Wednesday, February 18, 2026
13.8 C
Athens

Άνοδος για τις αγορές της Ασίας παρά τις ανησυχίες για την τεχνητή νοημοσύνη

Άνοδος για τις αγορές της Ασίας παρά τις ανησυχίες για την τεχνητή νοημοσύνη

Οι ασιατικές μετοχές κατέγραψαν άνοδο την Τετάρτη 18/2, παρά τις ανανεωμένες ανησυχίες γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη που συνεχίζουν να επηρεάζουν τις διεθνείς αγορές, ενώ οι τιμές του πετρελαίου δέχθηκαν πιέσεις μετά τις δηλώσεις του Ιράν περί προόδου στις πυρηνικές διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το δολάριο Νέας Ζηλανδίας υποχώρησε, αφού η κεντρική τράπεζα της χώρας ανέφερε ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει υποστηρικτική για κάποιο διάστημα ακόμη, ώστε να ενισχυθεί η οικονομική ανάκαμψη.

Ο βασικός δείκτης της Ιαπωνίας, Nikkei 225, ενισχύθηκε κατά 0,93% στις 57.090,14 μονάδες, βάζοντας τέλος σε πτωτικό σερί τριών ημερών, ενώ ο αυστραλιανός S&P/ASX 200 κατέγραψε άνοδο 0,5%.

Οι αγορές σε ηπειρωτική Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη, Ταϊβάν και Νότια Κορέα παρέμειναν κλειστές λόγω των εορτασμών για το Σεληνιακό Νέο Έτος.

Το θετικό ξεκίνημα στην Ασία ακολούθησε μια υποτονική συνεδρίαση στη Wall Street την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές αξιολογούσαν τις προοπτικές της «έκρηξης» της τεχνητής νοημοσύνης.

Οι ανησυχίες ότι οι εταιρείες επενδύουν υπερβολικά, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για το πώς η νέα τεχνολογία θα επηρεάσει την αγορά εργασίας, έχουν εντείνει τη μεταβλητότητα τις τελευταίες εβδομάδες.

Στις ΗΠΑ, ο Dow Jones ενισχύθηκε οριακά κατά 0,07% στις 49.533,19 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,10% στις 6.843,22 μονάδες και ο Nasdaq Composite κέρδισε 0,14% φτάνοντας τις 22.578,38 μονάδες. Ο S&P 500 είχε αρχικά υποχωρήσει κατά 0,88%, αλλά ανέκαμψε κλείνοντας τελικά σε θετικό έδαφος.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,054%, ενώ το 30ετές υποχώρησε κατά 0,4 μονάδες βάσης στο 4,6788%.

Όπως σημείωσαν αναλυτές της NAB, «η αβεβαιότητα γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη παραμένει πηγή μεταβλητότητας, τόσο λόγω της δυσκολίας να εκτιμηθεί ποιες εταιρείες θα είναι οι κερδισμένες ή χαμένες, όσο και λόγω του αντίκτυπου που μπορεί να έχει η τεχνολογία σε άλλους κλάδους της οικονομίας».

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent και του West Texas Intermediate παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα στα 67,42 και 62,32 δολάρια το βαρέλι αντίστοιχα, αφού στην προηγούμενη συνεδρίαση είχαν υποχωρήσει σε χαμηλά άνω των δύο εβδομάδων.

Μετά τις συνομιλίες στη Γενεύη, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι Τεχεράνη και Ουάσιγκτον κατέληξαν σε κατανόηση επί βασικών «κατευθυντήριων αρχών» για την επίλυση της μακροχρόνιας πυρηνικής διαφοράς τους, μειώνοντας τους φόβους για στρατιωτική σύγκρουση κοντά στα Στενά του Ορμούζ, που θα μπορούσε να διαταράξει τον παγκόσμιο εφοδιασμό πετρελαίου.

Ο χρυσός υποχώρησε κατά 0,2% στα 4.867 δολάρια ανά ουγγιά και το ασήμι κατά περίπου το ίδιο ποσοστό στα 73,30 δολάρια ανά ουγγιά.

Σύμφωνα με αναλυτές της ANZ, «οι τιμές του χρυσού πιέστηκαν από την ενίσχυση του δολαρίου, ενώ η πτώση στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων δεν προσέφερε ουσιαστική στήριξη». Παράλληλα, η προοπτική αποκλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων μετά τις συνομιλίες Ιράν–ΗΠΑ περιόρισε τη ζήτηση για ασφαλή καταφύγια.

Ο δείκτης δολαρίου παρέμεινε αμετάβλητος στις 97,12 μονάδες στις ασιατικές συναλλαγές. Το ευρώ υποχώρησε 0,1% στο 1,1844 δολάριο, ενώ η στερλίνα σταθεροποιήθηκε στο 1,3563 δολάριο μετά από πτώση 0,5% την προηγούμενη ημέρα.

Το δολάριο Νέας Ζηλανδίας κατέγραψε απώλειες 0,6% στο 0,6014 δολάριο και το αυστραλιανό δολάριο υποχώρησε 0,2% στο 0,7075 δολάριο. Το γεν ενισχύθηκε κατά 0,1% στα 153,12 ανά δολάριο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η ετήσια έκδοση ομολόγων της Ιαπωνίας ενδέχεται να αυξηθεί κατά 28% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, λόγω του αυξανόμενου κόστους εξυπηρέτησης του χρέους. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι στο οικονομικό έτος που ξεκινά τον Απρίλιο του 2029, η χώρα θα χρειαστεί να εκδώσει έως και 38 τρισ. γεν (248,3 δισ. δολάρια) σε ομόλογα για να καλύψει το έλλειμμα μεταξύ δαπανών και φορολογικών εσόδων, έναντι 29,6 τρισ. γεν το οικονομικό έτος 2026.

