Bloomberg: Η φράση που εμπόδισε ΗΠΑ και Κίνα να καταλήξουν σε κοινό ανακοινωθέν στη G20

Η διαφωνία μεταξύ Κινέζων και Αμερικανών αξιωματούχων στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G20 αυτή την εβδομάδα επικεντρώθηκε κυρίως στη διαμάχη για μία και μόνο λέξη, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν τις λεπτομέρειες των συνομιλιών.

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Την Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ κατηγόρησε δημόσια τους Κινέζους αξιωματούχους ότι εμπόδισαν την ομάδα της G20 να εκδώσει ένα κοινό ανακοινωθέν μετά τη διήμερη σύνοδο στο Άσβιλ της Βόρειας Καρολίνας. Η αμερικανική πλευρά απέδωσε το αδιέξοδο αυτό σε διαφωνίες σχετικά με τη διατύπωση κειμένων που κάλυπταν ζητήματα από τα κρίσιμα ορυκτά έως την αναδιάρθρωση του χρέους.

Ωστόσο, το πιο κρίσιμο σημείο τριβής ήταν η συμπερίληψη της φράσης “μη οικονομία της αγοράς” (non-market) σε μια πρόταση που αφορούσε τις εμπορικές ανισορροπίες, σύμφωνα με τις πηγές οι οποίες ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους.

Ο όρος αυτός εκλήφθηκε από τους Κινέζους αξιωματούχους ως μια συγκαλυμμένη επίθεση κατά των κρατικών επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν θεμελιώδη πυλώνα της οικονομίας της χώρας, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για τη διατύπωση του κειμένου, η Κίνα πρότεινε μια τροποποιημένη φράση που θα αντιμετώπιζε τις εμπορικές ανισορροπίες χωρίς να στρέφει τα φώτα της δημοσιότητας στις κρατικές επιχειρήσεις της χώρας, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Οι Κινέζοι διαπραγματευτές έλαβαν ιδιωτικά στήριξη από ορισμένες χώρες για την πρότασή τους, ωστόσο δεν κατάφεραν να πετύχουν συναίνεση με τις ΗΠΑ, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Η τελική δήλωση της αμερικανικής προεδρίας περιελάμβανε μια αναφορά σύμφωνα με την οποία οι χώρες θα πρέπει να συμφωνήσουν στην “κατάργηση πολιτικών και πρακτικών που δεν συνάδουν με τους κανόνες της αγοράς και οι οποίες επιτείνουν τις ανισορροπίες”.

Η διαφωνία αυτή αναδεικνύει τις υπόγειες εντάσεις μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, λίγες εβδομάδες προτού ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ μεταβεί στην Ουάσιγκτον για μια σημαντική σύνοδο κορυφής με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. 

Ο Μπέσεντ αποτελεί κεντρικό πρόσωπο στη διαμόρφωση της σχέσης της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο, καθώς ηγείται των εμπορικών διαπραγματεύσεων και αναμένεται να τεθεί επικεφαλής των διμερών συνομιλιών για την τεχνητή νοημοσύνη τις επόμενες εβδομάδες, όπως σημειώνει το Bloomberg. 

“Είναι λυπηρό το γεγονός ότι οι Κινέζοι δεν θέλησαν να συμμετάσχουν”, δήλωσε ο Μπέσεντ στο Fox News σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη, αναφερόμενος στις αντιρρήσεις του Πεκίνου σχετικά με το κοινό ανακοινωθέν της G20.

Επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας στο Άσβιλ ήταν ο Παν Γκονγκσένγκ, διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Λιάο Μιν, ο οποίος συμμετείχε επίσης στη διαπραγματευτική ομάδα του Πεκίνου κατά τη διάρκεια του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ. 

Η αμερικανική κυβέρνηση ορίζει επισήμως τις πολιτικές και πρακτικές για χώρες “χωρίς οικονομία της αγοράς” ως κρατικές παρεμβάσεις που στρεβλώνουν το παγκόσμιο εμπόριο υπέρ των εγχώριων βιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένων ενεργειών από κρατικές ή ελεγχόμενες από το κράτος επιχειρήσεις.

Ο όρος αυτός αποτελεί εδώ και καιρό μέρος της κριτικής των ΗΠΑ για τις εμπορικές πρακτικές της Κίνας. 

Σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, η συμπερίληψη της φράσης στο κοινό ανακοινωθέν της G20 θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως έμμεση αναφορά στην Κίνα, χωρίς να κατονομάζεται ρητά η χώρα.

Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας δεν αναφέρθηκε άμεσα στα σχόλια του Αμερικανού ΥΠΟΙΚ σε δήλωση που εξέδωσε την Τετάρτη, ωστόσο τόνισε ότι “όλα τα μέρη οφείλουν να υιοθετήσουν μια σφαιρική, αντικειμενική και ισορροπημένη προσέγγιση στο ζήτημα των παγκόσμιων ανισορροπιών και να επιλύσουν ουσιαστικά τα προβλήματα χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών προωθώντας την ανάπτυξη”.

Ο διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (PBOC), δήλωσε εξάλλου την Τετάρτη ότι η άνοδος του προστατευτισμού, η υπερβολική διεύρυνση της έννοιας της εθνικής ασφάλειας και η έλλειψη προβλεψιμότητας στην άσκηση πολιτικής αποτελούν βασικούς παράγοντες που επιτείνουν τις παγκόσμιες ανισορροπίες. Κάλεσε τις χώρες με ελλείμματα να περιορίσουν τα δημοσιονομικά τους κενά και να αυξήσουν τα ποσοστά αποταμίευσης, ενώ παρότρυνε τις χώρες με πλεονάσματα να ενισχύσουν την κατανάλωση και τις επενδύσεις με τον κατάλληλο τρόπο. “Όλες οι χώρες πρέπει να καταρτίσουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σχέδια πολιτικής, να αναλάβουν σαφείς δεσμεύσεις και να τις υλοποιήσουν με αποφασιστικότητα”, δήλωσε. 

Διαμάχη για τις επιδοτήσεις

Η πανίσχυρη εξαγωγική μηχανή της Κίνας παραμένει κεντρικό σημείο τριβής στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, σημειώνει το Bloomberg. Η Κίνα κατέγραψε εμπορικό πλεόνασμα-ρεκόρ ύψους 1,2 τρισ. δολ. το 2025 —αύξηση 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος— και ο Μπέσεντ ανέδειξε το ζήτημα αυτό ως κεντρικό θέμα κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της G20. Οι ΗΠΑ εμφάνισαν εμπορικό έλλειμμα ύψους περίπου 200 δισ. δολ. στις συναλλαγές τους με την Κίνα το περασμένο έτος, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Οικονομικής Ανάλυσης.

Την Τετάρτη, ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ επανέλαβε την κριτική του προς την Κίνα, υποστηρίζοντας ότι οι πολιτικές της καταστέλλουν την εγχώρια ζήτηση και βασίζονται στις εξαγωγές για την επίτευξη ανάπτυξης. Επισημαίνοντας ότι περίπου το 4% του ΑΕΠ της χώρας διοχετεύεται σε “βιομηχανικές επιδοτήσεις”, ο Μπέσεντ κατονόμασε την αυτοκινητοβιομηχανία BYD ως μία από τις εταιρείες που επωφελούνται από αυτές.

“Έχει δει ποτέ κανείς εδώ αυτοκίνητο της BYD;” διερωτήθηκε σε εκδήλωση του Charlotte Economics Club στη Βόρεια Καρολίνα. “Είναι το καλύτερο αυτοκίνητο αξίας 70.000 δολ. που μπορεί να αγοράσει κανείς με 35.000 δολ. – καθώς τυγχάνει μεγάλης κρατικής επιδότησης”.

Η Κίνα έχει απορρίψει τις κατηγορίες των ΗΠΑ και άλλων πλευρών ότι εμφάνισε πλεόνασμα-ρεκόρ μέσω αθέμιτης κρατικής στήριξης προς εγχώριες εταιρείες, με το υπουργείο Εμπορίου να δημοσιεύει τον Ιούλιο έκθεση με τίτλο “Η θέση της Κίνας σχετικά με το ζήτημα της λεγόμενης πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας”. Στο έγγραφο σημειώνεται ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχουν επιδοτήσεις σε κλάδους όπως τα ηλεκτρικά οχήματα και η τεχνητή νοημοσύνη.

“Η κατηγορία κατά της Κίνας περί ‘αθέμιτου ανταγωνισμού’ και ‘πολιτικών και πρακτικών που δεν συνάδουν με τους κανόνες της αγοράς’ αποτελεί κλασική περίπτωση ‘διπλών μέτρων και σταθμών’ και πραγματικής αδικίας”, επισημαίνεται στο έγγραφο.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Η Λιθουανία έκλεισε το αεροδρόμιο του Βίλνιους για πιθανή απειλή drone – Απογειώθηκαν μαχητικά του ΝΑΤΟ για αναχαίτιση

Η Λιθουανία έκλεισε το αεροδρόμιο του Βίλνιους την Κυριακή και το ΝΑΤΟ ανέβαλε τουλάχιστον ένα μαχητικό αεροσκάφος ως αντίδραση σε πιθανή παρατήρηση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στον εναέριο χώρο της Λιθουανίας, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων της χώρας. Η εναέρια επιφυλακή άρθηκε και το αεροδρόμιο άνοιξε ξανά μετά από περίπου μία ώρα, ανέφερε το

