Thursday, May 1, 2025
16.4 C
Athens

Centric: Αύξηση τζίρου 10,9% το 2024, στα 0,8 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη

Η Εταιρεία CENTRIC ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. ανακοίνωσε την Ετήσια Οικονομική Έκθεση 2024. Σε σχέση με τα βασικά οικονομικά στοιχεία του Ομίλου της χρήσης του 2024 αναφέρουμε τα εξής :

• Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε €7,1 εκ. έναντι €6,4 εκ. το 2023 καταγράφοντας αύξηση κατά 10,9%

• Τα μικτά κέρδη ανήλθαν σε €1,8 εκ. έναντι €1,8 εκ. το 2023 καταγράφοντας αύξηση κατά 1,2%

• Το λειτουργικό αποτέλεσμα (EBITDA) διαμορφώθηκε ζημιογόνο κατά €337 χιλ έναντι κερδών €341 χιλ. το 2023.

• Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε €1,1 εκ. έναντι €1,6 εκ. το 2023 καταγράφοντας μείωση κατά 33,3%

• Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους, ανήλθαν σε €0,8 εκ., έναντι €1,4 εκ. το 2023 καταγράφοντας μείωση κατά 44,3%

• Το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων στις 31.12.2024 ανήλθε σε €46,2 εκ., έναντι 46,0 εκ. στις 31.12.2023

• Το ύψος του χαρτοφυλακίου του Ομίλου σε άμεσα ρευστοποιήσιμα χρεόγραφα στις 31.12.2024 διαμορφώθηκε σε €16,9 εκ. έναντι €17,9 κατά την 31.12.2023

• Τα ταμειακά διαθέσιμα του Ομίλου στις 31.12.2024 διαμορφώθηκαν σε €6,0 εκ. έναντι €6,7 εκ. στις 31.12.2023

• Το ύψος των ιδίων κεφαλαίων του Ομίλου στις 31.12.2024 διαμορφώθηκε σε €35,8 έναντι €35,2 εκ. στις 31.12.2023

• Το υπόλοιπο των τραπεζικών δανειακών υποχρεώσεων στις 31.12.2024 διαμορφώθηκε σε €7,7 εκατ. έναντι €7,6 εκ. στις 31.12.2023.

Ο κύκλος εργασιών σημείωσε αύξηση η οποία έφθασε το 10,9%, η οποία αποδίδεται στην ανάπτυξη της δραστηριότητας της εν πλω ψυχαγωγίας και ιδιαίτερα αυτής της κρουαζιέρας. Στο σύνολο της η εν λόγω επιχειρηματική μονάδα κατέγραψε αύξηση κατά 18,0%. Η δραστηριότητα της εκμετάλλευσης τουριστικών ακινήτων σημείωσε υποχώρηση η οποία απεικονίζει τη μείωση της μέσης τιμής ενοικίασης του ξενοδοχείου Adorno, παρότι η μέση πληρότητα διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα του 2023. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά μια γενικότερη υποχώρηση της ζήτησης για τουριστικά καταλύματα στο νησί της Μυκόνου.

Αντίστοιχα, μικρή υποχώρηση κατέγραψε και η δραστηριότητα της εκμετάλλευσης εμπορικών ακινήτων. Η μείωση του κύκλου εργασιών αφορά την διακοπή της μίσθωσης του ακινήτου στο κέντρο της Αθήνας κατά τους τελευταίους μήνες του 2024. Ο κύκλος εργασιών της ενοικίασης τουριστικών σκαφών αναψυχής δεν διαφοροποιήθηκε.

Το «μικτό κέρδος», διαμορφώθηκε οριακά αυξημένο κατά 1.2% σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα της αύξησης του κύκλου εργασιών. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε στην υποχώρηση του περιθωρίου μεικτού κέρδος στο 25.9% έναντι του 28,4% της χρήσης του 2023. Το παραπάνω γεγονός αποδίδεται κυρίως στον περιορισμό του μικτού κέρδους των εταιριών Grandbay και Windsail. Στην πρώτη περίπτωση η βασική αιτία περιορισμού του περιθωρίου μικτού κέρδους αφορά στη μείωση της μέσης τιμής ενοικίασης των δωματίων του ξενοδοχείου Adorno, όπως και στην παρουσία εξόδων που αφορούν τη βίλα στο Navarino Dunes χωρίς την ύπαρξη αντίστοιχου εσόδου. Στη δεύτερη περίπτωση η εξέλιξη εξηγείται από την παρουσία αυξημένων δαπανών συντήρησης του σκάφους Freedom.

