CNBC: Έτοιμος ο Μπέσεντ να χρησιμοποιήσει μέρους του 1 τρισ. δολ. διαθεσίμων του αμερικανικού Δημοσίου για επαναγορές ομολόγων

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να αξιοποιήσει μέρος των σχεδόν 1 τρισ. δολαρίων που διαθέτει στον λογαριασμό του στην Federal Reserve για να χρηματοδοτήσει το σχέδιο ενίσχυσης των επαναγορών κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με δύο ανώτερους αξιωματούχους του υπουργείου.

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Η κίνηση θα έδινε στον υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ σημαντικά μεγαλύτερη ισχύ για να επηρεάσει τις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων αμερικανικών ομολόγων, σε μια περίοδο κατά την οποία η αγορά παραμένει επιφυλακτική απέναντι στην αποτελεσματικότητα του σχεδίου επαναγορών.

Το υπουργείο Οικονομικών προκάλεσε έκπληξη στις αγορές την περασμένη εβδομάδα, ανακοινώνοντας ότι διπλασιάζει το ελάχιστο μέγεθος των επαναγορών τίτλων που βρίσκονται εκτός της τρέχουσας έκδοσης (off-the-run) και αφορούν το μακροπρόθεσμο σκέλος της καμπύλης, από 2 δισ. δολάρια σε τουλάχιστον 4 δισ. δολάρια.

Ο Μπέσεντ δήλωσε μάλιστα στο CNBC ότι οι επαναγορές θα μπορούσαν να είναι ακόμη μεγαλύτερες από το νέο ελάχιστο όριο.

Ωστόσο, το υπουργείο δεν είχε διευκρινίσει πώς θα χρηματοδοτηθούν οι αγορές. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην αγορά θεωρούσαν ότι το αμερικανικό Δημόσιο θα προχωρούσε στην έκδοση περισσότερων βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων (T-bills) προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις αγορές μακροπρόθεσμων τίτλων.

Οι αξιωματούχοι του υπουργείου δεν απέκλεισαν αυτό το ενδεχόμενο. Ο Μπέσεντ είχε χαρακτηρίσει την επιχείρηση “Treasury Twist”, παραπέμποντας σε μια πρακτική κατά την οποία αγοράζονται μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα και οι αγορές χρηματοδοτούνται μέσω έκδοσης βραχυπρόθεσμου χρέους.

Στο επίκεντρο ο λογαριασμός του Δημοσίου

Η πιθανότητα αξιοποίησης του Treasury General Account (TGA), δηλαδή του βασικού λογαριασμού του αμερικανικού Δημοσίου στη Federal Reserve, αλλάζει τα δεδομένα.

Ο TGA λειτουργεί ουσιαστικά ως ο τραπεζικός λογαριασμός της αμερικανικής κυβέρνησης, στον οποίο συγκεντρώνονται τα διαθέσιμα του Δημοσίου. Ο λογαριασμός έχει ήδη χρηματοδοτηθεί από φορολογικά έσοδα και σήμερα ανέρχεται σε περίπου 950 δισ. δολάρια.

Το ποσό είναι σημαντικά υψηλότερο από τον στόχο που είχε τεθεί επί κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν, όταν το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επιδίωκε να διατηρεί στον λογαριασμό περίπου 550-600 δισ. δολάρια.

Οι δύο αξιωματούχοι δεν διευκρίνισαν πόσα χρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ούτε πότε θα μπορούσε να ανακοινωθεί μια σχετική απόφαση. Ωστόσο, κατέστησαν σαφές ότι ο TGA θεωρείται διαθέσιμος πόρος για τις επαναγορές.

Δεν προκύπτει, πάντως, ότι ο λογαριασμός θα χρησιμοποιηθεί για άλλες αγορές πέραν των off-the-run τίτλων που περιλαμβάνονταν στην ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας.

Πιέσεις στις αποδόσεις

Η αξιοποίηση του TGA θα μπορούσε να ενισχύσει την αξιοπιστία του σχεδίου του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων κινήθηκαν εκ νέου υψηλότερα μετά το αρχικό ράλι που ακολούθησε την ανακοίνωση των επαναγορών.

