Saturday, February 14, 2026
18.5 C
Athens

Η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για μείωση των τιμών ενέργειας – Η πρόταση μεταρρύθμισης της αγοράς

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Νέος γύρος προβληματισμού για το ευρωπαϊκό μοντέλο τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας άνοιξε σε επίπεδο ηγετών της ΕΕ, με επίκεντρο το ερώτημα εάν –και πώς– θα μπορούσε να αποσυνδεθεί η τιμή του ρεύματος από το φυσικό αέριο. Η συζήτηση επανέρχεται μόλις λίγους μήνες μετά την έναρξη ισχύος του νέου σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρισμού, γεγονός που αποτυπώνει τη συνεχιζόμενη ανησυχία για το υψηλό ενεργειακό κόστος και τις επιπτώσεις του στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

Στο άτυπο συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στο Βέλγιο, υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Antonio Costa, οι ηγέτες επανέφεραν στο τραπέζι το ζήτημα της λειτουργίας του συστήματος οριακής τιμολόγησης (marginal pricing). Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen επιβεβαίωσε ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει “εναλλακτικές επιλογές και ευρήματα” στην επόμενη τακτική σύνοδο κορυφής της 19-20 Μαρτίου, προκειμένου να αξιολογηθεί αν απαιτείται νέα παρέμβαση στον σχεδιασμό της αγοράς.

Στον πυρήνα της συζήτησης βρίσκεται το γεγονός ότι, στο ισχύον ευρωπαϊκό μοντέλο merit order, η τελευταία –και συνήθως ακριβότερη– μονάδα που καλείται να καλύψει τη ζήτηση καθορίζει την τιμή για όλη την αγορά. Στην πράξη, πρόκειται συχνά για μονάδες φυσικού αερίου, των οποίων το κόστος παραγωγής παραμένει σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με την πυρηνική ή τις ανανεώσιμες πηγές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που παρουσιάστηκαν στη συζήτηση, η ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο κοστίζει περίπου τα διπλάσια από την πυρηνική και έως και τριπλάσια από ορισμένες ΑΠΕ. Ωστόσο, επειδή το αέριο λειτουργεί ως καύσιμο ευελιξίας και καλύπτει τα κενά όταν η ζήτηση κορυφώνεται ή όταν η παραγωγή από ΑΠΕ είναι χαμηλή, είναι αυτό που συχνά “κλειδώνει” την τελική τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς.

Η πρόεδρος της Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξε απόφαση για άμεση αλλαγή του συστήματος. Η συζήτηση χαρακτηρίστηκε “εντατική”, αλλά χωρίς συμπέρασμα. Η Επιτροπή θα αξιολογήσει αν το σημερινό μοντέλο εξακολουθεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς ή αν έχει έρθει η ώρα για περαιτέρω προσαρμογές.

Το “πακέτο δικτύων” και τα διαρθρωτικά εμπόδια

Πέραν της τιμολόγησης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναγνώρισαν ότι ένα μέρος του προβλήματος των “διαρθρωτικά υψηλών” τιμών ενέργειας οφείλεται στις υποδομές. Η φθηνή ηλεκτρική ενέργεια χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος δεν μπορεί πάντα να φτάσει εκεί όπου χρειάζεται, όταν χρειάζεται.

Για τον λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε τον Δεκέμβριο δέσμη μέτρων για τα ηλεκτρικά δίκτυα, με στόχο την επιτάχυνση των επενδύσεων, την άρση των σημείων συμφόρησης, την ενίσχυση του διασυνοριακού εμπορίου και τον περιορισμό των περικοπών (curtailments) στην παραγωγή ΑΠΕ. Η σχετική πρόταση βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Η αναβάθμιση των δικτύων θεωρείται κρίσιμη για την πλήρη αξιοποίηση της ταχείας ανάπτυξης των ΑΠΕ, ώστε η αυξημένη διείσδυση φθηνών τεχνολογιών να μεταφραστεί σε χαμηλότερες τιμές για καταναλωτές και επιχειρήσεις.
Το θεσμικό πλαίσιο 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υφιστάμενοι κανόνες για τον σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρισμού τέθηκαν σε ισχύ μόλις τον Ιούλιο του 2024, ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση του 2022 που οδήγησε σε ιστορικά υψηλές τιμές φυσικού αερίου και ρεύματος.

