Με τα αποτελέσματα β’ τριμήνου να πλησιάζουν, ξεκινώντας στα τέλη του μήνα, η Citigroup βάζει ξανά στο ραντάρ της τις ελληνικές τράπεζες, προσαρμόζοντας τις εκτιμήσεις της και εκτοξεύοντας τις τιμές στόχους κατά 28%-31%. Ξεκινώντας με τις Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα προβλέπει πως στο bull σενάριο οι μετοχές τους θα καταγράψουν περαιτέρω ράλι έως και 35%, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν οι νέες τις εκτιμήσεις και για τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες. Τι αναμένει από τα αποτελέσματα, τα μερίσματα, τα buybacks και πώς θα κινηθούν κερδοφορία και EPS το 2025-2028.
Ειδικότερα, όσον αφορά την Εθνική Τράπεζα, η Citi ανεβάζει την τιμή – στόχο κατά περισσότερο από 30% και στα 13,5 ευρώ από 10,30 ευρώ πριν, αναμένοντας άνοδο της τάξης του 14%, ενώ στο bullish σενάριο η τιμή – στόχος εκτοξεύεται στα 16,00 ευρώ, που σημαίνει ράλι 35%.
Η αμερικάνικη τράπεζα εξηγεί πως ανανεώνει τις προβλέψεις μας για τα κέρδη, αυξάνοντας τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) της ΕΤΕ κατά ένα σημαντικό +3-22% το 2025-2028, λόγω των πιο αισιόδοξων προβλέψεων για τα καθαρά έσοδα από τόκους, τις προμήθειες και τα έσοδα από συναλλαγές και άλλα έσοδα. Επιπλέον, λαμβάνει πλέον υπόψη 1,35 δισ. ευρώ σε επαναγορές στον ορίζοντα προβλέψεών της έως το 2028 (συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατα ανακοινωθείσας επαναγοράς ύψους 174 εκατ. ευρώ από τα κέρδη του 2024). Προσαρμόζει επίσης την προσέγγιση αποτίμησης ώστε να λαμβάνεται υπόψη η πλεονάζουσα παραγωγή κεφαλαίου. Αυτό οδηγεί τη Citi στην αύξηση της τιμής -στόχου στα 13,50 ευρώ από 10,30 ευρώ προηγουμένως και επαναλαμβάνει την αξιολόγηση “Buy” για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας.
Αναβάθμιση εκτιμήσεων
Η Citi αναθεωρεί προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή) κατά +3% φέτος, +10% του χρόνου, +15% το 2027 και κατά +22% το 2028, κυρίως λόγω των πιο αισιόδοξων προοπτικών για τα καθαρά έσοδα από τόκους από την υψηλότερη αύξηση των περιουσιακών στοιχείων και το ελαφρώς υψηλότερο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (NIM) στα τελευταία έτη του χρονικού ορίζοντα προβλέψεών της, αλλά και λόγω των υψηλότερων εσόδων από συναλλαγές και άλλων εσόδων, καθώς και λόγω των καλύτερων προμηθειών.
Σημειώνει ότι παρά τη σημαντική αύξηση των εκτιμήσεων για τα έσοδα από συναλλαγές και άλλα έσοδα, αυτά τα στοιχεία προβλέπεται να αντιπροσωπεύουν λίγο κάτω από το 6% των εσόδων.
Επίσης, πλέον λαμβάνει υπόψη 1,35 δισ. ευρώ σε buybacks έως το 2028 (συμπεριλαμβανομένου του buyback ύψους 174 εκατ. ευρώ από τα κέρδη του 2024), γεγονός που μειώνει τον αριθμό των μετοχών κατά 77,2 εκατ. κατά τον χρονικό ορίζοντα προβλέψεών της.
