Bloomberg: Το Ιράν επιδιώκει να αποκλείσει τη διέλευση αμερικανικών πλοίων από το Στενό του Χορμούζ

Το Ιράν θα επιδιώξει να απαγορεύσει τη διέλευση αμερικανικών και ισραηλινών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ και θα απαιτήσει αποζημίωση από εχθρικές χώρες προτού τους επιτραπεί η χρήση των Στενών, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης αναφορικά με την προτεινόμενη συμφωνία μεταξύ Ιράν και Ομάν για τη διαχείριση της κρίσιμης αυτής θαλάσσιας οδού.

Η συμφωνία αυτή αποτελεί πλέον κεντρικό στοιχείο για την επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ και την αποκατάσταση των ροών ενέργειας, οι οποίες περιορίστηκαν δραματικά μετά τις επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ κατά του Ιράν τον Φεβρουάριο. Το κείμενο της συμφωνίας εξετάζεται επί του παρόντος από το ιρανικό κοινοβούλιο, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Fars. Το Fars ανέφερε επίσης λεπτομέρειες όπως η προτεινόμενη απαγόρευση μεταφοράς φορτίων που συνδέονται με το Ισραήλ, καθώς και ένα σύστημα χρεώσεων για την κάλυψη υπηρεσιών όπως η ασφάλιση και το περιβαλλοντικό κόστος.

Αξιωματούχοι τόσο των ΗΠΑ όσο και του Ιράν έχουν αφήσει να εννοηθεί τις τελευταίες ημέρες ότι μια συμφωνία για τα Στενά του Ορμούζ βρίσκεται κοντά. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υπαναχώρησε από τις πρόσφατες απειλές του για επανέναρξη στρατιωτικών επιθέσεων κατά του Ιράν, επανέλαβε αυτή τη θέση αργά την Τετάρτη. Ωστόσο, πολλοί προηγούμενοι ισχυρισμοί του περί επικείμενης συμφωνίας αποδείχθηκαν αβάσιμοι, ενώ παραμένει ασαφές αν οι προτάσεις Ιράν-Ομάν θα ανοίξουν τον δρόμο για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας των πλοίων.

Οι ΗΠΑ έχουν επιμείνει στην ελεύθερη διέλευση μέσω των Στενών του Χορμούζ και έχουν ζητήσει, σε γενικές γραμμές, την επιστροφή στο προπολεμικό καθεστώς. Τυχόν προσωρινές διαδρομές στα Στενά δεν θα υπόκεινται σε εγκρίσεις, άδειες, διόδια ή χρεώσεις, δήλωσε την Πέμπτη ένας Αμερικανός αξιωματούχος σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις. 

Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι προϋπόθεση για την πλήρη επαναλειτουργία των Στενών είναι η άρση του αμερικανικού ναυτικού αποκλεισμού. Η Ουάσιγκτον από την πλευρά της δεν έχει δώσει ενδείξεις για το αν είναι έτοιμη να επανέλθει στους όρους που είχε αποδεχθεί κατά την προηγούμενη προσπάθεια επαναλειτουργίας των Στενών – στη συμφωνία του Ιουνίου που κατέρρευσε μέσα σε λίγες εβδομάδες. Οι όροι αυτοί περιλάμβαναν την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν στον τομέα του πετρελαίου και την αποδέσμευση ορισμένων εκ των παγωμένων οικονομικών του πόρων.

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο την Πέμπτη, με το αργό τύπου Brent να ξεπερνά τα 82 δολάρια ανά βαρέλι, εν μέσω ανησυχιών ότι το σχέδιο Ιράν-Ομάν ενδέχεται να μην επαρκεί για την ευρύτερη αποκατάσταση της ροής ενέργειας από τον Περσικό Κόλπο. Οι τιμές παραμένουν πάντως σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα προ της δήλωσης του Τραμπ, το περασμένο Σαββατοκύριακο, ότι ακύρωσε μια μεγάλη στρατιωτική επίθεση.

Το πρακτορείο Fars, επικαλούμενο καλά πληροφορημένη πηγή στο ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, μετέδωσε ότι το προσχέδιο συμφωνίας με το Ομάν προβλέπει την ανάληψη της διαχείρισης της εισόδου των πλοίων στα Στενά του Ορμούζ από το Ιράν, ενώ η έξοδος θα τελεί υπό την κοινή εποπτεία και των δύο χωρών. Σύμφωνα με το πρακτορείο, προβλέπεται η διέλευση μέσω ενός “κεντρικού διαδρόμου”, ενώ η κυκλοφορία από τις άλλες δύο διαδρομές θα διακοπεί εντός “συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου”.

