26 C
Athens
August 12, 2022
Image default
WORLD

Bloomberg: Οι ταξιδιωτικές δυσκολίες της Ευρώπης βαθαίνουν καθώς οι απεργίες προσθέτουν ακυρωμένες πτήσεις

Ένα κύμα απεργιών των αεροπορικών εταιρειών και ακυρώσεων πτήσεων βαθαίνει την κρίση των μεταφορών στην Ευρώπη, διαταράσσοντας τα ταξιδιωτικά σχέδια την ώρα που ξεκινά η καλοκαιρινή περίοδος αιχμής της περιοχής, σύμφωνα με το Bloomberg.

 

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις τις επόμενες ημέρες στις εταιρείες Ryanair Holdings, EasyJet Plc, British Airways και Aeroports de Paris (ADP) θα προσθέσουν στην αναταραχή από τις ελλείψεις προσωπικού που οδηγούν σε πολύωρες καθυστερήσεις και χιλιάδες ακυρωμένες πτήσεις. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η αταξία στις μεταφορές επιδεινώνεται από την απεργία των σιδηροδρόμων.

Παρόλο που η ταξιδιωτική ζήτηση έχει ανακάμψει εξαιρετικά στην Ευρώπη, αυτό που είχε διαφημιστεί ως η πολυαναμενόμενη μετά την πανδημία αναζωογόνηση της αεροπορικής βιομηχανίας περιορίζεται από τις εργατικές διαμάχες και τα όρια στην εφοδιαστική των αεροδρομίων. Σκηνές χάους διαδραματίζονται στα αεροδρόμια του Άμστερνταμ, του Λονδίνου, της Φρανκφούρτης και του Παρισιού, με ουρές ανθρώπων που περιμένουν επί ώρες μόνο και μόνο για να τους πουν ότι οι πτήσεις τους ακυρώθηκαν.  

“Είναι απογοητευτικό να έχουμε να κάνουμε με άλλους οργανισμούς που μας βάζουν σε δύσκολες καταστάσεις”, δήλωσε την Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος της Air France-KLM Μπεν Σμιθ, αφού οι πτήσεις στο Παρίσι επλήγησαν από προηγούμενη απεργία στην ADP.

Η προοπτική περισσότερου χάους ελλοχεύει καθώς τα συνδικάτα προσπαθούν να επωφεληθούν από την απελπισία των αεροπορικών εταιρειών να επωφεληθούν από το κύμα των καλοκαιρινών κρατήσεων για να τερματίσουν τις απώλειες και να αποκαταστήσουν τους ισολογισμούς τους μετά την πανδημία που βύθισε τον κλάδο στη χειρότερη κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι εργατικές ομάδες πιέζουν με αιτήματα για αυξήσεις μισθών ώστε να συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό, καλύτερες συνθήκες εργασίας, παροχές και συμμόρφωση με την τοπική εργατική νομοθεσία. 

Το πλήρωμα καμπίνας της Ryanair στην Ισπανία, την Πορτογαλία και το Βέλγιο ξεκίνησε τριήμερη απεργία την Παρασκευή και θα προσχωρήσουν οι συνάδελφοί τους στη Γαλλία από το Σάββατο και στην Ιταλία την Κυριακή. Η εκπτωτική αεροπορική εταιρεία αναφέρει ότι λιγότερες από το 2% των πτήσεών της την Παρασκευή διαταράχθηκαν από τις απεργίες, αν και επηρεάστηκε περίπου το 40% των δρομολογίων στο Βέλγιο. Οι εργαζόμενοί της στην Ισπανία θα πραγματοποιήσουν άλλες τρεις ημέρες εργατικών κινητοποιήσεων την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ η ανταγωνίστρια EasyJet προετοιμάζεται για εννέα ημέρες κλιμακωτών στάσεων εργασίας στη χώρα από την 1η Ιουλίου. 

Το προσωπικό check-in της British Airways που εδρεύει στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου ψήφισε επίσης για απεργιακές κινητοποιήσεις, με ημερομηνίες που θα οριστούν σύντομα. Η ADP, διαχειρίστρια των αεροδρομίων Charles de Gaulle και Orly του Παρισιού, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα σε μια προσπάθεια να αποτρέψει μια δεύτερη απεργία την 1η Ιουλίου για τους μισθούς. Αυτή της 9ης Ιουνίου οδήγησε στη ματαίωση του ενός τετάρτου όλων των πτήσεων στο CDG και στο κλείσιμο δύο διαδρόμων προσγείωσης.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κρίση στις μεταφορές επιδεινώθηκε από την απεργία των σιδηροδρόμων, καθιστώντας δυσκολότερη τη μετάβαση από και προς τα αεροδρόμια. Η διαμάχη έχει επίσης πυροδοτηθεί από μισθολογικές διεκδικήσεις, αν και σε αντίθεση με τον τομέα των αερομεταφορών οι εργαζόμενοι ζητούν επίσης εγγυήσεις για τη μη πραγματοποίηση υποχρεωτικών απολύσεων σε μια βιομηχανία που, μακριά από το να ανακάμψει από την αναταραχή του Covid, φαίνεται να έχει αλλάξει ριζικά από αυτήν.