Νέα προσέγγιση αποτίμησης
Πλέον, η Citi αποτιμά την Εθνική Τράπεζα προσαρμόζοντας τα πλεονάζοντα ίδια κεφάλαια με την υπόθεση ότι ο δείκτης CET1 14% είναι επαρκής. Για σκοπούς αποτίμησης, υπολογίζει τα τελικά ROTE και TBVPS με βάση την κεφαλαιακή προσαρμογή και προσθέσει την αξία των αναμενόμενων μερισμάτων και την αξία του εκτιμώμενου πλεονάζοντος κεφαλαίου. Αυτό, σε συνδυασμό με την ανοδική αναθεώρηση των κερδών, την οδηγεί στην αύξηση της τιμής – η οποία ωστόσο δεν περιλαμβάνει την πρόβλεψή της για την εκτίμηση για μέρισμα ανά μετοχή ύψους 0,50 ευρώ φέτος. Η μερισματική απόδοση εκτιμάται στο 4,2%
Αποτελέσματα β’ τριμήνου
Η αμερικάνικη τράπεζα αναμένει ότι η Εθνική Τράπεζα θα ανακοινώσει κέρδη 281 εκατ. ευρώ για το β’ τρίμηνο (-10% σε ετήσια βάση, -7% σε τριμηνιαία βάση) και υψηλότερα 290 εκατ. ευρώ, εξαιρουμένων των έκτακτων. Η αναφερόμενη απόδοση κεφαλαίου (ROTE) του β’ τριμήνου προβλέπεται στο 13,9%. Η μείωση των κερδών σε τριμηνιαία βάση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην προσδοκία ότι τα έσοδα από συναλλαγές και τα λοιπά έσοδα θα ομαλοποιηθούν στο τρίμηνο, μετά τα ισχυρά επίπεδα που επιτεύχθηκαν το α’ τρίμηνο του 2025.
Επιπλέον, αναμένει (σύμφωνα με το guidance της διοίκησης) πίεση στα καθαρά έσοδα από τόκους από τα χαμηλότερα επιτόκια, η οποία θα αντισταθμιστεί μόνο εν μέρει από την αναμενόμενη αύξηση των εσόδων από προμήθειες, τη συγκρατημένη αύξηση του κόστους σε τριμηνιαία βάση και το καλά συμπεριφερόμενο κόστος κινδύνου.
Όσον αφορά την Alpha Bank, η Citi ανεβάζει την τιμή – στόχο κατά 28% και στα 3,85 ευρώ από 3,00 ευρώ πριν, αναμένοντας άνοδο της τάξης του 14% επίσης, ενώ στο bullish σενάριο η τιμή – στόχος εκτοξεύεται στα 4,25 ευρώ, που σημαίνει ράλι 26%.
Η αμερικάνικη τράπεζα εξηγεί ότι ανανεώνουμε και σε αυτή την περίπτωση τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη σε μεγάλο βαθμό ώστε να αντικατοπτρίζουν τις πρόσφατα ανακοινωθείσες αλλά μη πραγματοποιημένες συγχωνεύσεις και εξαγορές (M&A). Ενώ αυτό την οδηγεί σε αύξηση των προβλέψεων κερδών κατά +3-7% ετησίως, οι προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) μεταβάλλονται κατά 0-4% ετησίως. Αυτό αντανακλά την ισχυρή απόδοση της τιμής της μετοχής, η οποία οδηγεί σε πρόβλεψη για χαμηλότερη μείωση του αριθμού των μετοχών από τις προβλεπόμενες επαναγορές.
Αυτό συμβαίνει παρά την αύξηση των προβλεπόμενων επαναγορών για την περίοδο 2025-2027 κατά 13,5% στα 1,6 δισ. ευρώ. Η ανοδική αναθεώρηση των κερδών, σε συνδυασμό με μια νέα προσέγγιση για την αποτίμηση της μετοχής, ώστε να λαμβάνεται καλύτερα υπόψη η πλεονάζουσα παραγωγή κεφαλαίου, οδηγεί στην αύξηση της τιμής-στόχου στα 3,85 ευρώ από 3,00 ευρώ προηγουμένως, ενώ διατηρείται η σύσταση buy.
