Saturday, September 6, 2025
28.1 C
Athens

Τέσσερις συμβουλές – μύθοι για τα χρήματα, που μας κρατούν φτωχούς

Εάν αισθάνεστε ότι τα πράγματα στην οικονομία και την αγορά εργασίας είναι στραμμένα εναντίον σας, ιδιαίτερα για τις νεότερες γενιές, μια πρώην χρηματίστρια της Wall Street που έγινε εκατομυριούχος στα 27 της, γνέφει καταφατικά. Τα πράγματα τώρα είναι πολύ διαφορετικά και πολύ χειρότερα από ό,τι ήταν παλιά, ενώ η τυπική «σοφία των χρημάτων» απλά δεν ισχύει, σύμφωνα με τη Vivian Tu.

Επισημαίνει δε, ότι, συμβουλές που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, έχετε διαβάσει σε παλιά βιβλία ή έχετε ακούσει από «οικονομικούς γκουρού» ή/και τους γονείς σας, πρέπει να «σβηστούν» επειδή σας κρατούν φτωχούς.

Ποιες είναι αυτές;

1. Αλλάξτε δουλειά για να βγάζετε περισσότερα χρήματα! 

Αυτό είναι κάτι πολύ πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις. Οι δουλειές δεν έχουν να κάνουν μόνο με τους μισθούς αλλά και με το υπόβαθρο και την περιοχή που ζει κανείς, ενώ διαμορφώνουν την ταυτότητά μας.

Αν, για παράδειγμα, ένα άτομο μεγάλωσε σε μια οικογένεια εργατών και μετακόμισε σε μια μεσαίου μεγέθους πόλη μετά το σχολείο, χωρίς να έχει τις ευκαιρίες να ασχοληθεί με τον προγραμματισμό υπολογιστών, πώς θα μπορούσε να εργαστεί, για παράδειγμα, στην Google; 

Επιπλέον μάλλον και ο ίδιος θα δυσκολευτεί να αφήσει οικογένεια και φίλους για μια «καλύτερη δουλειά».

2. Βρείτε ένα φθηνότερο μέρος για να ζήσετε! Βρείτε συγκατοίκους! 

Ποιο φθηνότερο μέρος; Οι τιμές των κατοικιών έχουν ανεβεί κατακόρυφα είτε για αγορά είτε για ενοικίαση.

Η ιδιοκτησία σπιτιού αποτελεί από καιρό το θεμέλιο της δημιουργίας πλούτου της μεσαίας τάξης, την πιο ακριβή επένδυση που κάνει ένα άτομο και αυτή στην οποία βασίζεται για να έχει σταθερότητα σε βάθος χρόνων. Όταν λοιπόν λένε «βρείτε ένα φθηνότερο μέρος», αυτό σας απομακρύνει από ένα θεμελιώδες μέσο για τη συσσώρευση πλούτου.

Επιπλέον, η αλλαγή του τόπου και των ανθρώπων με τους οποίους ζούμε συνεπάγεται συναισθηματικές και σωματικές θυσίες που μερικές φορές δεν είμαστε διατεθειμένοι ούτε και χρειάζεται να κάνουμε. 

Αλλά και ποιος λέει ότι δεν έχετε ήδη συγκάτοικους; Πολλοί millennials συγκατοικούν ή μένουν με συντρόφους, συζύγους ή και τους γονείς τους.

3. Ξοδέψτε λιγότερα για καφέδες και brunch! 

Οι μικρές βραχυπρόθεσμες δαπάνες δεν μας εμποδίζουν να επιτύχουμε τους στόχους μας, όπως θέλουν να σας κάνουν να πιστέψετε οι περισσότεροι οικονομικοί γκουρού. 

Μπορεί να σκέφτεστε να αγοράσετε ένα σπίτι ή να εξοφλήσετε κάποια δάνεια και να λέτε: «Έτσι κι αλλιώς δεν θα μπορέσω ποτέ να τα κάνω όλα αυτά, οπότε τουλάχιστον θα πάω για ένα ωραίο brunch μια στο τόσο», κάτι που είναι μια αρκετά λογική αντίδραση. 

Αλλά ο λόγος για τον οποίο τόσες πολλές δαπάνες σήμερα φαίνονται πολύ πιο απρόσιτες από ό,τι μας έχουν μάθει ότι πρέπει να είναι, είναι ο πληθωρισμός. Το πρόβλημα προκύπτει όταν ο πληθωρισμός ξεφεύγει από τον έλεγχο, όταν δηλαδή οι μέσες τιμές αυξάνονται ταχύτερα από τους μέσους μισθούς. 

Οι οικονομολόγοι θεωρούν γενικά ότι ένα ποσοστό περίπου 2% ετησίως είναι «υγιές» και ενδεικτικό μιας οικονομίας που αναπτύσσεται σταθερά. Σε ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό αρχίζουν τα προβλήματα, και τελευταία, αυτό ακριβώς συμβαίνει.

4. Χαλαρώστε! Τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία ούτως ή άλλως!

Μεγάλο λάθος. Μεγαλύτερο από ό,τι νομίζετε. Το 2010, μια διάσημη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ευτυχία των ανθρώπων αυξανόταν παράλληλα με το εισόδημά τους, μέχρι περίπου τα 75.000 δολάρια ετησίως. Μετά από αυτό, σταθεροποιούνταν. Νεότερη μελέτη το 2021, ωστόσο, διαπίστωσε ότι το όριο των 75.000 δολαρίων δεν ισχύει, ακόμη και όταν προσαρμόζεται για τον πληθωρισμό, αποδεικνύοντας ότι η ευτυχία συνεχίζει να αυξάνεται πολύ πέρα από αυτό το όριο. 

Το να λέει κάποιος «απλά χαλαρώστε» δείχνει ότι αγνοεί την πραγματικότητα που ζούμε. Σειρά από κατακλυσμιαία γεγονότα αποσταθεροποίησαν τις αγορές, όπως η 11η Σεπτεμβρίου, το Brexit, η οικονομική κρίση και ο Covid-19.

Αυτά που μας έχουν διδάξει για το «πώς λειτουργεί η αγορά» εν τέλει, δεν ταιριάζουν με την πραγματικότητα που ζούμε για το πώς λειτουργεί πραγματικά η αγορά, τονίζει η Vivian Tu.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Με πόσα χρήματα θεωρείσαι πλούσιος στις ΗΠΑ

Τα χρήματα φέρνουν την ευτυχία – Αρκεί να τα ξοδέψετε σε αυτά τα 8 πράγματα

Η καλοσύνη ή ένας υψηλότερος μισθός θα σας κάνουν πιο ευτυχισμένους;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Hot this week

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Την εικόνα μίας πρωτεύουσας που βρίσκεται στην τελευταία φάση μιας προεκλογικής περιόδου δίνει σήμερα το Παρίσι, όπου πραγματοποιούνται τρεις πολιτικές συγκεντρώσεις. Η πρώτη άρχισε στις 13.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από δύο κόμματα της αριστεράς, την Ανυπότακτη Γαλλία και τους Οικολόγους. Η δεύτερη άρχισε στις 16.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Μητσοτάκης: Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους 12:15, Δευτέρα 21 Απριλίου 2025 πολιτική «Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους. Μαζί τους και κάθε πολίτης της Γης που

Related Articles

Popular Categories

READ MORE