Η Ένωση Μισθωτών Προσωπικού Μεταφορών προειδοποίησε ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει “ένα μακρόχρονο καλοκαίρι δυσαρέσκειας” σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της. 

Πέρα από τις απεργίες, οι σοβαροί περιορισμοί στο προσωπικό αναγκάζουν τις αεροπορικές εταιρείες να περιορίσουν τις φιλοδοξίες τους για το καλοκαίρι. Η γερμανική Deutsche Lufthansa AG αύξησε την Παρασκευή τον αριθμό των πτήσεων που ακυρώνει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σε 3.100. Το Gatwick του Λονδίνου και το Schiphol του Άμστερνταμ, δύο από τους μεγαλύτερους κόμβους της περιοχής, ανακοίνωσαν ανώτατα όρια πτήσεων, ενώ η EasyJet, η TUI AG και η KLM έχουν εξορθολογήσει τα δρομολόγιά τους. Η BA, η οποία μείωσε 10.000 θέσεις εργασίας στο αποκορύφωμα της πανδημίας, αγωνίζεται να επαναπροσλάβει προσωπικό στην πιο σφιχτή αγορά εργασίας.

Ακόμη και μετά τον περιορισμό των πτήσεων, το αεροδρόμιο Schiphol την Παρασκευή δυσκολευόταν να αντιμετωπίσει την εισροή επιβατών, με ουρές που περιέπλεκαν και απογοητευμένους ταξιδιώτες, δείχνοντας ότι τα πράγματα μπορεί να γίνουν χειρότερα καθώς ξεκινά η ταξιδιωτική περίοδος Ιουλίου-Αυγούστου. Το Schiphol αναγκάστηκε να στήσει σκηνές έξω από την αίθουσα αναχωρήσεων για να εξυπηρετήσει τις ουρές.

Στο Βέλγιο, η Brussels Airlines δήλωσε ότι στοχεύει να διατηρήσει περίπου το 40% του προγράμματός της από την Πέμπτη έως το Σάββατο, πράγμα που σημαίνει ότι περίπου 315 πτήσεις θα ακυρωθούν με τους πιλότους και το προσωπικό καμπίνας σε απεργία. Τουλάχιστον 127 πτήσεις της Ryanair θα καταργηθούν από το αεροδρόμιο Σαρλερουά της χώρας από την Παρασκευή έως την Κυριακή λόγω των απεργών πληρωμάτων, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Belga.

Οι ταξιδιώτες σηκώνουν το βάρος του χάους. Για πολλούς, οι ονειρεμένες διακοπές ξεκινούν άσχημα ή τα από καιρό προγραμματισμένα επαγγελματικά ταξίδια πρέπει να αναδρομολογηθούν.  

Στο αεροδρόμιο Barajas της Μαδρίτης την Παρασκευή, η Loreto, η οποία δεν θέλησε να δώσει το επώνυμό της, περίμενε στην ουρά για την πτήση της Ryanair προς τη Μάλτα, όπου θα πήγαινε με δύο φίλες της.

“Δεν υπάρχει καμία πληροφορία”, είπε, κλείνοντας το φερμουάρ μιας σφιχτοπακεταρισμένης βαλίτσας. “Νόμιζα ότι θα έστελναν μια λίστα με τις ακυρωμένες πτήσεις, αλλά δεν το είδαμε πουθενά, οπότε απλά σταυρώνουμε τα δάχτυλά μας”.

Ο Scott Webster, διαχειριστής επιχειρήσεων και streamer του Twitch στο Ηνωμένο Βασίλειο, έμαθε ότι η πτήση του στα μέσα Ιουλίου για το Άμστερνταμ για το Twitchcon, ένα συνέδριο της βιομηχανίας streaming, είχε ακυρωθεί από την EasyJet. 

“Έχουμε περίπου 12 άτομα που αναγκάστηκαν να ακυρώσουν τα ταξίδια τους”, δήλωσε. “Θα πάμε απλά με το αυτοκίνητο. Τουλάχιστον δεν θα χρειαστεί να παίξουμε παιχνίδια με όλες τις αεροπορικές εταιρείες”.

Related posts

Μ. Βρετανία: Παρατείνονται τα μέτρα κατά του κορονοϊού μέχρι τις 19 Ιουλίου

banks

Γερμανός ΥΠΟΙΚ: Πρέπει να επανεξετάσουμε την απαγόρευση νέων γεωτρήσεων για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Βόρεια Θάλασσα

banks

Η Ρωσία ξεπέρασε τη Βραζιλία σε αριθμό θανάτων, είναι δεύτερη στον κόσμο πίσω από τις ΗΠΑ

banks

Πετρέλαιο: Επαναφορά πάνω από τα $105 μετά το διήμερο sell-off

banks

Γκουτέρες: Είμαστε σε πόλεμο εναντίον του κορονοϊού

banks

Τυνησία: Ο πρόεδρος Σάγεντ απέπεμψε τον υπουργό Άμυνας

banks