Bloomberg: Το κόμμα του Μερτς σημειώνει το χειρότερο αποτέλεσμα στη μεταπολεμική γερμανική ιστορία

Ο Φρίντριχ Μερτς δήλωσε ότι θα παραμείνει στη θέση του ως Γερμανός καγκελάριος και ηγέτης των συντηρητικών, ακόμη και μετά το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα που έχει καταγράψει ποτέ το κόμμα του σε περιφερειακές εκλογές, επιχειρώντας να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες πιέσεις εντός των τάξεων του κόμματος για την αποχώρησή του, σημειώνει το Bloomberg μετά τη βαριά ήττα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία.

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Το CDU συγκέντρωσε μόλις 5,2% των ψήφων στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας την Κυριακή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του τηλεοπτικού δικτύου ARD, φτάνοντας επικίνδυνα κοντά στο όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδο στο περιφερειακό κοινοβούλιο.

Παράλληλα, στις εκλογές του Βερολίνου, το κυβερνών CDU ηττήθηκε από το αντικαπιταλιστικό κόμμα “Η Αριστερά” (Die Linke).

“Δεν μπορούμε να ωραιοποιήσουμε την κατάσταση· ήταν μια καταστροφή”, δήλωσε ο Μερτς σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των exit polls, σπάζοντας την παράδοση που ήθελε τους καγκελάριους να τοποθετούνται την επομένη των εκλογών. Συγκάλεσε ανώτατα στελέχη του CDU στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, επιδιώκοντας να διαπιστώσει τον βαθμό στήριξης προς το πρόσωπό του και την ηγεσία του.

Το πολιτικό κατεστημένο της Γερμανίας κλονίστηκε όταν το CDU υπέστη συντριπτική ήττα από το αντιμεταναστευτικό κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD) πριν από δύο εβδομάδες στη Σαξονία-Άνχαλτ —ένα ακόμη ανατολικό κρατίδιο όπου θα μπορούσε να σχηματιστεί η πρώτη ακροδεξιά κυβέρνηση στη χώρα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το αποτέλεσμα της Κυριακής ενδέχεται να σηματοδοτήσει την πρώτη φορά που το CDU μένει εκτός περιφερειακού κοινοβουλίου από την ίδρυση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας το 1949.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν πλήξει τη θέση του Μερτς στην καγκελαρία, προκαλώντας εκκλήσεις από τη βάση του κόμματος για την απομάκρυνσή του —καθώς οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν ως τον λιγότερο δημοφιλή Γερμανό καγκελάριο της μεταπολεμικής περιόδου— έπειτα από μόλις 16 μήνες θητείας, όπως σημειώνει το Bloomberg. 

Την περασμένη εβδομάδα, οκτώ πρωθυπουργοί κρατιδίων που προέρχονται από το CDU επιχείρησαν να εκτονώσουν την ένταση δηλώνοντας ότι στηρίζουν τον καγκελάριο, ωστόσο πολλά στελέχη του κόμματος είναι πεπεισμένα ότι η παραμονή του στην ηγεσία θα προκαλέσει περαιτέρω ζημιά. Αν και παραμένει στην εξουσία προς το παρόν, η αποχώρησή του ενδέχεται να συμβεί σύντομα, όπως εκτιμούν στελέχη εντός του κόμματος.

Ο Μερτς ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη για αυτή την εβδομάδα. Τη Δευτέρα πρόκειται να συναντηθεί με περισσότερα κομματικά στελέχη, ενώ την Τρίτη θα έχει επαφές με βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας που ηγείται το CDU. Ο Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, συμπρόεδρος του SPD και αντικαγκελάριος, δήλωσε ότι η κυβέρνηση οφείλει να κάνει έναν απολογισμό και να διερωτηθεί γιατί οι ψηφοφόροι προβληματίζονται για την πορεία της κυβερνητικής πολιτικής, με τον κυβερνητικό συνασπισμό να δυσκολεύεται να πείσει για το σχέδιό του σχετικά με την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος και την ανάληψη πρόσθετου χρέους για την ενίσχυση των δαπανών σε άμυνα και υποδομές.

