Αλλάζει τις εκτιμήσεις της για τις ελληνικές τράπεζες η Bank of America, λίγες μέρες πριν οι διοικήσεις τους ταξιδέψουν για το roadshow που διοργανώνει στο Λονδίνο (24-26 Σεπτεμβρίου), τονίζοντας πως η πίεση στην κερδοφορία παραμένει λόγω της μείωσης των καθαρών επιτοκιακών εσόδων, ωστόσο το προφίλ ανταμοιβής-κινδύνου των τεσσάρων συστημικών συνεχίζει να βελτιώνεται. Η BofA επιλέγει να τηρήσει επιλεκτική στάση πάντως και προχωρά σε αναβαθμίσεις συστάσεων καθώς και των τιμών στόχων που δίνει, επισημαίνοντας πως οι Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς παραμένουν τα top picks της ενώ η Εθνική παραμένει στο underperform.
Ειδικότερα, η τιμή στόχος για την Τράπεζα Πειραιώς τοποθετείται στα 5,30 ευρώ από 5,12 ευρώ πριν με περιθώριο ανόδου 37%, για τη Eurobank στα 2,76 ευρώ από 2,70 ευρώ με περιθώριο ανόδου 40%, για την Εθνική Τράπεζα στα 8,06 ευρώ από 7,06 πριν με περιθώριο ανόδου 10% και για την Alpha Bank προσαρμόζεται στα 1,79 ευρώ από 1,80 ευρώ πριν με περιθώριο ανόδου 19%
Για τις Eurobank και Πειραιώς η σύσταση είναι buy, για την Alpha Bank είναι neutral ενώ για την Εθνική είναι underperform.
Όπως επισημαίνει η BofA, επιβεβαιώνει την αξιολόγηση buy για την Eurobank, καθώς έχει τον υψηλότερο βιώσιμο δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων RoTE στο 14,4% και 13% για το 2025 και 2026, αντίστοιχα (από 18,4% φέτος) και δυνητική άνοδο από τις συνέργειες της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο, ενώ η ενοποίηση θα αυξήσει τα κέρδη ανά μετοχή.
Παραμένει buy για την Τράπεζα Πειραιώς καθώς ο χαμηλότερος δείκτης αποτίμησης P/E έναντι των υπόλοιπων τραπεζών δεν αντικατοπτρίζει το story ανάκαμψης, με τον δείκτη RoTE να αναμένεται στο 13,1% το 2025 και στο 11,9% το 2026 από 17,4% φέτος.
Σε ό,τι αφορά την Alpha Βank, αναβαθμίζει τη σύσταση σε neutral από underperform καθώς πιστεύει ότι η αποτίμηση με P/E του 2025 στο 5,3x αντικατοπτρίζει με το παραπάνω τις προοπτικές για τη συνέχεια έπειτα από την υποαπόδοση που κατέγραψε η μετοχή της σε σχέση με τις άλλες μετοχές του κλάδου.
Επίσης, διατηρεί τη σύσταση underperform για την Εθνική Τράπεζα, καθώς θεωρεί ότι η υψηλότερη αποτίμηση έναντι των υπόλοιπων τραπεζών – με P/E 2025 στο 6,5x – δεν αντικατοπτρίζει τη μεγάλη διάβρωση του δείκτη RoTE που αναμένεται (από 17,1% φέτος στο 12,4% το 2025 και στο 12% το 2026). ‘Όπως πάντως σημειώνει, δεν υπάρχει κάτι θεμελιωδώς αρνητικό στη μετοχή της ΕΤΕ, αλλά η BofA πιστεύει ότι υπάρχει καλύτερη αξία αλλού στον κλάδο.
H BofA εξηγεί πως διατηρεί επιλεκτική άποψη για τις ελληνικές τράπεζες καθώς οι αντίθετοι άνεμοι για τα κέρδη παραμένουν με σημαντική μέση πτώση του δείκτη RoTE του κλάδου πάνω από τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες. και πάνω από 1% αρνητικό ρυθμό μεταβολής των κερδών ανά μετοχή (CAGR EPS) την περίοδο 2023-2025, κυρίως λόγω της πίεσης των καθαρών εσόδων από τόκους (NII).
Ωστόσο, όπως προσθέτει, οι διαρθρωτικοί κίνδυνοι έχουν μειωθεί με τη μείωση του κόστους κινδύνου (CoR), τις ελκυστικές μερισματικές αποδόσεις και τη λιγότερη αβεβαιότητα γύρω από τις διανομές κεφαλαίου. Πιστεύει ότι οι πιέσεις στα RoTE είναι σε μεγάλο βαθμό αποτιμημένες, καθώς το εύρος αποτίμησης του P/E για το 2025 στο 5 με 6,5x παραμένει φθηνό σε σχέση με τα θεμελιώδη μεγέθη.
Η ΒofA αναμένει πως η πίεση στα ΝΙΙ θα είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, με μέση πτώση των NII κατά 7% και διάβρωση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου (NIM) κατά 21 μονάδες βάσης το 2023- 2025, καθώς: 1) το 85-90% των δανείων είναι κυμαινόμενου επιτοκίου, με ως αναπροσαρμογή εντός 3-6 μηνών, 2) υπάρχουν προσδοκίες για πτώση των επιτοκίων, 3) περιθώριο αναπροσαρμογής των καταθέσεων είναι περιορισμένο (μόνο 25% προθεσμιακές καταθέσεις στην Ελλάδα) και 4) οι εκδόσεις MREL θα συνεχιστούν.