Friday, March 6, 2026
17 C
Athens

Η ΕΕ εξετάζει τον διορισμό ειδικού διαπραγματευτή για να μιλά με τον Πούτιν – Τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι

Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πιέζουν την ΕΕ για τον διορισμό ενός διαπραγματευτή που θα εκπροσωπεί τα συμφέροντά τους στην Ουκρανία, φοβούμενες ότι οι ΗΠΑ θα συνάψει συμφωνία με τη Ρωσία “πίσω από την πλάτη τους”, όπως μεταδίδει το Politico.

Οι υποστηρικτές της συγκεκριμένης ιδέας – συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας και της Ιταλίας – έχουν εξασφαλίσει μάλιστα υποστήριξη ενός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μεταξύ μιας σειράς άλλων χωρών, σύμφωνα με τρεις διπλωμάτες και αξιωματούχους που μίλησαν ανώνυμα στο Politico.

Όπως σημειώνουν, η Ευρώπη μπορεί να διατηρήσει τις “κόκκινες γραμμές” της, όπως είναι η πιθανή μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, μόνο εάν η ΕΕ έχει μία θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 

Μία τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτούσε μία σημαντική αλλαγή στον τρόπο, με τον οποίο η Ευρώπη εμπλέκεται στη σειρά διμερών συνομιλιών που καθοδήγησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τη στιγμή που καταβάλλει προσπάθειες για να δείξει ότι είναι έτοιμη να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε οποιαδήποτε διευθέτηση για τον τερματισμό του τετραετούς πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ένωσαν τις δυνάμεις τους τις τελευταίες εβδομάδες για να ζητήσουν το άνοιγμα διπλωματικών διαύλων με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον στενό κύκλο του, ακόμη και αν οι ειρηνευτικές συνομιλίες του Λευκού Οίκου παραπαίουν.

“Ο Μακρόν υποστηρίζει τις τελευταίες ημέρες ότι, εν όψει των διμερών συζητήσεων μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων, είναι σημαντικό να διαδραματιστεί τουλάχιστον ένας ρόλος στη συζήτηση”, δήλωσε ένας ανώτερος Γάλλος αξιωματούχος. “Η Μελόνι υποστήριξε ένθερμα ότι… δεν είναι αφελείς για το τι μπορεί να επιτευχθεί μέσω αυτών των συζητήσεων, αλλά όσον αφορά στην ισορροπία μεταξύ μη εμπλοκής και εμπλοκής, υπάρχει μια αυξανόμενη εκτίμηση [των πλεονεκτημάτων της εμπλοκής] σε ορισμένες πρωτεύουσες”, ανέφερε ο ίδιος.

Πάντως, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες σχετικά με τις λεπτομέρειες του εν λόγω ρόλου. Οι επικριτές λένε ότι ο διορισμός ενός διαπραγματευτή θα υπονοούσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί καλή τη πίστει και θα δεχόταν οτιδήποτε άλλο εκτός από την πλήρη υποδούλωση της Ουκρανίας. Οι προσπάθειες του Τραμπ να μεσολαβήσει για μία συμφωνία έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής, με το Κρεμλίνο να αρνείται να υποχωρήσει από το αίτημά του να παραδώσει η Ουκρανία τμήματα εδάφους που τα ρωσικά στρατεύματα δεν μπόρεσαν να κατακτήσουν.

Στις Βρυξέλλες, εν τω μεταξύ, διεξάγονται συζητήσεις σχετικά με το τι θα συνεισφέρει το μπλοκ σε τυχόν συνομιλίες.

“Υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που δεν μπορούν να συζητηθούν [μόνο] με τις ΗΠΑ όταν έχουν άμεσες επιπτώσεις στην ασφάλειά μας ως Ευρωπαίων”, δήλωσε ο αξιωματούχος. “Το μήνυμα προς την Ουάσινγκτον είναι εξίσου σημαντικό με [το μήνυμα] προς τη Μόσχα”, επεσήμανε.

Ο Κουρτ Βόλκερ, ο οποίος διετέλεσε Ειδικός Εντεταλμένος των ΗΠΑ για τις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ και ως πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ το 2008-2009 υπό τον τότε πρόεδρο Τζορτζ Μπους, δήλωσε στο Politico ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να είναι πιο δυναμικές εάν θέλουν να συμπεριληφθούν στις συνομιλίες.

