Ο διευθυντής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα, ζητώντας τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών ώστε να πεισθούν άλλες χώρες να δεχθούν εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστινίους από τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με δύο πηγές με γνώση του θέματος που επικαλείται το Axios.
Ο επικεφαλής της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα, είπε στον Αμερικανό απεσταλμένο του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε συνομιλίες κυρίως με την Αιθιοπία, την Ινδονησία και τη Λιβύη.
Ο στόχος της ισραηλινής κυβέρνησης να απομακρυνθεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Γάζας είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενος. Αν και η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστηρίζει ότι μια τέτοια “μετεγκατάσταση” θα είναι “εθελοντική”, Αμερικανοί και Ισραηλινοί νομικοί έχουν χαρακτηρίσει το ενδεχόμενο έγκλημα πολέμου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Μπαρνέα ανέφερε στον Γουίτκοφ ότι η Αιθιοπία, η Ινδονησία και η Λιβύη έχουν εκφράσει προθυμία να δεχθούν μεγάλο αριθμό Παλαιστινίων από τη Γάζα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Ο Μπαρνέα πρότεινε οι ΗΠΑ να προσφέρουν κίνητρα στις συγκεκριμένες χώρες και να βοηθήσουν το Ισραήλ στην προσπάθεια πειθούς.
Ο Γουίτκοφ δεν δεσμεύτηκε, και σύμφωνα με μία από τις πηγές, δεν είναι σαφές αν οι ΗΠΑ σκοπεύουν να εμπλακούν ενεργά στο ζήτημα.
Ο Λευκός Οίκος, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού και τα υπουργεία Εξωτερικών της Αιθιοπίας, της Ινδονησίας και της Λιβύης δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό πριν τη δημοσίευση.
Τον Φεβρουάριο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, πρότεινε την απομάκρυνση και των δύο εκατομμυρίων Παλαιστινίων από τη Γάζα, με σκοπό την ανακατασκευή της περιοχής.
Ωστόσο, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, ο Λευκός Οίκος εγκατέλειψε την ιδέα λόγω έντονων αντιδράσεων από αραβικές χώρες και το σχέδιο δεν προχώρησε.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η κυβέρνηση Τραμπ τούς είχε διαμηνύσει πως, εάν ο Νετανιάχου επιθυμεί να προωθήσει την ιδέα, το Ισραήλ θα πρέπει να βρει χώρες πρόθυμες να δεχθούν Παλαιστίνιους από τη Γάζα.
Ο Νετανιάχου ανέθεσε στη Μοσάντ να αναζητήσει χώρες που θα συμφωνήσουν να υποδεχθούν μεγάλους αριθμούς εκτοπισμένων Παλαιστινίων.
Σχεδόν κάθε Παλαιστίνιος στη Γάζα έχει εκτοπιστεί κατά τη διάρκεια του πολέμου, πολλές φορές. Τα περισσότερα κτίρια έχουν καταστραφεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές.
Το Ισραήλ επεξεργάζεται σχέδιο μεταφοράς και των δύο εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας σε μια μικρή “ανθρωπιστική ζώνη” κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.
Το σχέδιο έχει προκαλέσει ανησυχίες τόσο στην Αίγυπτο όσο και σε πολλές δυτικές χώρες, ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για μαζικό εκτοπισμό Παλαιστινίων από τη Γάζα – κάτι που υποστηρίζουν εδώ και χρόνια αρκετά μέλη της ακροδεξιάς συμμαχίας του Νετανιάχου.
Αν και η κυβέρνηση επιμένει ότι οποιαδήποτε μετακίνηση θα είναι “εθελοντική”, η έννοια αυτή χάνει τη σημασία της υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες.
Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο, ο Νετανιάχου ερωτήθηκε για το ζήτημα και παρέπεμψε στην κυβέρνηση Τραμπ.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Ισραήλ συνεργάζεται “πολύ στενά” με τις ΗΠΑ για την εύρεση χωρών που θα δεχθούν Παλαιστινίους από τη Γάζα και υπογράμμισε ότι “πλησιάζουμε στο να βρούμε αρκετές χώρες”.
“Πιστεύω ότι ο πρόεδρος Τραμπ είχε ένα λαμπρό όραμα. Το είπε “ελεύθερη επιλογή”. Αν κάποιοι θέλουν να μείνουν, να μπορούν να μείνουν, αλλά αν θέλουν να φύγουν, να μπορούν να φύγουν. Δεν θα έπρεπε να είναι φυλακή”, είπε χαρακτηριστικά.
Μετά το δείπνο, ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο Τραμπ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να συνεχίσει να προωθεί τη “μετεγκατάσταση” Παλαιστινίων από τη Γάζα. Ο Λευκός Οίκος δεν σχολίασε τότε το ζήτημα, καταλήγει το Axios.