Ενδεχομένως η Apple και αρκετές άλλες εταιρείες να πήραν ανάσα μετά την αναστολή δασμών σε smartphones, τσιπ και υπολογιστές, που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Τραμπ το Σάββατο, ωστόσο για το μεγάλο μέρος της αμερικανικής οικονομίας και τις μικρές επιχειρήσεις η ζημιά από τους δασμούς της τάξης του 145% που επιβάλλονται στις κινεζικές εισαγωγές σε λίγο θα γίνει μη αναστρέψιμη.
Οι ακυρωμένες παραγγελίες και τα εγκαταλειμμένα φορτία από την Κίνα γίνονται γρήγορα ο κανόνας στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της εφοδιαστικής αλυσίδας στο CNBC, καθώς οι επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους των ΗΠΑ σταμάτησαν τελείως τις εισαγωγές εμπορευματοκιβωτίων λόγω δασμών.
“Οι εισαγωγείς των ΗΠΑ διέκοψαν πλήρως τις παραγγελίες προς τους παραγωγούς επίπλων στην Κίνα και το ίδιο ακούμε ότι συμβαίνει στα παιχνίδια, τα ρούχα, τα υποδήματα και τον αθλητικό εξοπλισμό”, δήλωσε ο Alan Murphy, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Sea-Intelligence.
“Το ίδιο είχε συμβεί σε όλη τη Νοτιοανατολική Ασία, αλλά μετά την αναστολή δασμών για 90 μέρες, οι παραγγελίες επαναλήφθηκαν”, δήλωσε ο Brian Bourke, επικεφαλής εμπορικός διευθυντής της SEKO Logistics.
“Σχεδόν τα πάντα είναι σε αναμονή σε ότι σχετίζεται με τις κινεζικές επιχειρήσεις”, δήλωσε ο Alan Baer, Διευθύνων Σύμβουλος της OL USA.
“Οι δασμοί της τάξης του 145% του Τραμπ στις κινεζικές εισαγωγές θα σταματήσουν το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας”, δήλωσε την Πέμπτη η οικονομολόγος Έρικα Γιορκ, αντιπρόεδρος της ομοσπονδιακής φορολογικής πολιτικής στο Κέντρο Ομοσπονδιακής Φορολογικής Πολιτικής του Φορολογικού Ιδρύματος, στο CNBC.
“Μπορεί να υπάρχουν ακόμα κάποια πράγματα τα οποία δεν είναι δυνατό να υποκατασταθούν με εισαγωγές από άλλες χώρες για τα οποία οι εταιρείες πρέπει απλώς να πληρώσουν τον λογαριασμό, αλλά αυτό ως επί το πλείστον, κόβεται”, είπε η Γιορκ.
Καθώς την περασμένη εβδομάδα έγινε σαφές ότι η Κίνα θα παραμείνει ο κύριος στόχος της δασμολογικής πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ – μετά την αναστολή των 90 ημερών που δόθηκε στις άλλες χώρες – το μήνυμα ήταν ότι αγαθά με χαμηλά περιθώρια κέρδους δεν μπορούν να παραχθούν πλέον με οικονομικά βιώσιμο τρόπο στην Κίνα. Η εξαίρεση που δόθηκε στα προϊόντα τεχνολογίας εξηγείται εν μέρει από τον τρόπο λειτουργίας της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά κι από το γεγονός ότι στα τεχνολογικά προϊόντα οι δασμοί θα ανέβαζαν το κόστος σε δυσβάστακτα επίπεδα.
“Για τα αγαθά που ενσωματώνουν υψηλό βαθμό τεχνολογίας, όπως τα ηλεκτρονικά, τα μηχανήματα, ο ιατρικός εξοπλισμός και τα φαρμακευτικά προϊόντα, δεν είναι εύκολη η αλλαγή των πηγών προμήθειας, καθώς η δημιουργία μιας υψηλής τεχνικής παραγωγής απαιτεί χρόνο και σημαντικό κεφάλαιο”, είπε ο Murphy.
