CNBC: Πώς εξηγείται η έντονη μεταβλητότητα στα βιομηχανικά μέταλλα – Η περίπτωση του χαλκού

CNBC: Πώς εξηγείται η έντονη μεταβλητότητα στα βιομηχανικά μέταλλα - Η περίπτωση του χαλκού

Τα βιομηχανικά μέταλλα παρουσιάζουν έντονη μεταβλητότητα αυτή την εβδομάδα, καθώς οι αυξανόμενες ανησυχίες για τον πληθωρισμό ασκούν περαιτέρω πίεση στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το CNBC τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χαλκού για παράδοση Αυγούστου υποχώρησαν κατά 1,3% στο London Metals Exchange την Τρίτη (19/5), πριν ανακάμψουν κατά 0,5% την Τετάρτη, φτάνοντας τα 13.477 δολάρια ανά τόνο.

Όπως επισημαίνεται πρόκειται για ένα μέταλλο που χρησιμοποιείται σε προϊόντα όπως ηλεκτρικές καλωδιώσεις, μηχανήματα και υδραυλικά και για αυτό το λόγο θεωρείται ευρέως ως δείκτης της πορείας της παγκόσμιας οικονομίας.

Στο ίδιο φόντο, το αλουμίνιο, το νικέλιο, ο κασσίτερος και ο ψευδάργυρος έχουν επίσης παρουσιάσει έντονες εναλλαγές μεταξύ κερδών και απωλειών.

Οι κινήσεις αυτές σημειώθηκαν σε ένα γενικότερο περιβάλλον έντονης μεταβλητότητας στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων και μετοχών. Οι παγκόσμιες μετοχές έχουν παρουσιάσει διακυμάνσεις, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα εταιρικά αποτελέσματα και τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, οι οποίες έχουν φτάσει σε υψηλά πολλών δεκαετιών.

Αναλυτές δήλωσαν στο CNBC ότι οι προοπτικές για πολλά βιομηχανικά μέταλλα σκιάζονται, καθώς οι εξελίξεις δημιουργούν πιέσεις τόσο από την πλευρά της προσφοράς, όσο και της ζήτησης.

Οι κίνδυνοι για τον ψευδάργυρο

Σε σημείωμά τους την περασμένη εβδομάδα, αναλυτές της Macquarie ανέφεραν ότι οι κίνδυνοι για τον ψευδάργυρο είναι περισσότερο στραμμένοι προς την πλευρά της ζήτησης, δεδομένου ότι περίπου το 55% της τελικής κατανάλωσης αφορά τον κατασκευαστικό κλάδο και συνεπώς είναι ευάλωτο σε οποιαδήποτε οικονομική επιβράδυνση.

«Από την πλευρά της προσφοράς, το υψηλότερο κόστος ντίζελ, οξέων και εκρηκτικών πιέζει τα περιθώρια κέρδους, αλλά αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα στα τρέχοντα επίπεδα τιμών των μετάλλων», ανέφεραν.

«Οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη αποτελούν βασικό κίνδυνο για τα ευρωπαϊκά μεταλλουργεία ψευδαργύρου, αν και οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας δεν έχουν ακόμη αντιδράσει ιδιαίτερα στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή».

Αβεβαιότητα στο αλουμίνιο

Παρόμοια αβεβαιότητα έχει εμφανιστεί και στο αλουμίνιο, όπου «η διαρθρωτικά περιορισμένη προσφορά έρχεται αντιμέτωπη με αδύναμη ζήτηση» στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, σύμφωνα με τον Σασάνκ Σριράμ, ανώτερο αναλυτή μετάλλων της Wood Mackenzie.

Να σημειωθεί ότι το αλουμίνιο αποτελεί βασικό υλικό για την ηλεκτρονική, τις μεταφορές και τις κατασκευές, καθώς και για άλλους τομείς όπως τα φωτοβολταϊκά και ο κλάδος των συσκευασιών.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνεται ότι περίπου το 9% της παγκόσμιας προσφοράς αλουμινίου προέρχεται από τον Κόλπο, ενώ οι περισσότερες εταιρείες στην περιοχή δεν έχουν καταφέρει να εξάγουν το μέταλλο εκτός της περιοχής, καθώς το Ιράν έχει ουσιαστικά κλείσει το Στενό του Ορμούζ.

Χαλκός: «Μεταξύ μακροοικονομίας και μικροοικονομίας»

Η ιδιαίτερα ανοδική αφήγηση που οδήγησε τον χαλκό υψηλότερα μέσα στο 2025 εξακολουθεί να στηρίζει τις τιμές, με κινητήριες δυνάμεις τις ελλείψεις στην προσφορά από ορυχεία και την ισχυρή ζήτηση από την ενεργειακή μετάβαση, δήλωσε η Άλις Φοξ, στρατηγική αναλύτρια εμπορευμάτων της Macquarie στο CNBC.

