15.3 C
Athens
April 1, 2023
Image default
WORLD

Bloomberg: Η Fed συζητεί ενεργοποίηση “μηχανισμού έκπτωσης” προκειμένου να στηρίξει τις αμερικανικές τράπεζες

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 23.53

Η Federal Reserve εξετάζει το ενδεχόμενο να διευκολύνει τους όρους πρόσβασης των τραπεζών στο “παράθυρο έκπτωσης” της, δίνοντας στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έναν τρόπο να μετατρέπουν περιουσιακά στοιχεία που έχουν χάσει την αξία τους σε μετρητά χωρίς το είδος των ζημιών οι οποίες οδήγησαν την SVB Financial Group σε κατάρρευση.

Μια τέτοια κίνηση θα αύξανε τη δυνατότητα των τραπεζών να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καταθετών για απόσυρση μετρητών, χωρίς να χρειάζεται να καταγράφουν ζημίες πουλώντας ομόλογα και άλλα περιουσιακά στοιχεία που έχουν υποβαθμιστεί σε αξία εν μέσω μιας περιόδου αύξησης των επιτοκίων – δηλαδή της δυναμικής η οποία προκάλεσε την κατάρρευση της SVB την Παρασκευή.

Τις υπό συζήτηση αλλαγές περιέγραψαν άτομα με γνώση του ζητήματος, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι συζητήσεις είναι εμπιστευτικές, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg. Η Fed αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Ορισμένες τράπεζες άρχισαν να χρησιμοποιούν το “παράθυρο έκπτωσης” την Παρασκευή, επιδιώκοντας να ενισχύσουν τη ρευστότητα μετά την ανάληψη του ελέγχου της Silicon Valley Bank από πλευράς των αρχών, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση, το τελευταίο σημάδι της αυξανόμενης πίεσης στις τάξεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων των ΗΠΑ. Με αυτόν τον τρόπο, οι τράπεζες έφτασαν πέρα από τον λεγόμενο δανειστή δεύτερης έως και τελευταίας λύσης, το Federal Home Loan Bank System, το οποίο έχει σημειώσει άνοδο του δανεισμού του τον περασμένο χρόνο.

Δεν είναι σαφές πόσες τράπεζες το έπραξαν. Τουλάχιστον μία έχει χρησιμοποιήσει το FHLB της Νέας Υόρκης. Σε ανακοίνωσή του, το FHLB της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι αντιμετώπισε “αυξημένη ζήτηση από τα μέλη μας, καθώς αντιδρούσαν σε μια ασταθή αγορά”, ωστόσο ήταν σε θέση να ικανοποιήσει τα αιτήματα δανεισμού τα οποία υποβλήθηκαν την Παρασκευή.

Η Fed έχει επί του παρόντος δύο προγράμματα δανεισμού υπό το καθεστώς του παραθύρου έκπτωσης. Το κύριο πρόγραμμα πίστωσης αφορά υγιείς τράπεζες οι οποίες μπορούν να προσφέρουν εξασφαλίσεις στη Fed και να λάβουν δάνεια με ελαφρά ποινή στο επιτόκιο δανεισμού μίας ημέρας τους, γνωστό ως επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων.

Υπάρχει ένα δεύτερο πρόγραμμα το οποίο ονομάζεται δευτερογενής πίστωση και απευθύνεται σε προβληματικές τράπεζες, το οποίο περιλαμβάνει υψηλότερα επιτόκια προστίμων και πιο βραχυπρόθεσμα δάνεια.

Η Fed συνήθως “κουρεύει” τα περιουσιακά στοιχεία και στα δύο προγράμματα προκειμένου να εξασφαλίζεται έναντι του κινδύνου. Για παράδειγμα, τα ομόλογα με χρονολογία μεγαλύτερη των 10 ετών υφίστανται κούρεμα 5% για να λαμβάνεται υπ’ όψη η μεταβλητότητά τους. Οι όροι του κουρέματος θα μπορούσαν να διαφοροποιηθούν από πλευράς Fed, προκειμένου να παρασχεθεί διευκόλυνση έναντι σχετικά ασφαλών εξασφαλίσεων.

Η χρήση και οι όροι του παραθύρου έκπτωσης εμπίπτουν στο πεδίο λήψης αποφάσεων αποκλειστικά της ίδιας της Fed και αποφεύγεται έτσι η ανάγκη για έγκριση από πλευράς σειράς υπηρεσιών και θεσμών που απαιτείται σε έναν μηχανισμό δανεισμού διευκόλυνσης έκτακτης ανάγκης.

Λίγο πριν τα μεσάνυκτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα (ώρα Ελλάδος), το Bloomberg μετέδωσε ότι η Federal Reserve και το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εξέταζαν την ενεργοποίηση ενός προγράμματος δανεισμού έκτακτης ανάγκης ως δικλείδας ασφαλείας για τη στήριξη των τραπεζών, στην περίπτωση που καταθέτες σπεύσουν μαζικά να αποσύρουν καταθέσεις, προκειμένου να ελεγχθεί η διάχυση του κινδύνου από την κατάρρευση της SVB Financial Group.

Το μέτρο θα υπάγεται στην εξουσία δανεισμού έκτακτης ανάγκης της Fed. H τελευταία έχει δεχθεί να προχωρήσει στο μέτρο και αναμένει την έγκριση του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ.

Related posts

Reuters: Σε εκλογές τον Ιούνιο προσανατολίζεται ο Ερντογάν – Πιθανή ημερομηνία η 18η

banks

ΝΑΤΟ: Πριν από τις εκλογές στην Τουρκία η επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας

banks

Τουρκία: Eταιρεία θα στείλει δύο ειδικά κατασκευασμένα πλοία για να στεγάσουν 3.000 σεισμόπληκτους

banks

Ιταλία: Η Μελόνι επιτρέπει στους υγειονομικούς που δεν εμβολιάστηκαν να επιστρέψουν στις θέσεις τους

banks

Ν. Χριστοδουλίδης: Προσπάθειες για περαιτέρω εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό και “σπάσιμο” του αδιεξόδου

banks

Bloomberg: Στις ευρωπαϊκές τράπεζες και όχι στους καταθέτες η μερίδα του λέοντος του κέρδους από την αύξηση επιτοκίων

banks