Εκλογές – Σουηδία: Μάχη στήθος με στήθος Συντηρητικών – Σοσιαλδημοκρατών με την ακροδεξιά να έχει κυβερνητικές βλέψεις

Οι ψηφοφόροι στη Σουηδία πηγαίνουν σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν ένα νέο κοινοβούλιο, με τον συντηρητικό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον να επιδιώκει να διατηρήσει την εξουσία βασιζόμενος ενδεχομένως στην άκρα δεξιά. Η κύρια αντίπαλός του στην αναμέτρηση, για την οποία οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα είναι εξαιρετικά αμφίρροπη, είναι η προκάτοχός του στην πρωθυπουργία, η

Κασιδιάρης: Αποφυλακίζεται την Τρίτη και προαναγγέλλει επιστροφή στην πολιτική σκηνή

Την αποφυλάκισή του την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου, στις 12:00, και την επιστροφή του στην κεντρική πολιτική σκηνή προαναγγέλλει με ανάρτησή του ο Ηλίας Κασιδιάρης. Ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι αποφυλακίζεται «οριστικά και άνευ όρων» και δηλώνει

Νέο ουκρανικό πλήγμα σε ρωσικό διυλιστήριο

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι έπληξαν στη διάρκεια της νύχτας το διυλιστήριο Taneko oil στην ομόσπονδη δημοκρατία του Ταταρστάν της Ρωσικής Ομοσπονδίας, προσθέτοντας ότι αναφέρθηκε φωτιά στις εγκαταστάσεις. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πόσο μπορεί η αγορά πετρελαίου να αντέξει έναν πόλεμο χωρίς ορατό τέλος με το Ιράν

Η αγορά πετρελαίου έχει αποδειχθεί πολύ πιο ανθεκτική από ό,τι περίμεναν πολλοί στην αρχή του πολέμου με το Ιράν. Παρά τις υψηλές τιμές καυσίμων και τις τεράστιες απώλειες στην παγκόσμια προσφορά, το πετρέλαιο εξακολουθεί σε μεγάλο βαθμό να φτάνει εκεί όπου χρειάζεται. Όμως, όπως επισημαίνει ανάλυση του CNN, το κρίσιμο ερώτημα πλέον δεν είναι μόνο

Οι Χούθι στο κατώφλι της “Πύλης των Δακρύων” στην Ερυθρά και ο Τραμπ μπροστά σε νέο δίλημμα

Οι Χούθι έφτασαν στο νησί Περίμ, στην είσοδο της Ερυθράς Θάλασσας, αυξάνοντας τον κίνδυνο να αποκτήσουν τον έλεγχο ενός από τους σημαντικότερους θαλάσσιους διαύλους παγκοσμίως. Νέες πιέσεις στη Σαουδική Αραβία και δύσκολες αποφάσεις για τον Ντόναλντ Τραμπ. Μια ταχεία επίθεση των Χούθι στην Υεμένη, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν, φέρνει την οργάνωση σε θέση

Βρετανία: Πρωτοφανής χρηματοδότηση για το κόμμα του Φάρατζ – 72 εκατ. λίρες από δύο δισεκατομμυριούχους

Πρωτοφανής οικονομική ενίσχυση πήρε το κόμμα της μεταρρύθμισης του Νάιτζελ Φάρατζ, το οποίο μέσα σε δύο ημέρες εξασφάλισε συνολικά 72 εκατομμύρια λίρες από δύο δισεκατομμυριούχους. Πρόκειται για τον Μπεν Ντέλο, συνιδρυτή της πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων BitMEX, και τον επιχειρηματία Κρίστοφερ Χάρμπορν, παλαιό χρηματοδότη του πολιτικού χώρου του Φάρατζ. Καθένας προσέφερε 36 εκατομμύρια λίρες. Ο Φάρατζ δηλώνει

Ανδρουλάκης στη ΔΕΘ: Στόχος η πρωτιά του ΠΑΣΟΚ , καμία συνεργασία με τη ΝΔ – «Νοσηρή υπόθεση παρακράτους» το Predator

Με αιχμή την κοστολόγηση των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ και με σαφή διάθεση να απαντήσει στην κριτική για το δημοσιονομικό τους κόστος, ο Νίκος Ανδρουλάκης παρουσίασε τις βασικές οικονομικές και κοινωνικές παρεμβάσεις του κόμματός του, στο πλαίσιο της εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στη 90ή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Related Articles

Popular Categories