“Το λαμβάνω αυτό πολύ σοβαρά υπόψη”, δήλωσε ο Κλίνγκμπαϊλ στο δίκτυο ARD. “Πιστεύω επίσης ότι πρέπει να εξετάζουμε τέτοια αποτελέσματα με ταπεινότητα και να αναρωτηθούμε: Τι μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά; Τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα;”

Οι εκλογές στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία αποτέλεσαν την πιο πρόσφατη απόδειξη της απήχησης του AfD, καθώς το ακροδεξιό κόμμα υπερδιπλασίασε τα ποσοστά του και επικράτησε στο κρατίδιο για πρώτη φορά, προτάσσοντας αιτήματα για την απέλαση μεταναστών και την άρνηση παροχής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα στρέφεται κατά του πολιτικού κατεστημένου.

Η Αλίς Βάιντελ, συμπρόεδρος του κόμματος σε εθνικό επίπεδο, δήλωσε ότι ο Μερτς είναι ο “λάθος καγκελάριος” και ότι προκαλούσε ζημιά στο κόμμα του.

“Παρασύρει το CDU μαζί του προς τα κάτω”, δήλωσε η Βάιντελ στο δίκτυο ARD. “Το CDU πρέπει να αναρωτηθεί —ειδικά τώρα— αν θέλει να συνεχίσει με αυτόν τον καγκελάριο και με αυτές τις αριστερόστροφες πολιτικές. Διότι δεν θα μπορέσει να συνεχίσει έτσι”.

Το AfD αντιμετώπισε ισχυρό ανταγωνισμό και από τους επί μακρόν κυρίαρχους Σοσιαλδημοκράτες, γεγονός που περιόρισε σε κάποιο βαθμό την ανοδική πορεία της ακροδεξιάς. Το SPD βρέθηκε ελάχιστα πίσω από το AfD, το οποίο συγκέντρωσε ποσοστό 37,7%. Στη Σαξονία-Άνχαλτ, το κόμμα κέρδισε σχεδόν το 44% και στοχεύει να εξασφαλίσει αρκετές ψήφους ώστε να αναδείξει πρωθυπουργό του κρατιδίου τον επόμενο μήνα.

Στο Βερολίνο, το κόμμα του Μερτς, το οποίο κυβερνά τη γερμανική πρωτεύουσα από το 2023, βρέθηκε πίσω από το κόμμα “Η Αριστερά” (Die Linke)  που συγκέντρωσε ποσοστό 25,5%, ενώ το CDU εξασφάλισε 19,9%, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ARD.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Ισραήλ: Ο στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε διοικητή της Χαμάς

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έναν διοικητή της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας ο οποίος συμμετείχε στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου του 2023 στο Ισραήλ, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, ακριβώς τρία χρόνια μετά την επίθεση.  Ο μαχητής της Χαμάς ήταν διοικητής της μονάδας Νουκμπά που διείσδυσε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, έγραψε ο ισραηλινός στρατός σε

Υεμένη: Οι κυβερνητικές δυνάμεις δηλώνουν ότι ανέκτησαν τον έλεγχο του λιμανιού Μούχα στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι ένοπλες δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης και υποστηριζόμενης από τη Σαουδική Αραβία κυβέρνησης της Υεμένης ανακοίνωσαν σήμερα ότι ανακατέλαβαν τον έλεγχο του λιμανιού Μούχα στην Ερυθρά Θάλασσα, το οποίο είχε καταληφθεί τον περασμένο μήνα από τους μαχητές Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν. Στις αρχές Σεπτεμβρίου η σιιτική οργάνωση ανταρτών κατέλαβε με μια επίθεση αστραπή