Η μεταρρύθμιση εκείνη στόχευε στον περιορισμό της μεταβλητότητας των τιμών, ενθαρρύνοντας μακροχρόνια συμβόλαια, όπως τα διμερή συμβόλαια αγοραπωλησίας ενέργειας (PPAs) και τα συμβόλαια διαφορών (CfDs), ιδίως για ΑΠΕ και πυρηνική ενέργεια. Ωστόσο, δεν τροποποίησε το σύστημα οριακής τιμολόγησης.

Οποιαδήποτε νέα αλλαγή προϋποθέτει επίσημη νομοθετική πρόταση της Επιτροπής, διαπραγμάτευση και έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Πρόκειται για διαδικασία που συνήθως διαρκεί τουλάχιστον 18 μήνες, γεγονός που σημαίνει ότι ακόμη και αν ληφθεί πολιτική απόφαση, η εφαρμογή της θα απαιτήσει χρόνο.

Το επιχείρημα για το “ακριβό αέριο”

Χώρες με ισχυρή βιομηχανική βάση, όπως η Ιταλία, έχουν επανειλημμένα ζητήσει την αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από το φυσικό αέριο, υποστηρίζοντας ότι το σημερινό μοντέλο επιβαρύνει δυσανάλογα τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, αναλύσεις που παρουσιάστηκαν στη σχετική συζήτηση επισημαίνουν ότι το βασικό πρόβλημα δεν είναι τόσο ο μηχανισμός της αγοράς, όσο το ίδιο το υψηλό κόστος του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα αυτά, η αποσύζευξη δεν εξαφανίζει το κόστος, αλλά απλώς το αναδιανέμει μεταξύ των συμμετεχόντων στην αγορά. Αν το καύσιμο παραμένει ακριβό, το συνολικό κόστος του συστήματος δύσκολα μειώνεται δραστικά χωρίς παράλληλες παρεμβάσεις στην προσφορά, στις υποδομές και στην ταχύτερη ανάπτυξη χαμηλού κόστους τεχνολογιών.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ισπανίας, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει επιτύχει ταχύτερη “αποσύζευξη” των τιμών ρεύματος από το φυσικό αέριο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες με υψηλή εξάρτηση από το καύσιμο. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται κυρίως στη σημαντική αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος σε φωτοβολταϊκά και αιολικά, που ενίσχυσε τη συμμετοχή φθηνών ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα.

Ανταγωνιστικότητα και πολιτικές ισορροπίες

Η επαναφορά της συζήτησης εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο ανησυχίας για τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Το ενεργειακό κόστος παραμένει βασικός παράγοντας πίεσης για τη βαριά βιομηχανία και τις ενεργοβόρες δραστηριότητες, ιδίως σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και άλλες αγορές με χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου.

Ωστόσο, οποιαδήποτε ριζική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού θα πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ διαφορετικών εθνικών συμφερόντων, τεχνολογικών επιλογών και επιπέδων εξάρτησης από το φυσικό αέριο. Χώρες με υψηλή συμμετοχή πυρηνικής ενέργειας ή ΑΠΕ ενδέχεται να βλέπουν θετικά μια αλλαγή, ενώ άλλες με διαφορετικό ενεργειακό μείγμα μπορεί να εμφανίζονται επιφυλακτικές.

Το επόμενο ορόσημο είναι η τακτική σύνοδος κορυφής του Μαρτίου, όπου η Επιτροπή θα παρουσιάσει συγκεκριμένες επιλογές. Εάν η πολιτική βούληση μεταφραστεί σε νομοθετική πρωτοβουλία, η Ευρώπη θα εισέλθει σε έναν νέο κύκλο διαπραγματεύσεων για το μέλλον της αγοράς ηλεκτρισμού – με διακύβευμα όχι μόνο τις τιμές, αλλά και την αρχιτεκτονική της ενεργειακής μετάβασης.
 