Όπως σημείωσε, η «καθοδηγούμενη από το κλίμα της αγοράς» φύση των τιμών βρίσκεται ανάμεσα στη ζήτηση για το κόκκινο μέταλλο και στους φόβους για υψηλότερα επιτόκια.

Ο Τσαρλς Κούπερ, επικεφαλής έρευνας χαλκού στη Wood Mackenzie, ανέφερε ότι οι τιμές του μετάλλου παραμένουν ιδιαίτερα ευμετάβλητες, αλλά διατηρούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα γύρω στα 13.500 δολάρια ανά τόνο.

«Παρότι οι τιμές πρόσφατα κορυφώθηκαν κοντά σε ιστορικά υψηλά των 14.500 δολαρίων/τόνο, πλέον σταθεροποιούνται κάτω από αυτά τα επίπεδα», είπε.

«Οι υψηλές τιμές έχουν προκαλέσει κύμα επιφυλακτικότητας στη ζήτηση στην αγορά spot της Κίνας, επιτρέποντας σε ευρύτερες μακροοικονομικές πιέσεις να οδηγήσουν σε έντονη αμφίδρομη μεταβλητότητα».

Ο Κούπερ πρόσθεσε ότι η έντονη απόκλιση μεταξύ των αμερικανικών και κινεζικών αγορών ομολόγων προκαλεί αυξημένη μεταβλητότητα στα επενδυτικά κεφάλαια.

«Στις ΗΠΑ, οι αυξανόμενες προσδοκίες για πληθωρισμό ωθούν τις αποδόσεις των ομολόγων υψηλότερα, στηρίζοντας ένα ισχυρό δολάριο και προκαλώντας περιοδική κατοχύρωση κερδών σε θέσεις long στον χαλκό», ανέφερε.

«Αντίθετα, οι αποδόσεις των κινεζικών κρατικών ομολόγων βρίσκονται κοντά σε ιστορικά χαμηλά, υποδηλώνοντας μια υποτονική εγχώρια μεταποίηση και αγορά ακινήτων που δυσκολεύεται να προσφέρει τη φυσική ζήτηση που απαιτείται για μια διατηρήσιμη νέα άνοδο».

Παρά τις μακροοικονομικές πιέσεις, η φυσική αγορά παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητη στους κινδύνους διαταραχών στην προσφορά, σύμφωνα με τη Wood Mackenzie.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η επιστροφή σε πλήρη λειτουργία του δεύτερου μεγαλύτερου ορυχείου χαλκού στον κόσμο, του Grasberg στην Ινδονησία, έχει καθυστερήσει έως το 2028 μετά από θανατηφόρα κατολίσθηση το 2025.

Πλημμύρες στο ορυχείο Kamoa-Kakula στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και ένα ατύχημα στο ορυχείο El Teniente στη Χιλή επηρέασαν επίσης την προσφορά τον περασμένο χρόνο.

Ο Κούπερ πρόσθεσε ότι σημαντικό μέρος της φυσικής προσφοράς χαλκού παραμένει συγκεντρωμένο σε αποθήκες στις ΗΠΑ λόγω αποθεματοποίησης που προκλήθηκε από δασμούς, περιορίζοντας τη διαθεσιμότητα στην ευρύτερη αγορά.

«Συνολικά, ο χαλκός αντικατοπτρίζει μια κλασική “μάχη” μεταξύ μακροοικονομίας και μικροοικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, παρότι οι δομικοί, σχετικά ανελαστικοί παράγοντες ζήτησης – όπως η επέκταση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και οι υποδομές τεχνητής νοημοσύνης – συνεχίζουν να στηρίζουν τη μακροπρόθεσμη αφήγηση, σημείωσε ότι η ζήτηση που σχετίζεται με τα data centers δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί πλήρως στις φυσικές αγορές.

#ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ_ΜΕΤΑΛΛΑ #χαλκός #ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ #αλουμίνιο

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Ζελένσκι: Έγκλημα κατά του χριστιανικού πολιτισμού το ρωσικό πλήγμα στο μοναστήρι της Λαύρας

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε σήμερα το ρωσικό πλήγμα στο μοναστήρι της Λαύρας στο Κίεβο-Περτσέσκ σοβαρό έγκλημα κατά του χριστιανικού πολιτισμού. "Ρωσικό πλήγμα στο (συγκρότημα της) Λαύρας στο Κίεβο-Περτσέσκ προκάλεσε πυρκαγιά στον καθεδρικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου – μια εκκλησία της οποίας η ιστορία χρονολογείται από τον 11ο αιώνα. Και αυτό είναι ένα

Κάλας για τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν: Ο πιθανός ρόλος της Ευρώπης και οι κυρώσεις κατά του Ιράν

Τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν χαιρέτισε η Κάγια Κάλας, Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, προσερχόμενη στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, ενώ εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι θα έχει διάρκεια. Όπως τόνισε, η συμφωνία "αποτελεί το πρώτο στάδιο για να διασφαλιστεί η ελεύθερη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ και στη

Μερτς: Η συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν μπορεί να οδηγήσει σε ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας

Τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν χαιρέτισε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Χ, κάνοντας λόγο για διπλωματική πρόοδο που μπορεί να συμβάλει στη σταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής και στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Ο κ. Μερτς συνεχάρη τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και την ιρανική πλευρά για την επίτευξη

Αντικρουόμενες δηλώσεις ΗΠΑ και Ιράν σχετικά με τη συμφωνία τους – Τι αναφέρει η κάθε πλευρά

Μπορεί ΗΠΑ και Ιράν να ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία έπειτα από σχεδόν τέσσερις μήνες συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, ωστόσο, υπάρχουν αποκλίσεις στις δηλώσεις τους και πολλές λεπτομέρειες που δεν γνωρίζουμε ακόμα, καθώς το πλήρες κείμενο δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί. Όπως αναφέρει το CNN, oι διαφορετικές εκδοχές που παρουσιάζουν Ουάσινγκτον και Τεχεράνη, υπογραμμίζουν ένα σημαντικό χάσμα στον τρόπο

Οι Patriot παραμένουν στην Κάρπαθο – Πώς αποκωδικοποιεί το Πεντάγωνο τις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας

«Οι Patriot παραμένουν στην Κάρπαθο. Αν φύγουν θα το δείτε», λένε ανώτατες στρατιωτικές πηγές, με αφορμή το ερώτημα για την απομάκρυνση της αντιαεροπορικής πυροβολαρχίας. «Είδατε εσείς τίποτα φορτηγά να μεταφέρουν τους Patriot από την Κάρπαθο;», ερωτούν με σκωπτικό τρόπο οι ίδιες πηγές. Των ΧΡ. ΜΑΖΑΝΙΤΗ, Π. ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews Όπως εξηγούσαν οι ίδιοι κύκλοι

Δεξαμενόπλοιο LNG κατευθύνεται προς τα Στενά του Ορμούζ μετά τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν

Ένα δεξαμενόπλοιο μεταφοράς LNG, το οποίο παρέμενε εγκλωβισμένο στον Περσικό Κόλπο για περισσότερους από τρεις μήνες, φαίνεται να κατευθύνεται προς τα Στενά του Ορμούζ, τη στιγμή που οι ΗΠΑ και το Ιράν ανακοινώνουν την επίτευξη συμφωνίας για το άνοιγμα της θαλάσσιας διόδου. Οι πλοιοκτήτες αξιολογούν τις εξελίξεις και προσπαθούν να κατανοήσουν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας -οι οποίες ενδέχεται

Ουκρανία: Τουλάχιστον 9 νεκροί σε ρωσικά πλήγματα – Τμήμα καθεδρικού ναού στις φλόγες στο συγκρότημα της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου

Τουλάχιστον εννιά άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο και στην πόλη Χάρκοβο, που υπέστησαν όπως και άλλες ουκρανικές πόλεις μαζικά ρωσικά πλήγματα, με πυραύλους και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα εφόρμησης, ανακοίνωσαν οι αρχές, ενώ τμήματα καθεδρικού ναού, μέρους της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, βρίσκονταν στις φλόγες. "Δυστυχώς

Αντώνης Σαμαράς: Αντίστροφη μέτρηση για το κόμμα – Το παρασκήνιο και τα πρόσωπα

Μόνο η τυπική ανακοίνωση του κόμματος φαίνεται να απομένει πλέον για τον Αντώνη Σαμαρά. Η τελευταία δημόσια παρέμβασή του στο Ηράκλειο της Κρήτης όχι μόνο δεν έκλεισε τα σενάρια για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα, αλλά αντιθέτως τα ενίσχυσε σε τέτοιο βαθμό ώστε στο πολιτικό παρασκήνιο να θεωρείται πως η απόφαση έχει ήδη ληφθεί και

Related Articles

Popular Categories