Wednesday, September 24, 2025
24.6 C
Athens

Ποιοι και πώς θα μοιραστούν 1 δισ. ευρώ στο Δημόσιο: Τριπλές αυξήσεις για ενστόλους, διπλές για υπαλλήλους και λειτουργούς

Σε ένα 1 δισ. ευρώ αποτιμά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το συνολικό όφελος που θα έχουν το 2026 περίπου 660.000 υπάλληλοι και λειτουργοί του Δημοσίου από τις εξαγγελίες της ΔΕΘ.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας προχθές στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra Channel, επεσήμανε, αναφορικά με τα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ότι «το 2026, οι δημόσιοι υπάλληλοι (σ.σ.: και οι δημόσιοι λειτουργοί) θα δουν συνολικά επιπλέον 1 δισ. ευρώ στους λογαριασμούς τους».

Όπως προκύπτει από τα όσα διευκρίνισε ο υπουργός, το παραπάνω όφελος θα προέλθει από:

  • τις αυξήσεις αποδοχών σε Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας, οι οποίες θα ισχύσουν από την 1η Οκτωβρίου 2025 και θα προκαλέσουν κόστος 240 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό του 2026
  • τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τους δημοσίους υπαλλήλους και λειτουργούς με ετήσια εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ, συνολικού κόστους 400 εκατ. ευρώ το 2026, λόγω μειώσεων στις μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος επί των αποδοχών του 2026
  • την αύξηση στον κατώτατο μισθό από την 1η-4-2026 που με τη σειρά της θα οδηγήσει, από την ίδια ημερομηνία, σε αύξηση όλων των βασικών μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών και θα έχει συνολικό δημοσιονομικό κόστος 360 εκατ. ευρώ.

«Το κόστος από την εφαρμογή του 13ου μισθού θα ήταν 1,35 δισ. ευρώ κι εμείς δίνουμε 1 δισεκατομμύριο ευρώ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης.

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά πώς θα προκύψουν τα παραπάνω οφέλη για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και ποιοι ακριβώς θα τα καρπωθούν:

Ένστολοι

1) Εντός του Νοεμβρίου του 2025 θα καταβληθούν αυξήσεις στις αποδοχές των αξιωματικών και υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, με αναδρομική ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2025.

Βάσει των όσων ήδη έχουν ανακοινωθεί και διευκρινιστεί από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, oι αλλαγές που θα ισχύσουν από την 1η-10-2025 στα μισθολόγια των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας θα είναι οι εξής:

  • Ο βασικός μισθός θα διαμορφώνεται με βάση τα έτη υπηρεσίας και στο ποσό που προκύπτει θα εφαρμόζεται προσαύξηση με έναν συντελεστή ανάλογα με τον βαθμό.
  • Αλλάζει η λογική των κλιμακίων. Πλέον θα υπάρχουν κλιμάκια που εξαρτώνται μόνο από τα έτη υπηρεσίας και επάνω σε αυτά θα εφαρμόζεται η προσαύξηση βάσει του βαθμού.
  • Τα κλιμάκια μειώνονται από 35 σε 20.
  • Αναμορφώνεται το βαθμολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων.
  • Βάσει του νέου βαθμολογίου δημιουργείται διαφοροποίηση στις προσαυξήσεις βάσει βαθμού για τις Κατηγορίες Β’ και Γ’ για τα μελλοντικά έτη.
  • Η Αστυνομία, η Πυροσβεστική και το Λιμενικό μεταβαίνουν επίσης στη νέα δομή του μισθολογίου.
  • Η αύξηση του βασικού μισθού με βάση τα έτη υπηρεσίας είναι η ίδια με αυτή των Ενόπλων Δυνάμεων.
  • Διαφοροποιείται ελαφρώς ο συντελεστής προσαύξησης βαθμού, λαμβάνοντας υπόψη τη διαφορετική βαθμολογική εξέλιξη μεταξύ των σωμάτων.
  • Αυξάνεται περαιτέρω το επίδομα θέσης ευθύνης.
  • Επιπλέον για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων προβλέπεται νέο επίδομα διοίκησης.

