Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ κλιμακώνει τις προειδοποιήσεις του προς το Ιράν, οι ΗΠΑ έχουν διατάξει την αποστολή χιλιάδων στρατευμάτων στην περιοχή, τροφοδοτώντας φόβους ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ετοιμάζεται για χερσαία εισβολή, η οποία κρίνεται ιδιαιτέρως ριψοκίνδυνη.
Καθώς το Ιράν απορρίπτει δημόσια τη διπλωματική προσέγγιση του Τραμπ απειλώντας με μαζικά αντίποινα εάν οι ΗΠΑ στείλουν δυνάμεις στο έδαφός του, νυν και πρώην στρατιωτικοί αξιωματούχοι και αναλυτές εκτιμούν ότι τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν τρεις επιλογές, καμία από τις οποίες δεν είναι εύκολη: Να καταλάβουν τον ιρανικό πετρελαϊκό κόμβο του νησιού Χαργκ, να βοηθήσουν σε μια επιχείρηση για την κατάληψη του πυρηνικού υλικού του Ιράν ή να αναπτυχθούν κατά μήκος των ακτών του Ιράν για να σπάσουν τον ασφυκτικό κλοιό του Ιράν στο Στενό του Ορμούζ.
“Όλα τα σενάρια μου φαίνονται λιγότερο από 50% πιθανά αυτή τη στιγμή, αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει”, δήλωσε ο Μάικλ Ο’Χάκλον, ο οποίος ειδικεύεται στην αμυντική στρατηγική στο think tank του Brookings Institution. “Κάθε ένα από αυτά είναι πολύ επικίνδυνο”, τόνισε.
Μερικοί σύμμαχοι του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένου του πρώην απεσταλμένου του στην Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, και του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, έχουν υπερασπιστεί την ανάπτυξη στρατευμάτων σε ιρανικό έδαφος ως απαραίτητο τρόπο για να αναγκαστεί η Τεχεράνη να συνθηκολογήσει. Ωστόσο, το ιρανικό καθεστώς έχει προειδοποιήσει για ακόμη μεγαλύτερα αντίποινα εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν με αυτό το σχέδιο, και μερίδα των Ρεπουμπλικανών, καθώς και των Δημοκρατικών, αντιδρά, λόγω των κινδύνων που ενέχει ένα τέτοιο εγχείρημα.
Μεταξύ των ανησυχιών είναι και η εξής, σύμφωνα με το Bloomberg: Ότι τυχόν αμερικανικά στρατεύματα που θα αναπτυχθούν, δεν θα είναι επαρκώς εξοπλισμένα για να αμυνθούν έναντι ενός τοπίου μάχης γεμάτου με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, θεμελιωδώς διαφορετικού από τις προηγούμενες συγκρούσεις. Το Ιράν προειδοποιεί για μαζικά αντίποινα, απειλώντας να τοποθετήσει ναυτικές νάρκες στον Περσικό Κόλπο. Οι απώλειες θα μπορούσαν να ξεπεράσουν κατά πολύ τους 13 Αμερικανούς στρατιωτικούς που έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής.
Η γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων, Λίζα Μουρκόφσκι, από την Αλάσκα δήλωσε στο Bloomberg ότι είναι απογοητευμένη που η κυβέρνηση δεν θα δώσει απαντήσεις σε ενημερώσεις κεκλεισμένων των θυρών σχετικά με το εύρος και τον σκοπό των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του Ιράν. Είπε, επίσης, ότι εργάζεται πάνω σε ένα πιθανό νομοσχέδιο για την έγκριση επιχειρήσεων στο Ιράν, προκειμένου να τεθεί ένας τελικός στόχος για τον πόλεμο.
“Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω”, είπε. “Ανησυχώ ότι (…) ο πρόεδρος θα εισέλθει με χερσαία στρατεύματα με στόχο την πλήρη κατάληψη” του Ιράν, προσέθεσε.
Ενώ ο Τραμπ δεν έχει ανακοινώσει τα σχέδιά του, πηγές ανέφεραν ότι τις τελευταίες ημέρες το Πεντάγωνο διέταξε την ανάπτυξη δύο Μονάδων Πεζοναυτών – αποτελούμενων από περίπου 5.000 στρατιώτες μαζί με αεροσκάφη και αμφίβια οχήματα προσγείωσης – στην περιοχή.
Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Μάικ Ρότζερς, από την Αλαμπάμα, ο οποίος προεδρεύει της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής, δήλωσε την Τετάρτη ότι ενημέρωση κεκλεισμένων των θυρών για το Ιράν δεν απάντησε σε ερωτήσεις των νομοθετών σχετικά με τα στρατεύματα που αναπτύσσονται.
“Θέλουμε να μάθουμε περισσότερα για το τι συμβαίνει, ποιες είναι οι επιλογές και γιατί εξετάζονται”, δήλωσε στους δημοσιογράφους. “Και απλώς δεν λαμβάνουμε αρκετές απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα”, επεσήμανε.
Η ανάπτυξη των νέων δυνάμεων έρχεται να προστεθεί στον τεράστιο αριθμό αεροσκαφών, στρατιωτών και πυρομαχικών που έστειλαν οι ΗΠΑ στην περιοχή πριν ξεκινήσουν την εκστρατεία τους κατά του Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου. Καθώς η συγκέντρωση δυνάμεων συνεχιζόταν, Αμερικανοί αξιωματούχοι συνέχισαν τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν και παρουσίασαν την επίθεση ως έσχατη λύση μετά την αποτυχία των συνομιλιών.
“Η συγκέντρωση στρατευμάτων είναι πολύ διαφορετική από τις στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφος”, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, στους δημοσιογράφους την Τετάρτη. “Δεν έχουμε στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφος. Δεν νομίζω ότι αυτή είναι η πρόθεση, αλλά νομίζω ότι το Ιράν πρέπει να παρακολουθεί αυτή την συγκέντρωση και πρέπει να το λάβει υπόψη του”, σημείωσε.
Ο Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι οι ΗΠΑ αναζητούν μια επίλυση της σύγκρουσης και τώρα συνομιλούν με τους Ιρανούς. Αφού έδωσε στο Ιράν 48 ώρες προειδοποίησης για να ανοίξει το Στενό του Ορμούζ – μια προθεσμία που θα έληγε τη Δευτέρα το βράδυ – ο Τραμπ παρέτεινε το χρονικό περιθώριο για άλλες πέντε ημέρες.
Εάν οι ΗΠΑ επιλέξουν να καταλάβουν το νησί Χάργκ, οι Πεζοναύτες πιθανότατα θα ηγηθούν της επίθεσης. Μπορούν τόσο να καταλάβουν την περιοχή όσο και να εισβάλουν, σύμφωνα με έναν πρώην Αμερικανό αξιωματούχο που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Αντίθετα, οι στρατιώτες από την 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία του Στρατού Ξηράς θα έφταναν με αλεξίπτωτο.
Η κατάληψη του νησιού Χαργκ, το οποίο συνήθως διαχειρίζεται το 90% των εξαγωγών αργού πετρελαίου του Ιράν, θα στραγγάλιζε την κύρια πηγή εσόδων της Τεχεράνης, αν και η χώρα διαθέτει και άλλους μικρότερους τερματικούς σταθμούς αργού πετρελαίου. Η στιγμή που τα αμερικανικά στρατεύματα θα προσγειώνονταν στο νησί, θα ήταν ένα ιδιαίτερα φορτισμένο συμβολικό γεγονός.
“Εάν ξεκινήσουμε από μια εκστρατεία όπου εστιάζουμε σε στρατιωτικές επιθέσεις, όπου τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα βρίσκονται στο μέγιστο, και την μετατρέψουμε σε χερσαίο πόλεμο, τότε τα σχετικά συγκριτικά μας πλεονεκτήματα μειώνονται – και θα έχουμε περισσότερες απώλειες”, δήλωσε ο Μπράντλεϊ Μπόουμαν, πρώην αξιωματικός του Αμερικανικού Στρατού.
Δύο Γάλλοι αξιωματούχοι, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν, δήλωσαν ότι η ανάπτυξη στρατευμάτων στο Ιράν θα είχε καταστροφικές συνέπειες που θα οδηγούσαν σε ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση.