Η υποχώρηση των τιμών των ομολόγων αποδόθηκε, μεταξύ άλλων, στις αμφιβολίες των αναλυτών για το πόση πραγματική ισχύ πυρός διαθέτει το υπουργείο Οικονομικών και κατά πόσο οι επαναγορές θα μπορούσαν να επηρεάσουν ουσιαστικά την αγορά.

Ακόμη και μια περιορισμένη χρήση των διαθεσίμων του TGA ή, απλώς, η αναγνώριση από την αγορά ότι ο λογαριασμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί, θα μπορούσε να επηρεάσει τις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών τίτλων.

Παράλληλα, η αξιοποίηση του λογαριασμού θα περιόριζε τις ανησυχίες ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να κληθεί να στηρίξει τις επαναγορές. Η Fed διαχειρίζεται τον TGA ως τραπεζικός θεματοφύλακας, αλλά δεν θεωρεί τον λογαριασμό εργαλείο της νομισματικής πολιτικής.

Η μείωση των διαθεσίμων του TGA θα σήμαινε, βέβαια, ότι το αμερικανικό Δημόσιο θα είχε μικρότερο “μαξιλάρι” σε περίπτωση νέας αντιπαράθεσης για το όριο του ομοσπονδιακού χρέους. Ωστόσο, οι τελευταίες εκτιμήσεις τοποθετούν την ανάγκη για νέο όριο χρέους στον χειμώνα του επόμενου έτους και ενδεχομένως στις αρχές της άνοιξης, αφήνοντας χρόνο για την αναπλήρωση των διαθεσίμων.

“Δεν εγκαταλείπουμε την προβλεψιμότητα”

Οι αξιωματούχοι του υπουργείου απέρριψαν παράλληλα τις επικρίσεις ότι η αιφνιδιαστική ανακοίνωση των αυξημένων επαναγορών σηματοδοτεί εγκατάλειψη της μακροχρόνιας πρακτικής του αμερικανικού Δημοσίου να είναι “τακτικό και προβλέψιμο” στις εκδόσεις χρέους του.

Υποστήριξαν ότι δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στα επίσημα χρονοδιαγράμματα των δημοπρασιών. Πρόσθεσαν ότι η ανακοίνωση έγινε σχεδόν τρεις εβδομάδες πριν από την πρώτη πράξη επαναγοράς, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 9 Σεπτεμβρίου, δίνοντας στις αγορές επαρκή χρόνο προετοιμασίας.

Το υπουργείο ανακοίνωσε, επίσης, το σχέδιο για ολόκληρο το τρίμηνο στις 19 Αυγούστου.

Ο Μπέσεντ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι στόχος του υπουργείου είναι η αγορά να επικεντρώνεται στα θεμελιώδη μεγέθη και όχι στους τίτλους των ειδήσεων, ιδιαίτερα σε μια περίοδο χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται, παράλληλα, αισιόδοξος ότι η δημοσιονομική εικόνα θα βελτιωθεί όταν επανέλθουν τα έσοδα από τους δασμούς, μετά την αντικατάσταση των επιστροφών που επιβλήθηκαν δικαστικά με νέους δασμούς. Όπως ανέφερε, ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης αναμένεται να συναντηθούν σύντομα προκειμένου να καταρτίσουν σχέδια για τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης των ΗΠΑ.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Λαρς Κλίνγκμπαϊλ: Η Γερμανία δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της χωρίς να αναλάβει νέο χρέος

Η Γερμανία δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της χωρίς να αναλάβει νέο χρέος, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, δικαιολογώντας την αύξηση των αμυντικών δαπανών εν μέσω αυξανόμενων απειλών. "Είναι σαν να προσπαθείς να πετάξεις στο φεγγάρι χωρίς πύραυλο", σημείωσε ο Κλίνγκμπαϊλ, υπερασπιζόμενος το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2027 στην κάτω βουλή