“Έχει καταστεί σαφές ότι ο Τραμπ θα συνεχίσει τον διάλογό του με τον Πούτιν τόσο απευθείας όσο και μέσω του [Αμερικανού απεσταλμένου Στιβ] Γουίτκοφ”, είπε. “Αυτό δεν πρόκειται να εξαφανιστεί. Επομένως, πρέπει να έχετε τη δική σας επικοινωνία εάν συμβαίνει κάτι – το θέμα δεν είναι να βρίσκεστε στον ίδιο χώρο με τους Αμερικανούς και τους Ρώσους, αλλά να έχετε οποιοδήποτε είδος επικοινωνίας”.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν για πρώτη φορά την ιδέα ενός ειδικού απεσταλμένου στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον περασμένο Μάρτιο, όπως επιβεβαίωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ. Ωστόσο, παρά την ευρεία υποστήριξη που έλαβε, δεν ελήφθη καμία απόφαση και οι προτάσεις παραλείφθηκαν από την επακόλουθη κοινή δήλωση.

Ο ρόλος θα επικεντρωνόταν στενά στην εκπροσώπηση των Βρυξελλών σε συνομιλίες παράλληλα με το Κίεβο – μια εντελώς διαφορετική πρόταση από την πρόταση του Μελόνι για έναν συνομιλητή της Μόσχας.

“Οι χώρες που υποστηρίζουν έναν απεσταλμένο για την Ουκρανία μπορεί να μην υποστηρίζουν έναν απεσταλμένο για να μιλήσει με τη Ρωσία”, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η Κάγια Κάλλας, ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για εξωτερικές υποθέσεις, έχει τοποθετήσει τον εαυτό της σταθερά ως τη μόνη υποψήφια για οποιονδήποτε ρόλο στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Ουκρανίας. 

Αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι βασικές πτυχές του συγκεκριμένου ρόλου (όπως το εάν θα εκπροσωπούσε μόνο την ΕΕ ή ολόκληρο τον “συνασπισμό των προθύμων”, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων), δεν έχουν ακόμη διευθετηθεί. 

Ο Ιταλός πολιτικός Τζιοβανμπατίστα Φατσολάρι δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι θα πρέπει να προσφερθεί η θέση του ειδικού απεσταλμένου στον πρώην Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.

Άλλοι τέσσερις διπλωμάτες, εν τω μεταξύ, σημείωσαν ότι ο Φινλανδός πρόεδρος Αλεξάντερ Στουμπ έχει συχνά θεωρηθεί πιθανός εκπρόσωπος της Ευρώπης σε τυχόν συνομιλίες με την Ουάσινγκτον και τη Μόσχα. 

Σύμφωνα με έναν από αυτούς, η εμπιστοσύνη σε “έναν εν ενεργεία ηγέτη” σημαίνει ότι θα μπορούσαν να είναι “λίγο πιο ελεύθεροι σε αυτά που λένε”. Ωστόσο, “ένα άλλο ερώτημα είναι να καταλάβουμε ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να μιλήσουμε με τον Πούτιν. Υπάρχει κίνδυνος, αν το κάνετε αυτό, να νομιμοποιείτε επίσης κατά κάποιο τρόπο τις θέσεις του;”, σχολίασε.

Δύο αξιωματούχοι της ΕΕ υπογράμμισαν στο Politico ότι δεν υπάρχει ρόλος ειδικού απεσταλμένου και ότι οποιαδήποτε συζήτηση για υποψηφίους είναι πρόωρη. 

Hot this week

Εθνική Τράπεζα: «Κόλπο» με έξτρα χρεώσεις από «μετατροπή» λογαριασμών

Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. έχει λάβει δεκάδες καταγγελίες από καταναλωτές σχετικά με επιστολή της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ της ΕΛΛΑΔΑΣ (ΕΤΕ), με την οποία ενημερώνει τους πελάτες της – καταθέτες, ότι θα προβεί αυτόματα σε μετατροπή των τραπεζικών τους λογαριασμών από “απλού ταμιευτήριου/απλού τρεχούμενου” σε “λογαριασμό προνομίων” με μηνιαία χρέωση 0,80 ευρώ για την εξασφάλιση μειωμένου κόστους σε ορισμένες

Ξαναρχίζουν “περιορισμένες” πτήσεις από τα αεροδρόμια του Ντουμπάι

Οι πτήσεις θα ξαναρχίσουν απόψε, σε "περιορισμένο" βαθμό από τα αεροδρόμια του Ντουμπάι, τρεις ημέρες αφού ακυρώθηκαν όλες λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Η εταιρεία που διαχειρίζεται τα αεροδρόμια ανακοίνωσε ότι θα επαναληφθούν από απόψε οι αναχωρήσεις από το διεθνές αεροδρόμιο DXB και από το αεροδρόμιο DWC0 (Dubai World Central - Al Maktoum International).

