8.9 C
Athens
January 30, 2023
Image default
WORLD

Bloomberg: Η Γερμανία νίκησε τον ενεργειακό στραγγαλισμό του Πούτιν – Αλλά για πόσο καιρό;

Η Γερμανία φαίνεται ότι θα επιβιώσει αυτόν τον χειμώνα χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο από το οποίο εξαρτιόταν. Το ερώτημα τώρα είναι αν θα μπορέσει να καλύψει το κενό και τους επόμενους χειμώνες – και σε ποια τιμή, σημειώνει το Bloomberg.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δεν έχει λάβει ρωσικές παραδόσεις από τον Σεπτέμβριο, αλλά είναι απίθανο να αντιμετωπίσει ελλείψεις φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες – ένα εντυπωσιακό κατόρθωμα αν αναλογιστεί κανείς ότι, πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, η Γερμανία εξαρτιόταν από τη Μόσχα για το 52% των εισαγωγών της.

Η διάσωση από ενδεχόμενα δελτία και αναγκαστικά μπλακ άουτ ήρθε με τη μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου, αγωγών μεταφοράς από τη Νορβηγία και την Ολλανδία και ενός παλιού αγαπημένου: του άνθρακα.

Αυτή η πλήρης στροφή – η οποία μπορεί να κοστίσει 46 δισεκατομμύρια ευρώ (50 δισεκατομμύρια δολάρια) – βοηθιέται από τον απροσδόκητα ήπιο καιρό που συγκρατεί τη ζήτηση για θέρμανση.

Η επιτυχία τα επόμενα χρόνια θα εξαρτηθεί από κάποιους εύθραυστους πυλώνες.

LNG Chase

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε αυτή την εβδομάδα στο Bloomberg ότι η Γερμανία πήρε το μάθημά της από την υπερβολική εξάρτηση από τη Ρωσία. Ο στόχος τώρα είναι να δημιουργηθεί δυναμικότητα που θα δώσει στη Γερμανία την ευκαιρία να έχει τόσο φυσικό αέριο όσο είχε πριν από την εισβολή χωρίς να εισάγει από τη Ρωσία, είπε.

Αλλά η χωρητικότητα είναι μόνο η μισή μάχη: χωρίς μακροπρόθεσμα συμβόλαια, οι αγοραστές LNG αντιμετωπίζουν έντονο ανταγωνισμό στις διεθνείς αγορές. Και η ποσότητα του LNG που διατίθεται στον κόσμο δεν αναμένεται να αυξηθεί πολύ για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Εάν η οικονομία της Κίνας ανακάμψει μετά τη χαλάρωση των περιορισμών του Covid-19, πολλές ποσότητες μπορεί να μην είναι πλέον διαθέσιμες στην Ευρώπη. Μια 15ετής συμφωνία που υπέγραψε η Γερμανία με το Κατάρ ισοδυναμεί μόνο με περίπου 6% των ρωσικών ποσοτήτων το 2021.

“Η μεγαλύτερη πρόκληση για τη Γερμανία τα επόμενα δύο χρόνια είναι η προσέλκυση LNG ως πηγή φορτίου βάσης”, δήλωσε η Σιμόνε Τούρι, επικεφαλής των δομημένων συναλλαγών στη Δυτική Ευρώπη στον ελβετικό έμπορο ενέργειας MET International. “Η δημιουργία τερματικών σταθμών ΥΦΑ χωρίς να έρχονται νέα συμβόλαια δεν λύνει το πρόβλημα”.

Νέα εξάρτηση

Η απώλεια της Ρωσίας ήταν μεγάλο κέρδος για τη Νορβηγία και τις Κάτω Χώρες, με τις εξαγωγές φυσικού αερίου από τις δύο τελευταίες να αυξάνονται κατακόρυφα. Ωστόσο, υπάρχουν ήδη προειδοποιήσεις ότι οι στιγμές έξαρσης δεν θα διαρκέσουν.

Η Νορβηγία είναι πλέον ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Γερμανίας με 33%, αφού σχεδόν τριπλασίασε τις συνολικές εξαγωγές φυσικού αερίου πέρυσι. Το Όσλο αναμένει ότι οι ροές θα παραμείνουν σταθερές για τα επόμενα τέσσερα έως πέντε χρόνια, αλλά στη συνέχεια θα μειωθούν σταδιακά καθώς οι προμήθειες θα εξαντλούνται.