Κατολίσθηση στο Νεπάλ: Αυξήθηκε ο αριθμός των αγνοούμενων – Στους 1.357 οι νεκροί

Ο μακρύς κατάλογος των αγνοούμενων μετά τη φονική κατολίσθηση που σημειώθηκε στις 26 Αυγούστου στο Νεπάλ μεγάλωσε ακόμη περισσότερο και πλέον φτάνει τους 5.326 ανθρώπους, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό της υπηρεσίας αρμόδιας για τη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων. Οι νεκροί ανέρχονται σε 1.357, με βάση την ανακοίνωση της υπηρεσίας. Στην Κίνα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν

Δένδιας από Ρώμη: «Οι φρεγάτες FREMM θα καταστήσουν πανίσχυρο τον νέο πυρήνα του Πολεμικού Ναυτικού»

Τη συμφωνία για την ενεργοποίηση του προγράμματος πρόσκτησης δύο φρεγατών FREMM από την Ιταλία υπέγραψε σήμερα στη Ρώμη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, παρουσία του Ιταλού ομολόγου του Γκουίντο Κροσέτο. Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, η σημερινή Εφαρμοστική Ρύθμιση «προσδίδει περιεχόμενο» στο πρόγραμμα και οριστικοποιεί το νομικό, οικονομικό και τεχνικό του πλαίσιο, καθορίζοντας παράλληλα

Star Bulk: Αύριο ξεκινά η δημόσια προσφορά – Το εύρος τιμής, τα κεφάλαια και το χρονοδιάγραμμα

Από αύριο Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου και ώρα 10:00 ξεκινά η δημόσια προσφορά νέων μετοχών της Star Bulk στην Ελλάδα, με το δεσμευτικό εύρος τιμής να διαμορφώνεται μεταξύ 23 και 25,50 ευρώ ανά μετοχή. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου στις 16:00, ενώ η έναρξη διαπραγμάτευσης του συνόλου των μετοχών της εταιρείας στη Euronext

Σε εξέλιξη η τριμερής Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου – Προηγήθηκε θερμό τετ α τετ Μητσοτάκη-Σίσι

Στο Ελ Αλαμέιν έφτασε το μεσημέρι της Τρίτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι. Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, με τη συμμετοχή του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη.  Είχε προηγηθεί θερμό τετ α τετ μεταξύ του πρωθυπουργού και

Χέρτζογκ: Η Βρετανία θα βρεθεί “στη λάθος πλευρά της ιστορίας”, αν υιοθετήσει κυρώσεις κατά των εβραϊκών οικισμών στη Δυτ. Όχθη

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ εκτίμησε σήμερα ότι η Βρετανία θα βρεθεί "στη λάθος πλευρά της ιστορίας", αν επιβάλει κυρώσεις στις εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη, λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση των σχετικών μέτρων από το Λονδίνο. "Αν αυτό συμβεί, και ακολουθήσουν και άλλες χώρες, πιστεύω ότι θα αποτελέσει έναν πολύ λάθος υπολογισμό και

Ιράκ: Συνομιλίες με εταιρείες από τις ΗΠΑ και το Κατάρ για τον αγωγό Μπασρά-Μπανίγιας

Το Ιράκ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με μια κοινοπραξία εταιρειών από τις ΗΠΑ και το Κατάρ σχετικά με τον προτεινόμενο αγωγό πετρελαίου Μπασρά-Μπανίγιας, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ, όπως μεταδίδει το Reuters. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η Βαγδάτη παραμένει προσηλωμένη στην ποσόστωση παραγωγής που της έχει ανατεθεί από τον ΟΠΕΚ και δεν θα

Στο Παρίσι για τη διεθνή συνάντηση κορυφής για το Διάστημα θα βρεθεί ο Κ. Μητσοτάκης

Με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο στο Παρίσι, η διεθνής συνάντηση κορυφής για το Διάστημα έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και υπό την προεδρία της Γαλλίας και της Γερμανίας.  Η γαλλική πλευρά έχει ανακοινώσει ότι παρόντες στην συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Grand Palais, θα

Related Articles

Popular Categories