Η ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ —η οποία διεξαγόταν ελεύθερα πριν από τον πόλεμο— έχει καταστεί το κεντρικό αγκάθι στο αδιέξοδο που διαρκεί μήνες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, παρά την αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών. Μια συμφωνία επί αυτού του ζητήματος θα άμβλυνε την αυξανόμενη πίεση που ασκείται στην παγκόσμια οικονομία λόγω του υψηλού κόστους ενέργειας και ενδεχομένως θα άνοιγε τον δρόμο για συνομιλίες σχετικά με άλλα ζητήματα, όπως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Παράλληλα, έχουν ανακύψει και άλλα πιθανά εμπόδια για την επίτευξη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής συμφωνίας, καθώς ο πόλεμος επεκτείνεται στην ευρύτερη περιοχή, όπως σημειώνει το Bloomberg. 

Σε αυτά περιλαμβάνονται οι συγκρούσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των Χούθι —μιας πολιτοφυλακής που υποστηρίζεται από το Ιράν και ελέγχει μεγάλο μέρος της Υεμένης. Οι Χούθι ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι εξαπέλυσαν επίθεση “μεγάλης κλίμακας” κατά στρατευμάτων που πρόσκεινται στη Σαουδική Αραβία, στην κεντρική περιοχή της χώρας, υποστηρίζοντας ότι προκάλεσαν εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες. Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από το Ριάντ.

Οι Χούθι και ο υπό τη σαουδαραβική ηγεσία συνασπισμός στην Υεμένη τηρούσαν κατάπαυση του πυρός από το 2022, ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ξεσπάσει εκ νέου εχθροπραξίες, συμπεριλαμβανομένων περιστατικών στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ στον Λίβανο παρουσιάζει επίσης σημάδια αναζωπύρωσης. Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε το νότιο τμήμα της χώρας την Τετάρτη, αφού δύο Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν εκεί. Η συμφωνία εκεχειρίας του Ιουνίου μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν προέβλεπε κατάπαυση του πυρός και στον Λίβανο.

Οποιαδήποτε νέα συμφωνία για τα Στενά του Ορμούζ θα έπρεπε να εγκριθεί από τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος παραμένει κρυμμένος αφότου τραυματίστηκε στις αρχικές αμερικανο-ισραηλινές επιθέσεις του Φεβρουαρίου. Δεν είναι σαφές εάν έχει δώσει τη συγκατάθεσή του, ενώ Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η επικοινωνία μαζί του απαιτεί χρόνο.

Ο Πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη την Τετάρτη ότι η επικοινωνία με τον Χαμενεΐ είναι “πολύ δύσκολη αυτή τη στιγμή”.

Από την πλευρά των ΗΠΑ, αφού ο Τραμπ ακύρωσε αυτό που περιέγραψε ως μια νέα, μαζική επίθεση κατά του Ιράν, η εφημερίδα Washington Post ανέφερε ότι η έλλειψη κρίσιμων πυραύλων και συστημάτων αεράμυνας συγκαταλεγόταν στους λόγους της απόφασης. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τραμπ επέκρινε έντονα τον υπουργό Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ στο περιθώριο συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι είχε παραπλανηθεί σχετικά με τα αποθέματα οπλισμού.

“Οι ΗΠΑ διαθέτουν τεράστιες ποσότητες “πυρομαχικών””, δήλωσε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Truth Social την Πέμπτη, διαψεύδοντας ότι η χώρα αντιμετωπίζει ελλείψεις.

Στα Στενά του Ορμούζ, η ορατή κίνηση πλοίων έχει περιοριστεί, αν και μερικά εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα συνεχίζουν να διασχίζουν τη θαλάσσια οδό, ακόμη και τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι παραγωγοί της Μέσης Ανατολής μεταφέρουν φορτία έξω από τον Κόλπο στο πλαίσιο ενός προγράμματος συνεχών δρομολογίων, το οποίο περιλαμβάνει τη συνδρομή του αμερικανικού στρατού και τη χρήση πλοίων που απενεργοποιούν τους πομπούς εντοπισμού τους. Ορισμένες χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καταφέρνουν να παρακάμψουν τα στενά διοχετεύοντας σημαντικές ποσότητες του πετρελαίου τους μέσω αγωγών σε λιμάνια εκτός του Περσικού Κόλπου.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Η Άρσεναλ επέκτεινε τη συνεργασία με την Emirates έως το 2033

Η πρωταθλήτρια Αγγλίας, Άρσεναλ, επέκτεινε τη μακροχρόνια συνεργασία της με την Emirates έως το 2033, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη (6/8) ο σύλλογος της Premier League, διατηρώντας την αεροπορική εταιρεία ως βασικό χορηγό στο εμπρός μέρος της φανέλας, καθώς και ως χορηγό του προπονητικού εξοπλισμού και συνεργάτη στα δικαιώματα ονομασίας του γηπέδου. Δεν έγιναν γνωστές οι