Πριν ο Τραμπ ανακοινώσει την εξαίρεση από τους δασμούς των προϊόντων τεχνολογίας, οι παραγωγοί αυτών των προϊόντων έψαχναν ποια εξαρτήματα θα μπορούσαν να προμηθεύονται από άλλες χώρες. Υπάρχει επίσης μια συντονισμένη προσπάθεια να μεταφερθεί η παραγωγή στη Νοτιοανατολική Ασία, κυρίως στο Βιετνάμ ή στην Ινδία. Εξετάζεται ακόμη τη μείωση των τιμών στην Ευρώπη για να συνεχιστεί η παραγωγή ή και το οριστικό κλείσιμο των γραμμών παραγωγής.
Διαταραχή των αλυσίδων εφοδιασμού, όπως στην πανδημία
Ο Stephen Lamar, Διευθύνων Σύμβουλος της American Apparel & Footwear Association, δήλωσε ότι οι ξαφνικές αλλαγές πολιτικής και οι υψηλοί δασμοί διαταράσσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού σε επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί μετά την πανδημία.
“Με απαγορευτικά υψηλά επίπεδα δασμών στις εισαγωγές των ΗΠΑ από την Κίνα, πολλές εταιρείες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ακυρώσουν τις παραγγελίες”, δήλωσε ο Lamar. “Η συνεχής αλλαγή των δασμών σημαίνει επίσης ότι τα νέα τιμολόγια δεν παρουσιάζονται με ακρίβεια ή δεν είναι προβλέψιμα έως ότου φτάσουν τα αγαθά στο λιμάνι και οι υψηλοί συντελεστές δημιουργούν λογαριασμούς που δεν μπορούν να πληρωθούν. Όλα αυτά συνιστούν κινδύνους ή βάρη που δεν μπορεί να αντέξει η μικρή επιχείρηση.”
Ο Lamar είπε ότι χωρίς εναλλακτικές πηγές προμήθειας στον ορίζοντα για πολλές από αυτές τις εταιρείες, ιδιαίτερα τις μικρές επιχειρήσεις, η ξαφνική έλλειψη παραγγελιών θα μεταφραστεί αμέσως σε χαμένες πωλήσεις και εκτεταμένες ελλείψεις προϊόντων. “Χρειάζεται μια επέκταση της παύσης του εμπορικού πολέμου στις εισαγωγές των ΗΠΑ από την Κίνα τώρα, προτού η ζημιά είναι μη αναστρέψιμη”, είπε ο Λαμάρ.
Ο γίγαντας των ολοκληρωμένων logistics Maersk προειδοποίησε από την πλευρά της ότι η πτώση των παραγγελιών σε συνδυασμό με την πιθανότητα να τεθούν σε ισχύ τα τέλη ναυπήγησης σε “κινεζικά” πλοία από την επόμενη εβδομάδα, θα οδηγήσει σε “μαζική αναδιάρθρωση όλων των υπηρεσιών τακτικών γραμμών προς τη Βόρεια Αμερική”.
“Και θα χρειαστούν μήνες για να λυθεί το χάος, με τη συμφόρηση και τις αυξήσεις των ναύλων για τους επόμενους μήνες”, έγραψε η Maersk σε σημείωμα της προς τους πελάτες.
Ο Murphy είπε ότι από όλους τις εταιρείες που έχουν παραγωγή στην Κίνα με τις οποίες μίλησε η εταιρεία του, καμιά δεν επιδιώκει να μεταφέρει την παραγωγή στις ΗΠΑ, και ένας βασικός λόγος είναι ότι δεν καταλαβαίνουν ποιοι είναι οι απώτεροι στόχοι της κυβέρνησης Τραμπ.
