To κατά πόσον οι 11 χώρες της ομάδας BRICS, που συνολικά αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού και ένα μεγάλο μερίδιο των ενεργειακών πόρων του πλανήτη, μπορούν να καταλήξουν σε κοινό ανακοινωθέν που να γεφυρώνει τα ανταγωνιστικά τους γεωπολιτικά συμφέροντα ήταν το μεγάλο ερώτημα. Ώσπου απάντησε αιφνιδιαστικά ο οικοδεσπότης Ναρέντρα Μόντι, τονίζοντας ότι “και υπάρχει κοινή διακήρυξη και υιοθετήθηκε ομόφωνα”.
“Εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή/Δυτική Ασία και, υπενθυμίζοντας τις εθνικές μας θέσεις, ζητούμε την άσκηση μέγιστης αυτοσυγκράτησης, καθώς και την αποφυγή ενεργειών που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση”, αναφέρεται στην κοινή διακήρυξη, που χαρακτηρίζεται ως έκπληξη, από αναλυτές, υπενθυμίζοντας ότι στην προκαταρκτική συνάντηση των BRICS τον περασμένο Μάιο, οι διαφορές μεταξύ Ιράν, Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σχετικά με τον πόλεμο εμπόδισαν έκδοση ανάλογο κοινό ανακοινωθέν.
Tι περιλαμβάνει η κοινή διακήρυξη
– Καταδίκη της επιβολής μονομερών μέτρων εξαναγκασμού που αντιτίθενται στο Διεθνές Δίκαιο.
– Ανάγκη συνεργασίας για απρόσκοπτη ροή του παγκόσμιου εμπορίου και των αλυσίδων εφοδιασμού και ενέργειας.
– Ανησυχίες για την πυρηνική ασφάλεια και επισήμανση ότι πρέπει να γίνεται σεβαστή ακόμη και εν καιρώ πολέμου.
– Συνεργασία για διευκόλυνση διασυνοριακών πληρωμών μεταξύ των μελών του BRICS.
– Ανησυχίες για τους μονομερείς δασμούς που “στρεβλώνουν”, όπως επισημαίνεται το παγκόσμιο εμπόριο.
Την παράσταση είχε ήδη “κλέψει” ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, καλώντας στην ομιλία του τους BRICS να αναλάβουν πρωτοβουλία με στόχο την παγκόσμια ειρήνη και να εναντιωθούν σε όποιες παραβιάσεις εθνικής κυριαρχίας. “Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή δεν εκπροσωπεί τα κοινά μας συμφέροντα, τόνισε ο Σι, εξαπολύοντας βέλη στους στον Ντόναλντ Τραμπ για τους δασμούς, και κάνοντας λόγο για μία νέα μάχη κατά του προστατευτισμού.
Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, οικοδεσπότης της συνάντησης, θα παραδώσει και τυπικά τη σκυτάλη στην Κίνα που θα αναλάβει την προεδρία και θα φιλοξενήσει την 19η σύνοδο κορυφής των BRICS το 2027.
Μόντι: Δεν είμαστε εναντίον κανενός
Σε αντίθεση με τον Κινέζο ομόλογό του ο Ναρέντρα Μόντι επιδιώκει στρατηγικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ενώ η Κίνα παραμένει ο μεγαλύτερος στρατηγικός αντίπαλος της Ινδίας.
Στην ομιλία του ο Μόντι, χαρακτήρισε τους Brics ως πλατφόρμα για τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες ώστε να έχουν ισχυρότερη φωνή στις παγκόσμιες υποθέσεις.
Πάντως, η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στο Νέο Δελχί, είναι η πρώτη εδώ και επτά χρόνια, διπλωματικής ψυχρότητας.
“Οι BRICS δεν είναι εναντίον κανενός”, είπε ο Μόντι προσθέτοντας ότι το μπλοκ έχει φτάσει σε μια στιγμή “ενηλικίωσης” κατά την οποία ο Παγκόσμιος Νότος πρέπει να θέσει κανόνες στην παγκόσμια διακυβέρνηση.
Πούτιν: Είμαστε υπέρ των συμφερόντων μας
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα είναι ανοιχτή σε συνεργασία με χώρες σε όλο τον κόσμο, αλλά τόνισε: “Είμαστε υπέρ των συμφερόντων μας”.
Η Ρωσία παραμένει ένα από τα πιο ισχυρά μέλη της, με την οποία η Κίνα έχει στενούς δεσμούς όσο και με το Ιράν που εκπροσωπείται στη σύνοδο του Νέου Δελχί από τον πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν και ήδη πρόταξε στην ομιλία του την απεξάρτηση από το δολάριο.
“Ο Παγκόσμιος Νότος δεν είναι ομοιογενής”
Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ήδη αποκαλύψει τις ευαίσθητες ισορροπίες εντός των Brics και η σύγκρουση Ιράν-ΗΠΑ μεγαλώνει την πρόκληση. Η Κίνα και η Ρωσία έχουν υποστηρίξει το Ιράν σε διεθνή φόρουμ, ενώ η Ινδία έχει υιοθετήσει μια επιφυλακτική προσέγγιση. Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν τριβές με την Τεχεράνη κι όλα αυτά έκαναν την κοινή διακήρυξη να εξελίσσεται σε γρίφο, με δοκιμασία να βρεθεί μια διατύπωση για την κρίση στη Μέση Ανατολή που θα μπορούσαν να αποδεχτούν τόσο το Άμπου Ντάμπι όσο και η Τεχεράνη, σύμφωνα με το Reuters.
“Συμφώνησαν σε μια κοινή διακήρυξη που είναι απίθανο να κατονομάζει κάποια χώρα, αλλά καταδικάζει τη μονομερή επιθετικότητα από οποιαδήποτε χώρα”, δήλωσαν στο Reuters τέσσερις πηγές.