Πούτιν για θάνατο Χαμενεΐ: Κυνική δολοφονία που παραβιάζει κάθε ηθική και το Διεθνές Δίκαιο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν καταδίκασε τη δολοφονία του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ από τις επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ ως "κυνική παραβίαση" της ηθικής και του νόμου. Σε επιστολή προς τον Ιρανό ομόλογό του Μασούντ Πεζέσκιαν, που δημοσιεύθηκε από το Κρεμλίνο, ο Πούτιν εξέφρασε "τα βαθιά του συλλυπητήρια για τη

Διάγγελμα Τραμπ μετά τους θανάτους Αμερικανών στρατιωτών: “Θα εκδικηθούμε με το πιο σκληρό πλήγμα” στο ιρανικό καθεστώς – Νέο κάλεσμα στο λαό του Ιράν

Νέο διάγγελμα δημοσίευσε το βράδυ της Κυριακής ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την πλατφόρμα του Truth Social, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα "εκδικηθούν" τους θανάτους των Αμερικανών στρατιωτών και θα "επιφέρουν το πιο σκληρό πλήγμα" στο ιρανικό καθεστώς. Αναγνώρισε ότι πιθανότατα θα υπάρξουν και άλλες αμερικανικές απώλειες κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράν, ο οποίος

Μητσοτάκης: Προτεραιότητα η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών – Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη

Μητσοτάκης: Προτεραιότητα η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών – Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους επικεφαλής των Πρεσβειών και Προξενείων της Ελλάδας στην Κύπρο, το Ιράν και τη Μέση Ανατολή. Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στο πεδίο και υπογράμμισε ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι

Κίνα: Να αποφευχθεί η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή – Δεν είχαμε ενημερωθεί από πριν για τις επιθέσεις

Τα αμερικανικά και ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για παράπλευρες επιπτώσεις από τη σύγκρουση για τις γειτονικές χώρες, όπως είπε κατά την τακτική ενημέρωση του Τύπου η Μάο Νινγκ, η εκπρόσωπος του υπουργείου. Το Πεκίνο πιστεύει στην περιφερειακή ασφάλεια των χωρών και

Axios: Νετανιάχου και Τραμπ άρχισαν να σχεδιάζουν την κοινή επίθεση κατά του Ιράν τον Δεκέμβριο

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άρχισαν να συζητούν τις λεπτομέρειες ενός ακόμη πλήγματος κατά του Ιράν στα τέλη Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην κατοικία του προέδρου στο Μαρ-α-Λάγκο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios. Ο Νετανιάχου άρχισε μια συζήτηση για τη συνέχεια του πολέμου των 12

Στο στόχαστρο των ιρανικών επιθέσεων το Ντουμπάι – Πανικός, τραυματίες και φόβοι για τον τουρισμό

Στο στόχαστρο των ιρανικών επιθέσεων βρέθηκε και σήμερα, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, το Ντουμπάι. Ιρανικό πλήγμα στο διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι οδήγησε σε εκκένωση τερματικού σταθμού και αναστολή όλων των πτήσεων. Βίντεο που κυκλοφόρησαν διεθνώς καταγράφουν επιβάτες να τρέχουν μέσα από γεμάτους καπνούς διαδρόμους του αεροδρομίου, που είναι ένα  από τα πιο πολυσύχναστα στον κόσμο. Dubai

Τουλάχιστον 150 δεξαμενόπλοια έριξαν άγκυρα στα ανοικτά των στενών του Ορμούζ μετά τα σημερινά πλήγματα κατά δύο τάνκερ

Τουλάχιστον 150 δεξαμενόπλοια μεταξύ των οποίων πλοία που μεταφέρουν αργό και υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) έριξαν άγκυρα στα ανοικτά στον Κόλπο πέρα από το Στενό του Χορμούζ και δεκάδες άλλα παραμένουν στάσιμα στην άλλη πλευρά του σημείου, όπως δείχνουν ναυτιλιακά στοιχεία σήμερα, μετά τα πλήγματα των ΗΠΑ και του Ισραήλ εναντίον του Ιράν που βύθισαν

Τραμπ στο Axios: Μπορώ να το τραβήξω ή να το τελειώσω σε 2 με 3 μέρες – Θα χρειαστούν χρόνια για να ανακάμψει το...

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στο Axios ότι έχει αρκετές "διεξόδους" από την "Επιχείρηση Επική Οργή", τη στρατιωτική εκστρατεία των ΗΠΑ κατά του Ιράν που ξεκίνησε νωρίς το Σάββατο το πρωί. "Μπορώ να το παρατείνω και να αναλάβω όλο το πράγμα, ή να το τελειώσω σε δύο ή τρεις ημέρες και να πω στους Ιρανούς:

Related Articles

Popular Categories

READ MORE

Translate »