Hot this week

WSJ: Το μεγάλο χρήμα σήμερα πάει στο κεφάλαιο, όχι στην εργασία

Η εικόνα είναι εντυπωσιακή και αποκαλυπτική. Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, η IBM, η «μηχανή που έχτισε τον καπιταλισμό», ήταν η πολυτιμότερη εταιρεία της Αμερικής, από τις πιο κερδοφόρες και κορυφαίος εργοδότης με σχεδόν 400.000 εργαζομένους. Σήμερα, η Nvidia αξίζει πολλαπλάσια, είναι ασύγκριτα πιο κερδοφόρα από την IBM – αλλά απασχολεί περίπου το 1/10

Τέλος τα social media για τους εφήβους – Έρχεται νομοθετική ρύθμιση εντός Φεβρουαρίου

«Τείχη προστασίας» στην απειλή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης υψώνουν ημέρα με την ημέρα όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και θέτουν πλέον ανοιχτά ζήτημα απαγόρευσής τους για τους ανηλίκους, ανοίγοντας «πόλεμο» με δημοφιλείς πλατφόρμες, όπως το Instagram και το Facebook της Meta, το Snapchat, το «X» του Έλον Μασκ και το TikTok. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται

Η Βενεζουέλα στέλνει το πρώτο φορτίο αργού στο Ισραήλ μετά το 2020

Η Βενεζουέλα στέλνει το πρώτο φορτίο αργού πετρελαίου προς το Ισραήλ εδώ και χρόνια, καθώς οι εξαγωγές της λατινοαμερικανικής χώρας ανοίγουν μετά τη σύλληψη του προέδρου της, Νικολάς Μαδούρο. Το φορτίο μεταφέρεται προς τον όμιλο Bazan Group, τον μεγαλύτερο επεξεργαστή αργού πετρελαίου της μεσογειακής χώρας, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τη συμφωνία και ζήτησαν να

ΕΛΣΤΑΤ: Με θετικό πρόσημο η βιομηχανική παραγωγή το 2025 – Ο κλάδος με τη μεγαλύτερη άνοδο

Σε θετική τροχιά κινήθηκε η εγχώρια βιομηχανική παραγωγή το 2025, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Συγκεκριμένα, ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2025, παρουσίασε αύξηση 2,3%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2024. Με θετικό πρόσημο έκλεισε και

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ποιοι θα συνοδεύσουν τον Πρωθυπουργό στην Άγκυρα – Οι προσδοκίες από τη συνάντηση με τον Ερντογάν

Με συνοδεία 8 υπουργών θα ταξιδέψει την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2026 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Άγκυρα για τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τη διεξαγωγή του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας. Όπως έγινε γνωστό στην αποστολή για την Άγκυρα θα βρίσκονται: ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup

Η Goldman Sachs αλλάζει “top picks” στις τράπεζες: Aναβάθμιση Eurobank, υποβάθμιση Εθνικής

H Goldman Sachs αλλάζει τη σειρά προτίμησης στις ελληνικές...

Στο Μαξίμου οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων – Τι ζητούν από τον Κ. Μητσοτάκη

Τις πόρτες του Μαξίμου θα περάσει σήμερα το μεσημέρι αντιπροσωπεία κτηνοτρόφων, με στόχο να εξασφαλίσει δεσμεύσεις από τον πρωθυπουργό για άμεσες και εφαρμόσιμες λύσεις για την θωράκιση της επόμενης μέρας του κλάδου. Προσδοκία είναι η συνάντηση να λειτουργήσει ως δείκτης της κυβερνητικής προτεραιότητας απέναντι στην ελληνική κτηνοτροφία και της ικανότητας συνεννόησης με τους παραγωγούς. Το σημερινό «ραντεβού», που ακολουθεί προηγούμενες

Κουμουτσάκος στον Realfm 97,8 για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Είναι ένα «χρυσό» διαβατήριο που πρέπει να το ταξιδέψουμε

13:44, Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2026 πολιτική Στην ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας αναφέρθηκε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO, πρώην υπουργός, Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου. «Η ίδια η απόφαση ήταν μία μεγάλη και πολύ σοβαρή εξέλιξη, όμως πρέπει να είναι μία αφετηρία.

UniCredit – Ορσέλ: Στρατηγική συνεργασία με την Alpha Bank και όχι εξαγορά

Η συνεργασία της UniCredit με την Alpha Bank εξελίσσεται καλύτερα από τις αρχικές προσδοκίες, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σχέδιο για άμεση πλήρη εξαγορά, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ιταλικού ομίλου Αντρέα Ορσέλ κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2025 και την ανάλυση του νέου στρατηγικού πλάνου της τράπεζας. Σε conference call με

Related Articles

Popular Categories

READ MORE

Translate »