Αναβάθμιση εκτιμήσεων
H Citi αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τα υποκείμενα κέρδη κατά +4% φέτος, +3% το επόμενο έτος, κατά +6% το 2027 και κατά +7% το 2028, αντανακλώντας την ενσωμάτωση πρόσφατα ανακοινωθεισών αλλά μη εκτελεσμένων συγχωνεύσεων και εξαγορών, δηλαδή την εξαγορά της AstroBank (Κύπρου), της Axia (επενδυτική τραπεζική) και της Flexfin (πλατφόρμα factoring ΜΜΕ), οι οποίες συνολικά αναμένεται από την Alpha να αυξήσουν τα κέρδη κατά >6%.
Επιπλέον, φέτος η Citi ενσωματώνει τo guidance ότι ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής θα είναι περίπου 26%. Σημειώνει ότι οι εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή αυξάνονται κατά +4% φέτος, αλλά παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες το επόμενο έτος και αυξάνονται κατά +2% το 2027 και κατά +1% το 2028, χαμηλότερα από την αύξηση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία.
Αυτό οφείλεται στη σημαντική αύξηση της τιμής της μετοχής, η οποία οδήγησε τη Citi να μειώσει τον αριθμό των μετοχών που προβλέπεται να επαναγοραστούν κατά τον χρονικό ορίζοντα των προβλέψεών της. Αυτό συμβαίνει παρά την αύξηση των προβλεπόμενων buybacks για την περίοδο 2025-2028 κατά +13,5% στα 1,6 δισ. ευρώ.
Τροποποίηση της προσέγγισης αποτίμησης
Παρόλο που η Citi αναμένει ότι ο δείκτης payout (μέρισμα+επαναγορές) θα αυξηθεί στο 60% έως το 2028, βλέπει την Alpha Bank να διατηρεί τον δείκτη CET1 πάνω από 16%. Τώρα αξιολογεί τη συστημική τράπεζα προσαρμόζοντας για τα πλεονάζοντα ίδια κεφάλαια με την υπόθεση ότι ένας δείκτης CET1 14% είναι επαρκής (π.χ. πιο συντηρητικός από το 13% που χρησιμοποιεί η ίδια η τράπεζα κατά την προσαρμογή για τα πλεονάζοντα κεφάλαια).
Για σκοπούς αποτίμησης, η Citi υπολογίζει το τελικό ROTE και το TBVPS σε κεφαλαιακά προσαρμοσμένη βάση και προσθέτει την αξία των αναμενόμενων μερισμάτων και την αξία του εκτιμώμενου πλεονάζοντος κεφαλαίου.
Αυτό, σε συνδυασμό με την ανοδική αναθεώρηση των κερδών, οδηγεί στην αύξηση της τιμής – στόχου μας στα 3,85 ευρώ η οποία και σε αυτήν την περίπτωση δεν περιλαμβάνει την πρόβλεψη της για μέρισμα ύψους 0,05 ευρώ από τα κέρδη του 2025. Η μερισματική απόδοση εκτιμάται στο 1,4%
Αποτελέσματα β’ τριμήνου
Η Citi αναμένει ότι τα κέρδη του β’ τριμήνου 2025 θα ανέλθουν σε 204 εκατ. ευρώ (-9% σε τριμηνιαία βάση, +85% σε ετήσια βάση) και τα υποκείμενα κέρδη εξαιρουμένων των έκτακτων θα ανέλθουν στα 214 εκατ. ευρώ. Το υποκείμενο ROTE για το τρίμηνο αναμένεται στο 11,7%.
Τα χαμηλότερα κέρδη σε τριμηνιαία βάση οφείλονται κυρίως στα χαμηλότερα έσοδα από συναλλαγές και άλλα έσοδα μετά την ισχυρή βάση του α’ τριμήνου, ενώ προβλέπεται αύξηση +2% στις προμήθειες σε τριμηνιαία βάση και +3% στα καθαρά έσοδα από τόκους, λόγω της αύξησης των δανείων (+2% σε τριμηνιαία βάση, +12% σε ετήσια βάση).
Προβλέπει αύξηση των λειτουργικών δαπανών η οποία αναμένεται να αυξηθεί κατά +3% σε τριμηνιαία βάση, λόγω του υψηλότερου κόστους εργασίας. Το κόστος κινδύνου αναμένεται να είναι σε μεγάλο βαθμό παρόμοιο με το α’ τρίμηνο στις 50 μονάδες βάσης.