Reuters: Η Ρωσία σπέρνει τον τρόμο στην ουκρανική Ζαπορίζια με επιθέσεις “σαφάρι” εναντίον αμάχων

Όταν τον περασμένο μήνα δύο ρωσικές βόμβες χτύπησαν την επιχείρηση της Κατερίνα Λαχούτα στη Ζαπορίζια της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, κατέστρεψαν και την τελευταία ψευδαίσθηση ασφάλειας για την 41χρονη επιχειρηματία. Από τις πρώτες εβδομάδες της εισβολής του 2022, οι δυνάμεις της Μόσχας έχουν οχυρωθεί ακριβώς νότια της Ζαπορίζια, μιας σημαντικής βιομηχανικής πόλης με περίπου 700.000 κατοίκους, βομβαρδίζοντάς την

Ιράν: Εξετάζει τον αποκλεισμό αμερικανικών και ισραηλινών πλοίων από το Στενό του Ορμούζ

Μια ιρανική κοινοβουλευτική επιτροπή εξετάζει ένα προκαταρκτικό νομοσχέδιο που θα απαγορεύει σε αμερικανικά, ισραηλινά και άλλα "εχθρικά" πλοία να διέρχονται από το Στενό του Ορμούζ, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars του Ιράν. Το νομοσχέδιο θα επιβάλλει πρόστιμα έως και 20% της αξίας του φορτίου ενός πλοίου για παραβιάσεις των προτεινόμενων περιορισμών.

O Ζελένσκι θα επισκεφθεί τη Σερβία για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα επισκεφθεί το Σάββατο τη Σερβία, στο πρώτο του ταξίδι σε αυτή τη χώρα, παραδοσιακό σύμμαχο της Μόσχας, μετά τη ρωσική εισβολή, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος. "Πρέπει να αποσπάσουμε τους Σέρβους από το στρατόπεδο της Ρωσίας", εκτίμησε η πηγή αυτή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Γερμανία: Το drone στο αεροδρόμιο της Λειψίας ήταν εξοπλισμένο με εκρηκτικό μηχανισμό

Το drone που εντοπίστηκε στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου της Λειψίας/Χάλε στη Γερμανία ήταν εξοπλισμένο με εκρηκτικά και έναν πυροκροτητή, δήλωσε την Πέμπτη ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας, προσθέτοντας ότι ξεκίνησε έρευνα για τη "σοβαρή αυτή επίθεση". Η ομοσπονδιακή εισαγγελία ανέφερε ότι ανέλαβε την έρευνα από τις τοπικές εισαγγελικές αρχές της Δρέσδης, στη δικαιοδοσία της οποίας βρίσκεται το αεροδρομίου όπου εντοπίστηκε το

Τραμπ: Είμαι εξαιρετικά χαρούμενος με τη δουλειά που κάνει ο Πιτ Χέγκσεθ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι είναι "πολύ ικανοποιημένος" με τη δουλειά που κάνει στο Πεντάγωνο ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, διαψεύδοντας τα δημοσιεύματα ότι οι δύο τους έχουν συγκρουστεί με αφορμή τις ελλείψεις πυρομαχικών για τον πόλεμο στο Ιράν. "Είμαι εξαιρετικά χαρούμενος με τη δουλειά που κάνει ο Πιτ Χέγκσεθ", έγραψε ο

Λίβανος: Το Ισραήλ αρνείται να προσδιορίσει νέες ζώνες για την απόσυρση του στρατού του

Το Ισραήλ αρνήθηκε να προσδιορίσει νέες ζώνες στον νότιο Λίβανο όπου θα αποσυρθεί ο στρατός του, μέχρι να "επαληθευτεί" ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου ελέγχουν αποτελεσματικά τους δύο πρώτους τομείς, ανέφερε απόψε μια πηγή της λιβανέζικης προεδρίας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Σήμερα ολοκληρώθηκε ο έβδομος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ που

Ιταλία. Άγγιξε τους 48 βαθμούς η θερμοκρασία στη Νάπολη – To θερμότερο καλοκαίρι του τελευταίου αιώνα

Σύμφωνα με τους Ιταλούς μετεωρολόγους το φετινό καλοκαίρι στην Ιταλία είναι το θερμότερο του τελευταίου αιώνα. Τον Ιούλιο που μόλις μας πέρασε, καταρρίφθηκε και το ρεκόρ του 2003, που έως τώρα εθεωρείτο η πιο ζεστή χρονιά από τότε που πραγματοποιούνται οι σχετικές επιστημονικές μετρήσεις. Το τέταρτο, κατά σειρά κύμα καύσωνα που πλήττει την χώρα, αναμένεται

Related Articles

Popular Categories