Τα έξοδα διοίκησης και διάθεσης αυξήθηκαν σημαντικά και κατά μεγαλύτερο ποσοστό από την αύξηση του κύκλου εργασιών. Η μεταβολή αφορά κυρίως τα έξοδα διοίκησης και αποδίδεται σε σημαντικό βαθμό σε αύξηση των εξόδων διοίκησης της μητρικής εταιρείας.

Η προαναφερθείσα οριακή μόλις αύξηση του περιθωρίου μικτού κέρδους σε συνδυασμό με την σημαντική αύξηση των λειτουργικών εξόδων οδήγησαν στην διαμόρφωση ζημιογόνου αποτελέσματος εκμετάλλευσης κατά ποσό €1,2 εκ.

Τα αποτελέσματα της χρηματοοικονομικής και επενδυτικής λειτουργίας διαμορφώθηκαν για ακόμα ένα έτος ισχυρά θετικά, επιβεβαιώνοντας τη δεσπόζουσα θέση που κατέχουν στη διαμόρφωση της κερδοφορίας του Ομίλου. Το αποτέλεσμα της εκμετάλλευσης του χαρτοφυλακίου της μητρικής Εταιρείας απορρόφησε το αυξημένο κόστος των δανειακών υποχρεώσεων του Ομίλου και οδήγησε σε διαμόρφωση κερδοφόρου αποτελέσματος για τον Όμιλο, που ανέρχεται σε €1,1 εκ. σε επίπεδο προ φόρων και σε €0,8 εκ., σε επίπεδο μετά φόρων.

Η σημαντική επιδείνωση του αποτελέσματος εκμετάλλευσης όμως, και πάρα τη θετική συνδρομή της χρηματοοικονομικής και επενδυτικής λειτουργίας, είχε ως αποτέλεσμα η κερδοφορία σε επίπεδο προ φόρων να διαμορφωθεί μειωμένη κατά 33.3% και σε επίπεδο μετά φόρων κατά 44.3% σε σχέση με τη χρήση του 2023. Σημειώνεται, ότι πέρα από την συμβολή στη κερδοφορία, η διαχείριση του χαρτοφυλακίου συμβάλει και στην ενίσχυση της ταμειακής ρευστότητας μέσω της είσπραξης σημαντικού ποσού μερισμάτων.

Ο Όμιλος εξακολουθεί να παρουσιάζει ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση με σημαντικό ύψος ιδίων κεφαλαίων. Ο σχετικός δείκτης ξένων προς ιδίων κεφαλαίων την 31.12.2024 διαμορφώνεται σε 0,29 έναντι του 0,31 την 31.12.2023.

Hot this week

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Την εικόνα μίας πρωτεύουσας που βρίσκεται στην τελευταία φάση μιας προεκλογικής περιόδου δίνει σήμερα το Παρίσι, όπου πραγματοποιούνται τρεις πολιτικές συγκεντρώσεις. Η πρώτη άρχισε στις 13.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από δύο κόμματα της αριστεράς, την Ανυπότακτη Γαλλία και τους Οικολόγους. Η δεύτερη άρχισε στις 16.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Τι συζήτησαν θεσμοί, ΤτΕ, τράπεζες και servicers στις συναντήσεις της Αθήνας

"Απόβαση" στην Αθήνα πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες κλιμάκια εκ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, τα οποία είχαν back to back συναντήσεις, τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όσο και με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, προκειμένου να ενημερωθούν… από πρώτο χέρι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Πέρα

Μητσοτάκης: Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους 12:15, Δευτέρα 21 Απριλίου 2025 πολιτική «Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους. Μαζί τους και κάθε πολίτης της Γης που

Related Articles

Popular Categories

READ MORE