“Η μεγαλύτερη ανησυχία εδώ είναι η πλήρης αβεβαιότητα για το πραγματικό τελικό παιχνίδι του Τραμπ”, είπε. “Κανείς δεν θα εξετάσει τις τεράστιες επενδύσεις στην παραγωγή των ΗΠΑ εάν οι δασμοί είναι απλώς ένα τέχνασμα για τη διαπραγμάτευση καλύτερων εμπορικών συμφωνιών. Εάν η κυβέρνηση επιδιώκει πράγματι την επαναβιομηχάνιση των ΗΠΑ, τότε το μακροπρόθεσμο σχέδιο για τους δασμούς πρέπει να είναι σαφές και όχι τζόγος” είπε. “Η τακτική γιο – γιο της αυξομείωσης των δασμών σε καθημερινή βάση δημιουργεί αβεβαιότητα”, πρόσθεσε.
Ένας τρόπος μετριασμού των επιπτώσεων από την αύξηση των δασμών είναι η αποθήκευση. Οι πάροχοι logistics μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες αποθήκευσης στα εμπορεύματα που φτάνουν στις ΗΠΑ, με τρόπο που τους επιτρέπει να αποφύγουν τους δασμούς για ορισμένο χρονικό διάστημα. Η χρήση ζωνών εξωτερικού εμπορίου και άλλων μεθόδων καθυστέρησης της διέλευσης επιτρέπουν την προσωρινή αναβολή της επιβολής των δασμών.
“Οι τρέχουσες συνθήκες είναι άνευ προηγουμένου”, δήλωσε ο Karsten Kildahl, επικεφαλής εμπορικός διευθυντής της A.P. Moller-Maersk.
Τι θα γίνει αν εγκαταλειφθούν τα φορτία
Η μοίρα των εγκαταλελειμμένων θαλάσσιων και αεροπορικών εμπορευμάτων – φορτίο που δεν διεκδικείται ή δεν πληρώνεται από τη ναυτιλιακή εταιρεία ή τον μεταφορέα που είναι υπεύθυνος για την πληρωμή των τελωνείων για λογαριασμό του πελάτη τους – δεν είναι σαφής και οι κανόνες αλλάζουν από λιμάνι σε λιμάνι και από σύμβαση σε σύμβαση.
Οι λιμενικοί υπάλληλοι δήλωσαν στο CNBC ότι συνήθως δεν ειδοποιούνται για εγκαταλειμμένο φορτίο. Η Συμφωνία Τερματικής Διάσκεψης της Νέας Υόρκης ορίζει ότι το φορτίο που παραμένει στον τερματικό σταθμό για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών θεωρείται ως εγκαταλελειμμένο και θα πωλείται για την είσπραξη τελών αποζημίωσης.
Δήλωσαν επίσης ότι το ποιος θα πληρώσει τελικά το κόστος εξαρτάται από τα συμβόλαια αποστολής. “Εάν το BL (Bill of Lading) δεν έχει μεταφερθεί στον παραλήπτη, είναι ευθύνη του αποστολέα. Ο αποστολέας θα μπορούσε να αποφασίσει να πάρει το φορτίο πίσω (δηλαδή να επανεξάγει το φορτίο), να το καταστρέψει ή να το δωρίσει.”
Η ναυτιλιακή Μaersk δήλωσε στο CNBC ότι πολλοί αποστολείς τηρούν προς το παρόν στάση αναμονής” και σε πρόσφατη ειδοποίηση προς τους πελάτες έγραψε ότι μέχρι να υπάρξει μια σαφέστερη εικόνα, οι πελάτες θα είναι πρέπει να είναι προσεκτικοί σχετικά με τα αποθέματά τους και να συνεχίσουν να αναζητούν τρόπους για να δημιουργήσουν πρόσθετη ευελιξία στις αλυσίδες εφοδιασμού τους.
Σε όλο το παγκόσμιο δίκτυο αποθηκών, κέντρων διανομής, λιμενικών τερματικών σταθμών, πλοίων και αεροπλάνων μεταφοράς εμπορευμάτων, η “επιπλέον ευελιξία” είναι αυτό που αναζητούν τώρα πολλοί πελάτες, είπε.