- 21.21
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι έχει αναπτύξει πυρηνικά υποβρύχια σε “κατάλληλες περιοχές” ως απάντηση σε απειλητικό tweet του τέως προέδρου της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, υπονοώντας ότι θα ήταν έτοιμος να εξαπολύσει πυρηνικό πλήγμα, καθώς οι εντάσεις γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία αυξάνονται.
Σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Truth Social, o Τραμπ δήλωσε ότι προχώρησε στην αναδιάταξη των υποβρυχίων λόγω “ιδιαίτερα προκλητικών δηλώσεων” από τον Μεντβέντεφ, ο οποίος κατέχει πλέον τη θέση του αναπληρωτή προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.
Ο Μεντβέντεφ είχε προηγουμένως δηλώσει ότι οι απειλές του Τραμπ για κυρώσεις κατά της Ρωσίας και ένα πρόσφατο τελεσίγραφο ήταν “μια απειλή και ένα βήμα προς τον πόλεμο“.
Ο Τραμπ απάντησε λέγοντας ότι έχει “δώσει εντολή να τοποθετηθούν δύο πυρηνικά υποβρύχια στις κατάλληλες περιοχές”, προσθέτοντας:
“Σε περίπτωση που αυτές οι ανόητες και εμπρηστικές δηλώσεις δεν είναι απλώς λόγια. Οι λέξεις έχουν σημασία και συχνά οδηγούν σε απρόβλεπτες συνέπειες. Ελπίζω να μην είναι αυτή μία από αυτές τις περιπτώσεις”.
Ο Μεντβέντεφ, ο οποίος παραμερίστηκε όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέστρεψε στην προεδρία το 2012, είναι ιδιαίτερα δραστήριος στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), όπου συχνά δημοσιεύει επιθετικές και ασυνήθιστες αναρτήσεις κατά δυτικών χωρών και ηγετών, κυρίως τις βραδινές ώρες.
Αυτή την εβδομάδα, επιτέθηκε στον Τραμπ για την επιτάχυνση του χρονικού ορίου που έθεσε στη Ρωσία ώστε να σημειώσει πρόοδο προς την ειρήνη με την Ουκρανία – από 50 ημέρες σε μόλις 10. Ο Τραμπ είχε απειλήσει με οικονομικές κυρώσεις αν δεν συμμορφωθεί η Ρωσία.
Ο Μεντβέντεφ σχολίασε ότι:
“Ο Τραμπ παίζει παιχνίδι τελεσιγράφων με τη Ρωσία: 50 ημέρες ή 10. Πρέπει να θυμάται δύο πράγματα: 1. Η Ρωσία δεν είναι το Ισραήλ, ούτε καν το Ιράν. 2. Κάθε νέο τελεσίγραφο είναι απειλή και βήμα προς πόλεμο. Όχι με την Ουκρανία, αλλά με τη δική του χώρα”.
Συμπλήρωσε ειρωνικά: “Μην ακολουθήσεις τον δρόμο του Sleepy Joe!”, αναφερόμενος στον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Ο Πούτιν αρνείται υποχωρήσεις, παρά τις απειλές του Τραμπ
Ο Τραμπ έχει εκφράσει δυσαρέσκεια για τον Πούτιν, τον οποίο κατηγόρησε ότι καθυστερεί τις προσπάθειες για κατάπαυση πυρός – μια προεκλογική υπόσχεση του Τραμπ ότι μπορούσε να φέρει ειρήνη μέσα σε 24 ώρες.
Κατά την αναφορά του σε συνομιλία με τη σύζυγό του, ο Τραμπ είχε πει πως:
“Γύρισα σπίτι. - είπα ‘Μίλησα με τον Βλαντιμίρ σήμερα. Είχαμε μια υπέροχη συνομιλία.’ Κι εκείνη απάντησε: ‘Α, μάλιστα; Μόλις βομβαρδίστηκε άλλη μια πόλη.’”
Ο Πούτιν δεν έχει απαντήσει επίσημα στο τελεσίγραφο του Τραμπ. Την Παρασκευή δήλωσε ότι επιθυμεί μια “διαρκή και σταθερή ειρήνη” στην Ουκρανία, χωρίς όμως να δείχνει πρόθεση για υποχωρήσεις, ενώ οι ρωσικές επιθέσεις συνεχίζονται.
Ο ίδιος δήλωσε:
“Χρειαζόμαστε μια ειρήνη με διάρκεια και σταθερότητα, πάνω σε στέρεες βάσεις, που να ικανοποιεί τόσο τη Ρωσία όσο και την Ουκρανία, διασφαλίζοντας την ασφάλεια και των δύο χωρών”, μία εβδομάδα πριν από την προθεσμία που έθεσε ο Τραμπ για τερματισμό των εχθροπραξιών.