Κρατικές εγγυήσεις ύψους 1,2 δις ευρώ έλαβαν χθες οι τιτλοποιήσεις των 3,7 δισ ευρώ της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας –τα χαρτοφυλάκια Domus και Rhodium- και πλέον η νέα τράπεζα έχει δείκτη «κόκκινων» δανείων μικρότερο από 3%.
Συγκεκριμένα οι αποφάσεις για την ένταξη των τιτλοποιήσεων στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής 3» είναι: ΚΑΔ: 71094/30-12-2024 με αριθμό απόφασης 2/114982/0025/30-12-2024 για την Attica Bank και ΚΑΔ: 71092/30-12-2024, με αριθμό απόφασης 2/114981/0025/30-12-2024 για την Παγκρήτια.
Και έτσι πριν από την εκπνοή του 2024 η νέα τραπεζική οντότητα, που αποτελεί την μεγαλύτερη τράπεζα του 5ου τραπεζικού πυλώνα, είναι «καθαρή» από «κόκκινα» δάνεια και έτοιμη να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να ενισχύσει τον ανταγωνισμό.
«Η τράπεζα μετά την ένταξη των κόκκινων δανείων της στον Ηρακλή θα έχει NPE κάτω του 3% και αυτό αποτελεί την πιο γρήγορη εξυγίανση που πέτυχε ποτέ κάποια τράπεζα» έχει δηλώσει χαρακτηριστικά η CEO της Attica Bank Ελένη Βρεττού, υπογραμμίζοντας: Κάναμε πολύ καλή δουλειά για την εξυγίανση της τράπεζας από τα «κόκκινα» δάνεια και την ένταξη στον «Ηρακλή 3», με τις τιτλοποιήσεις να έχουν υψηλότερο rating σε σχέση με τις τιτλοποιήσεις των άλλων τραπεζών (στο BB+ και τιμή 0,35 ευρώ).
Η Attica Bank ολοκλήρωσε στο τέλος Νοεμβρίου την αύξηση κεφαλαίου ύψους 735 εκατ ευρώ, και την πρώτη μεγάλη τραπεζική συγχώνευση στην Ελλάδα μετά την οικονομική κρίση με την Thrivest –των Αλέξανδρου Εξάρχου, Γιάννη Καϋμενάκης και Δημήτρη Μπάκου- να ελέγχουν το 55% της νέας τράπεζας.
Μάλιστα όπως δήλωσε η Ελένη Βρεττού στις 5 Δεκεμβρίου, όταν σε εκδήλωση του Χρηματιστηρίου «χτύπησε» το παραδοσιακό «καμπανάκι» για την έναρξη της συνεδρίασης, σε συνέχεια της επιτυχημένης ΑΜΚ:
Η τράπεζα πλέον έχει γυρίσει οριστικά σελίδα, αλλάζει πίστα, μηδενίσαμε το κοντέρ, όμως πλέον τα δύσκολα είναι μπροστά γιατί εμείς έχουμε δημιουργήσει προσδοκίες.
Πλέον καθώς ολοκληρώθηκε το μεγάλο βήμα με τη λήψη των κρατικών εγγυήσεων του «Ηρακλή 3», ο επόμενος στόχος είναι να ολοκληρωθεί η λειτουργική συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια, η ενοποίηση των συστημάτων τους και το rebranding. Όπως έχει ειπωθεί το λανσάρισμα του νέου ονόματος θα γίνει μέχρι τον Απρίλιο και μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν αλλάξει μορφή και τα καταστήματα της νέας τράπεζας.
Μέσα στο 2025 θα «τρέξει» και πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, ενώ θα κλείσουν περί τα 12 καταστήματα, κυρίως σε περιοχές που το ένα κατάστημα βρίσκεται κοντά στο άλλο.
Στόχος της τράπεζας είναι να διπλασιάσει το μερίδιο αγοράς της σε χρηματοδοτήσεις έργων υποδομής, σε ενέργεια, ναυτιλία, real estate.
Το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την Ελένη Βρεττού είναι οι χρηματοδοτήσεις της νέας τράπεζας να φτάσουν τα 2 δις ευρώ το χρόνο και να πετύχει κέρδη προ προβλέψεων 200-250 εκατ. ευρώ το 2027.
Ακόμα όπως έχει δηλώσει η ίδια δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη των τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων, λανσάροντας καινοτόμα προϊόντα, ενώ η Attica Bank είναι η μόνη τράπεζα με ξεχωριστή γενική διεύθυνση bancassurance.
Επίσης στοχεύει στην ανάπτυξη του wealth management αξιοποιώντας την «προίκα» που έχει από την HSBC και τις συμφωνίες με μεγάλους οίκους όπως: Franklin Templeton, Blackrock, Schroders.