Από την εφαρμογή των παραπάνω αλλαγών θα προκύψουν αυξήσεις από 82 έως και 575 ευρώ τον μήνα στις συνολικές αποδοχές της συντριπτικής πλειονότητας των 150.000 και πλέον αξιωματικών και υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Εξαίρεση από το εύρος των αυξήσεων αυτών θα ισχύσει για τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στον οποίο θα χορηγηθεί αύξηση 1.735 ευρώ τον μήνα, τους αρχηγούς Γενικών Επιτελείων Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού, στους οποίους θα δοθούν αυξήσεις 1.580 ευρώ τον μήνα και τον γενικό επιθεωρητή Στρατού, τον αρχηγό Στρατιάς και τους αρχηγούς των Σωμάτων Ασφαλείας στους οποίους θα καταβληθεί αύξηση 1.045 ευρώ τον μήνα. Επιπλέον, εκτός του εύρους των αυξήσεων που θα ισχύσουν για τη συντριπτική πλειονότητα των ενστόλων βρίσκονται και οι πλέον χαμηλόβαθμοι μόνιμοι υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, στους οποίους θα χορηγηθούν αυξήσεις από 28 έως 72 ευρώ τον μήνα.

Δημόσιο

2) Από την 1η-1-2026 οι καθαρές αποδοχές των υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου που υπερβαίνουν τα 820-850 ευρώ μηνιαίως θα αυξηθούν λόγω των μειώσεων στις μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος που θα προκαλέσει η εφαρμογή των νέων ευνοϊκότερων κλιμάκων φορολογίας εισοδήματος κατά τον υπολογισμό των κρατήσεων αυτών.

Οι νέες κλίμακες φορολογίας εισοδήματος, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, προβλέπουν, ειδικότερα, μειώσεις στους συντελεστές φόρου εισοδήματος κυμαινόμενες από 2 έως και 8 ποσοστιαίες μονάδες για τη συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων, ενώ ειδικά για τους πολυτέκνους οι μειώσεις των συντελεστών φθάνουν ακόμη και τις 22 ποσοστιαίες μονάδες!

Λόγω των μειώσεων στις κρατήσεις φόρου εισοδήματος που θα προκύψουν από τις νέες ευνοϊκότερες κλίμακες φορολογίας των εισοδημάτων, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, τα καθαρά ποσά των μηνιαίων αποδοχών που θα λάβουν από τον Ιανουάριο του 2026 εκατοντάδες χιλιάδες πολιτικοί υπάλληλοι και λειτουργοί του Δημοσίου θα είναι αυξημένα κατά 1,67 έως και 275 ευρώ τον μήνα.

Ειδικά στους νέους υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου, ηλικίας μέχρι 30 ετών, οι αυξήσεις στις καθαρές μηνιαίες αποδοχές θα είναι μεγαλύτερες, καθώς οι νέες κλίμακες φορολογίας εισοδήματος, που θα εφαρμοστούν ειδικά γι’ αυτούς, κατά τον υπολογισμό των μηνιαίων κρατήσεων φόρου εισοδήματος από τον προσεχή Ιανουάριο, θα είναι ακόμη πιο ευνοϊκές σε σύγκριση με αυτές που θα ισχύσουν για τους συναδέλφους τους ηλικίας μεγαλύτερης των 30 ετών.

Ενδεικτικά είναι τα ακόλουθα παραδείγματα αυξήσεων αποδοχών από τον Ιανουάριο του 2026:

*** Γενικός διευθυντής υπουργείου χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, με καθαρές μηνιαίες αποδοχές 3.475 ευρώ, θα λάβει αύξηση 225 ευρώ τον μήνα καθαρά, λόγω της μείωσης των κρατήσεων φόρου εισοδήματος.

*** Υπάλληλος υπουργείου ηλικίας 58 ετών με πάνω από 30 έτη υπηρεσίας, με δύο εξαρτώμενα τέκνα και με καθαρές μηνιαίες αποδοχές 2.043,08 ευρών θα λάβει καθαρή αύξηση 158,33 ευρώ, λόγω του υπολογισμού των κρατήσεων φόρου εισοδήματος με τη νέα ευνοϊκότερη φορολογική κλίμακα για τους οικογενειάρχες με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

*** Νέος δημόσιος υπάλληλος υπουργείου ηλικίας 29 ετών, άγαμος και με καθαρές μηνιαίες αποδοχές 1.079,75 ευρώ θα λάβει αύξηση 43,33 ευρώ τον μήνα «στο χέρι» εξαιτίας της μείωσης των μηνιαίων κρατήσεων φόρου εισοδήματος.