#Αγορές #ΑΣΙΑ #Αυστραλία #Nikkei

Hot this week

Εκλογές ΕΚΑ: Πρώτη η παράταξη του ΚΚΕ – Ο Παναγόπουλος «κέρδισε» το ΠΑΣΟΚ – Αναλυτικά τα αποτελέσματα

Εκλογές ΕΚΑ: Πρώτη η παράταξη του ΚΚΕ – Ο Παναγόπουλος «κέρδισε» το ΠΑΣΟΚ – Αναλυτικά τα αποτελέσματα Η υποστηριζόμενη από το ΚΚΕ, συνδικαλιστική παράταξη ΔΑΣ κέρδισε τις εκλογές του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ), ενώ ενδιαφέρον προκαλεί με βάση τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, η δεύτερη θέση, την οποία καταλαμβάνει η ΠΑΣΚΕ του Γιάννη Παναγόπουλου, προσπερνώντας την

ΕΚΤ: Kαμπανάκι για τις σχέσεις τραπεζών με επενδυτικές και funds

Ορισμένες ευρωπαϊκές συστημικές τράπεζες, οι οποίες είναι φερέγγυες έναντι...

O Νετανιάχου δηλώνει ότι η συμφωνία των ΗΠΑ με το Ιράν προϋποθέτει τη διάλυση των υποδομών εμπλουτισμό ουρανίου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν θα πρέπει να περιλαμβάνει την "καταστροφή" της ικανότητας εμπλουτισμού ουρανίου της Ισλαμικής Δημοκρατίας. "Η πρώτη προϋπόθεση" για μια συμφωνία "είναι ότι όλο το εμπλουτισμένο υλικό πρέπει να φύγει από το Ιράν", δήλωσε ο Νετανιάχου, αναφερόμενος στη συνάντησή του

Η Goldman Sachs αλλάζει “top picks” στις τράπεζες: Aναβάθμιση Eurobank, υποβάθμιση Εθνικής

H Goldman Sachs αλλάζει τη σειρά προτίμησης στις ελληνικές...

Goldman Sachs: Υποβαθμίζει την Εθνική σε «ουδέτερη» — η αποτίμηση «προεξοφλεί» τα πλεονεκτήματά της

Η Goldman Sachs προχωρά σε εκτεταμένη αναθεώρηση της εικόνας...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι πολίτες επιθυμούν μια Ελλάδα εθνικής αυτοπεποίθησης και όχι εθνικής υστερίας

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπηση που κάνει με ανάρτηση στα social media αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και σε θέματα που άπτονται της καθημερινότητας του πολίτη. «Οι διαφωνίες μας είναι υπαρκτές και σημαντικές. Δεν τις υποτιμούμε» επισημαίνει και σημειώνει πως «Η Ελλάδα δεν επιδιώκει ούτε την ένταση, ούτε

Ζελένσκι σε Μόναχο: Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι θα παράσχουν νέα ενεργειακή και στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο εντός 10 ημερών

Η Ουκρανία έχει συμφωνήσει σε νέα πακέτα ενεργειακής και στρατιωτικής υποστήριξης με τους ευρωπαίους συμμάχους της ενόψει της τέταρτης επετείου από τη ρωσική εισβολή, στις 24 Φεβρουαρίου, όπως είπε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το Κίεβο επδιώκει να συγκεντρώσει στήριξη μεταξύ των εταίρων του καθώς αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τη ρωσική προέλαση επί του

Η Σερβία στο άρμα της Τουρκίας με μπίζνες 3,5 δισ. και προοπτική για 5 δισ. το 2026 – Η Ελλάδα υπό πίεση

Η Τουρκία συνεχίζει σταθερά την πολιτική διείσδυσης στα Βαλκάνια, με τον Ερντογάν να λέει στον Σέρβο ομόλογό του Βούτσιτς ότι «δεν παραμέλησε ποτέ την περιοχή», αναγνωρίζοντας τον ρόλο της Σερβίας ως «κλειδοκράτορα» των Βαλκανίων. Τι συμφωνίες έκλεισαν και πώς επιχειρεί η Τουρκία να μειώσει την επιρροή της Ελλάδας. Του Χρήστου Μαζανίτη Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Κωνσταντοπούλου για Γεωργιάδη: Μιλάμε για παρακράτος – Αποκαλύφθηκε ότι υπάρχει θύλακας αστυνομικών με τον οποίο είναι σε επαφή

Παρέμβαση στην εκπομπή του MEGA «Χαμογέλα και Πάλι» έκανε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, προκειμένου να απαντήσει στον Άδωνι Γεωργιάδη, που μίλησε νωρίτερα για την κόντρα του με την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας. «Θα ήθελα να πω κάποια πράγματα που είναι σημαντικό να τα γνωρίζει κάθε πολίτης. Το πρώτο είναι ότι η δική μου σφοδρή επίθεση στον

Related Articles

Popular Categories

READ MORE

Translate »