TotalEnergies: Ο κόσμος της αναταραχής δημιουργεί ευκαιρίες

Ο διευθύνων σύμβουλος της TotalEnergies, Patrick Pouyanne, δήλωσε τη Δευτέρα ότι προτιμά "έναν κόσμο αναταραχής αντί για έναν ειρηνικό κόσμο", επειδή δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες. Ο Pouyanne δήλωσε στο Energy Intelligence Forum ότι οι μεγάλες, καθετοποιημένες εταιρείες με παγκόσμια χαρτοφυλάκια ενεργειακών περιουσιακών στοιχείων αποτελούν ένα χρήσιμο επιχειρηματικό μοντέλο σε περιόδους όπως ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Μέση

Τραμπ: Αυτό που ανεβάζει τις τιμές της βενζίνης δεν είναι πλέον τα Στενά του Ορμούζ, αλλά τα διυλιστήρια

Τα διυλιστήρια κατηγόρησε ο Ντόναλντ Τραμπ για την άνοδο των τιμών της βενζίνης, σε ανάρτησή του στο Truth Social, υποστηρίζοντας ότι "τα ρωσικά διυλιστήρια ανατινάζονται από την Ουκρανία και τα δικά μας κλείνουν στις 'μπλε' πολιτείες, όπως η Καλιφόρνια, από τους 'Dumocrats'". Ολόκληρη η ανάρτηση Τραμπ "Αυτό που ανεβάζει τις τιμές της βενζίνης δεν είναι

Σαουδική Αραβία: Τουρκία και Πακιστάν στέλνουν στρατιωτικές δυνάμεις στο βασίλειο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 22.25 Στο πλαίσιο του συμφώνου αμοιβαίας άμυνας με τη Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και το Πακιστάν θα στείλουν στρατιωτικές δυνάμεις στο βασίλειο, το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο με μπαράζ επιθέσεων από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης. Ο υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας ενημέρωσε πως η επιτροπή του Συμφώνου της Μέκκας αποφάσισε να προβεί στις

Μουλέν (Τράπεζα της Γαλλίας): Κινδυνεύουμε να στραγγαλιστούμε από τα επιτόκια – Δεν είμαστε η Ελλάδα της κρίσης της Ευρωζώνης

Προειδοποίηση απηύθυνε ο επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας, Εμανουέλ Μουλέν, ότι η χώρα κινδυνεύει να "στραγγαλιστεί από τα επιτόκια", αν δεν αναλάβει δράση για να εξυγιάνει τα οικονομικά της. Ο Μουλέν δήλωσε στους Financial Times ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης θα μπορούσε να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, παρά τις "σοβαρές και ανησυχητικές" εξελίξεις στις

Τραμπ: Οι τρομοκρατικές απειλές ανάγκασαν τις ΗΠΑ να αποσύρουν τα βομβαρδιστικά B-1 από τη βάση στη Βρετανία

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι νέες απειλές τρομοκρατικών επιθέσεων ώθησαν τις ΗΠΑ να μετακινήσουν τα βομβαρδιστικά B-1 από τη βάση τους στη Βρετανία πίσω στις ΗΠΑ. "Δεν πέταξαν έξω κατά λάθος", δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα. "Υπήρχαν κάποιες απειλές και, αντί να δελεάζουμε τον εχθρό, θα συλλάβουμε τον εχθρό και θα τον

Η συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας πραγματοποιεί στρατιωτική επιχείρηση στη Χοντάιντα της Υεμένης

Εκτύπωση Αποστολή με email Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου Μικρότερο μέγεθος κειμένου Πρόσθεσε το capital.gr ως αξιόπιστη πηγή στην Google Ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος πολεμά τους Χούθι της Υεμένης, δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ναυτικές δυνάμεις πραγματοποίησαν στρατιωτική επιχείρηση στην επαρχία Χοντάιντα, καθώς, σύμφωνα με το Reuters

Related Articles

Popular Categories