*** Ιατρός του ΕΣΥ άνω των 30 ετών με καθαρές μηνιαίες αποδοχές 1.693,08 ευρώ, έγγαμος, με ένα εξαρτώμενο τέκνο, θα λάβει αύξηση 121,67 ευρώ τον μήνα «στο χέρι» λόγω της μείωσης των φορολογικών κρατήσεων.

*** Εκπαιδευτικός ηλικίας άνω των 30 ετών, άγαμος, με καθαρό ποσό μηνιαίων αποδοχών 1.206,42 ευρώ θα λάβει αύξηση 10 ευρώ τον μήνα «στο χέρι» εξαιτίας της μείωσης των μηνιαίων κρατήσεων φόρου εισοδήματος.

*** Ταγματάρχης του Στρατού Ξηράς με 24 έτη υπηρεσίας, δύο εξαρτώμενα τέκνα και καθαρές μηνιαίες αποδοχές 2.043,08 ευρώ θα λάβει αύξηση 158,33 ευρώ τον μήνα «στο χέρι».

Πρόσθετες αυξήσεις

3) Νέες αυξήσεις από την 1η Απριλίου 2026 για όλους τους εργαζομένους στο Δημόσιο.

Πέραν της εισοδηματικής ωφέλειας από τη μείωση των μηνιαίων κρατήσεων φόρου εισοδήματος όλοι οι υπάλληλοι και λειτουργοί του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων και των ενστόλων, θα λάβουν πρόσθετες αυξήσεις το 2026. Συγκεκριμένα:

*** Με τους μισθούς του Απριλίου του 2026, θα λάβουν όλοι οι υπάλληλοι και λειτουργοί του Δημοσίου (πολιτικοί υπάλληλοι υπουργείων και λοιπών δημόσιων υπηρεσιών, στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες, δικαστικοί, ιατροί ΕΣΥ, ερευνητές, πανεπιστημιακοί, διπλωματικοί υπάλληλοι κ.λπ.) μια οριζόντια αύξηση 30, 35 ή 40 ευρώ στις μικτές αποδοχές τους, ίδια με αυτήν που θα χορηγηθεί στον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα από την 1η Απριλίου 2026.

*** Θα αυξηθούν η αποζημίωση αλλοδαπής υπηρεσίας και το επίδομα ειδικών καθηκόντων για το προσωπικό του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και οι αποζημιώσεις για τα δίδακτρα τέκνων.

*** Θα αναγνωριστεί μισθολογικά, με προώθηση κατά δύο μισθολογικά κλιμάκια, το δίπλωμα του Πολυτεχνείου και λοιπών Πανεπιστημίων με πενταετή κύκλο σπουδών. Εκτιμάται ότι ωφελούμενοι θα είναι περίπου 5.000 δημόσιοι υπάλληλοι.

*** Θα θεσπιστεί αφορολόγητο για το επίδομα βιβλιοθήκης μελών ΔΕΠ και ερευνητών.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

World Central Kitchen: Η πολωνική ηγεσία καταγγέλλει τις δηλώσεις του ισραηλινού πρεσβευτή στη Βαρσοβία

Οι πολωνικές αρχές καταγγέλλουν τις δηλώσεις του ισραηλινού πρεσβευτή στην Βαρσοβία μετά την ισραηλινή επιδρομή στην Λωρίδα της Γάζας κατά την οποία σκοτώθηκαν οι επτά εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική οργάνωση World Central Kitchen (WCK), ανάμεσά τους και ο 35χρονος Πολωνός Ντάμιαν Σόμπολ. Ο ισραηλινός πρεσβευτής, ο Γιάκοβ Λίβνε, έδωσε χθες συνέντευξη σε ηλεκτρονικό πολωνικό μέσο ενημέρωσης

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Related Articles

Popular Categories

READ MORE