Η Ολλανδία τριπλασίασε το μηνιαίο μερίδιό της στις εισαγωγές της Γερμανίας μέχρι τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την ομάδα ενεργειακών λόμπι BDEW. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού, ωστόσο, αντλήθηκε από το βασικό πεδίο φυσικού αερίου Groningen, το οποίο έχει προγραμματιστεί να κλείσει μέχρι το επόμενο έτος, επειδή η παραγωγή του προκάλεσε εκατοντάδες σεισμούς.

“Οι χώρες αυτές έχουν ένα όριο στο πόσο μπορούν να αυξήσουν τις εξαγωγές φυσικού αερίου”, δήλωσε ο Τούρι.

Ταλαντευόμενος καιρός

Οι θερμοκρασίες το 2022 ήταν 1,1 βαθμοί Κελσίου πάνω από τον ετήσιο μέσο όρο των τελευταίων τεσσάρων ετών, δήλωσε η κυβέρνηση, με το Βερολίνο και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις να σημειώνουν ρεκόρ αυτό το χειμώνα. Το περασμένο έτος ήταν επίσης ένα από τα πέντε θερμότερα που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως.

Αυτή η επιπλέον ζέστη βοήθησε στον περιορισμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 14%, δήλωσε η ρυθμιστική αρχή δικτύου BNetzA. Οι τιμές μειώθηκαν, συμβάλλοντας στην ελάφρυνση του πληθωρισμού, της επιβάρυνσης της βιομηχανίας και της πίεσης στους φορείς χάραξης πολιτικής.

“Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες παίζουν προς το παρόν στα χέρια μας”, δήλωσε ο Tιμ Κέλερ, πρόεδρος της ομάδας πίεσης της γερμανικής βιομηχανίας φυσικού αερίου Zukunft Gas. “Σε κανονικά έτη, η κατάσταση μπορεί να είναι πολύ πιο εύθραυστη”.

Οι θερμότερες θερμοκρασίες σε ψυχρότερα κλίματα, και το αντίστροφο, συνδέονται με διαταραχές στην πολική δίνη που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.

Ανάσταση του άνθρακα 

Το πιο βρώμικο ορυκτό καύσιμο θεωρήθηκε κάποτε ότι θα έφευγε, αλλά η τρέχουσα κρίση τον επανέφερε στη ζωή. Η κυβέρνηση παρέτεινε τη χρήση των παροπλισμένων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα μέχρι τον Μάρτιο του 2024, προκαλώντας διαμαρτυρίες και ενδεχομένως προκαλώντας πολιτικό κόστος για τον Σολτς.

Η Γερμανία αποκαθιστά αρκετό άνθρακα για να τροφοδοτήσει περίπου 5 εκατομμύρια σπίτια, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg.

Η χώρα παράγει περισσότερο από το ένα τρίτο της ηλεκτρικής της ενέργειας από άνθρακα. Ο ενεργειακός γίγαντας RWE AG, ο οποίος θέλει να τριπλασιάσει την καθαρή ενεργειακή του ικανότητα αυτή τη δεκαετία, εξακολουθεί να προχωρά με τα σχέδια για την εξόρυξη περισσότερου λιγνίτη από ένα δυτικό ορυχείο.

“Η Γερμανία θα πρέπει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τον άνθρακα, με τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής στο μέγιστο δυναμικό”, δήλωσε ο Κλάους-Ντίτερ Μπόρχαρντ, ανώτερος σύμβουλος ενέργειας της Baker McKenzie. “Δεν υπάρχουν τόσες πολλές εναλλακτικές λύσεις για το ρωσικό φυσικό αέριο”.

Related posts

Τουρκία: Ένταση στις κηδείες των Κούρδων που δολοφονήθηκαν στο Παρίσι

banks

Τουρκία: Κατηγορεί την Κύπρο για κλιμάκωση έντασης επειδή κάνει έρευνες για υδρογονάνθρακες

banks

Reuters: Παιχνίδια πολέμου Ρωσίας και Λευκορωσίας που ανησυχούν το ΝΑΤΟ

banks

Μ. Βρετανία: Οι επικεφαλής των εισηγμένων κέρδισαν σε 3 ημέρες ποσά που ισοδυναμούν με τον μέσο ετήσιο μισθό

banks

Βατικανό: Σταθερή η κατάσταση της υγείας του επίτιμου πάπα Βενέδικτου

banks

Πού πορεύεται το Ιράν με ηγέτη τον Ραϊσί

banks