28.7 C
Athens
June 8, 2023
Image default
WORLD

Bloomberg: Γιατί οι “αρκούδες” των βρετανικών ομολόγων δεν πτοούνται

Οι “αρκούδες” των βρετανικών ομολόγων δεν πτοούνται, καθώς έρχεται μια εβδομάδα ανακοίνωσης βασικών οικονομικών στοιχείων, σημειώνει το Bloomberg.

Η διαπραγμάτευση με swaps υποδηλώνει ότι η όποια “ανάσα” από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο την Τετάρτη θα είναι βραχύβια. Ενώ η έκδοση αναμένεται να επιβραδυνθεί σε μονοψήφιο ποσοστό για πρώτη φορά μετά από οκτώ μήνες, η αγορά τιμολογεί έναν μέσο ρυθμό που είναι διπλάσιος από την εντολή 2% της κεντρικής τράπεζας για τα επόμενα πέντε χρόνια. Για τρεις δεκαετίες θα παραμείνει πάνω από το 3%, όπως δείχνουν οι συμβάσεις.

Η αισιοδοξία σχετικά με το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ και τον τραπεζικό κλάδο μείωσε τη ζήτηση για τα ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου την περασμένη εβδομάδα. Οι επενδυτές ξεφορτώθηκαν τα 10ετή ομόλογα με τον ταχύτερο ρυθμό του τελευταίου μήνα, ανεβάζοντας την απόδοση πάνω από το 4% και αυξάνοντας το ασφάλιστρο έναντι των αντίστοιχων αμερικανικών και γερμανικών ομολόγων στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο.

Οι αυξημένες και παρατεταμένες προσδοκίες για τον πληθωρισμό σημαίνουν ότι η αδυναμία θα διατηρηθεί, σύμφωνα με τη Royal London Asset Management και την Barclays. Η βελτίωση του κατασκευαστικού κλίματος στα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την Τρίτη θα ενισχύσει την τάση αυτή.

“Οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό και ο κίνδυνος λανθάνουσας εμμονής θα μπορούσαν να στηρίξουν μια πιο γερακίστικη τάση από την MPC και ανοδικές πιέσεις στις πραγματικές αποδόσεις του εμπροσθογενούς τομέα”, έγραψε ο Tζον Χιλ, στρατηγικός αναλυτής για τον πληθωρισμό στην Barclays, ο οποίος διατηρεί σύσταση για πώληση βραχυπρόθεσμων ομολόγων που συνδέονται με τον πληθωρισμό.

Παρόλο που η απόδοσή τους -με τον πληθωρισμό εκτός υπολογισμού- είναι η πιο υψηλή από τα μέσα Οκτωβρίου, προβλέπει ότι οι επενδυτές θα μπορούν να αγοράσουν τα ομόλογα αργότερα για να κερδίσουν ακόμη υψηλότερο επιτόκιο.

Στις ΗΠΑ, τα στοιχήματα στις αγορές χρήματος και οι οικονομολόγοι είναι ευθυγραμμισμένοι στην πρόβλεψη ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει σχεδόν εξαντλήσει τον κύκλο των αυξήσεων. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, εν τω μεταξύ, η τιμολόγηση της αγοράς έρχεται σε αντίθεση με την προσδοκία ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα δυσκολευτεί να επιμείνει στα όπλα της και να συνεχίσει τη σύσφιξη των επιτοκίων.

Ο Ιμπραήμ Κουάντρι, οικονομολόγος της Goldman Sachs λέει ότι η BOE θα διατηρήσει πιθανότατα τα επιτόκια “υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα”

Προβλέπει δύο ακόμη αυξήσεις κατά 1/4 της μονάδας, που θα ανεβάσουν το βρετανικό τραπεζικό επιτόκιο στο 5% έως τον Αύγουστο. Αυτό είναι νωρίτερα από το τελικό ποσοστό του Νοεμβρίου που προβλέπουν οι αγορές. Από εκεί και πέρα, συμφωνεί με τα στοιχήματα που δείχνουν ότι το βασικό επιτόκιο θα παραμείνει σε αναμονή μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Στην κατάθεσή του στους βουλευτές του Ηνωμένου Βασιλείου την Πέμπτη, ο αναπληρωτής διοικητής της BOE Ντέιβ Ράμσντεν υπογράμμισε τις ανησυχίες σχετικά με την “επιμονή του πληθωρισμού” και προειδοποίησε ότι τα επιτόκια ενδέχεται να χρειαστεί να αυξηθούν περαιτέρω.

“Όλοι πίστευαν ότι η BOE ήταν η πιο χαλαρή κεντρική τράπεζα και τώρα πρέπει ενδεχομένως να αρχίσουν να αλλάζουν τη ρητορική τους”, δήλωσε ο Craig Inches, επικεφαλής επιτοκίων και μετρητών της Royal London Asset Management. “Αν είστε παγκόσμιος επενδυτής, θα πουλούσατε περιουσιακά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου, αν πιστεύετε ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν”.

Σίγουρα, δεν είναι όλοι απαισιόδοξοι για τον πληθωρισμό. Ο Μέτζουμ Μούικ, στρατηγικός αναλυτής της RBC, προβλέπει ότι η εκτύπωση του πληθωρισμού της Τετάρτης θα σηματοδοτήσει ένα σημείο καμπής.

“Πιστεύουμε ότι η δυναμική θα αρχίσει να μετατοπίζεται υπέρ του Ηνωμένου Βασιλείου από την εκτύπωση του πληθωρισμού του Απριλίου και μετά”, δήλωσε. Προτιμά να αγοράζει βρετανικά ομόλογα που λήγουν σε 10 χρόνια, ενώ πουλάει τα αντίστοιχα γερμανικά για να στοχεύσει στη μείωση της διαφοράς στις αποδόσεις.

Λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, οι επενδυτές θα έχουν την ευκαιρία να μετρήσουν την όρεξη στις αγορές ομολόγων όταν η κυβέρνηση προσφέρει 10ετή ομολογιακά δάνεια ύψους 3 δισεκατομμυρίων λιρών (3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων).

Μια παρόμοια προσφορά τον περασμένο μήνα συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη ζήτηση από το 2020.

Related posts

Ο Χάρι και η Μέγκαν απορρίπτουν τη “συγγνώμη” της εφημερίδας Sun για άρθρο του Τζέρεμι Κλάρκσον

banks

Μολδαβία: Εξαρθρώθηκε δίκτυο που συνδέεται με τη Ρωσία με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας

banks

Η Κεντρική Τράπεζα Ρωσίας “βλέπει” συρρίκνωση 2,4% της οικονομίας για το α’ τρίμηνο του 2023

banks

Γερμανία: Ο Λίντνερ τάσσεται υπέρ της αύξησης του αμυντικού προϋπολογισμού

banks

Κίνα: Ο παγκόσμιος συναγερμός για την Covid τερματίστηκε “αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν”

banks

Διαδηλωτές κατά του συνταξιοδοτικού Μακρόν εισέβαλαν στα κεντρικά της LVMH στο Παρίσι

banks