26 C
Athens
August 12, 2022
Image default
WORLD

DW: Πούτιν και Ερντογάν συσφίγγουν τις διμερείς σχέσεις τους

Διεθνείς αναλυτές προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα της συνάντησης Πούτιν-Ερντογάν στο Σότσι. Ένα είναι σίγουρο: η επιβεβαίωση των στενών διμερών σχέσεων σε μια κρίσιμη διεθνή συγκυρία.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν στην αρχή της συνάντησης που είχε με τον  Ταγίπ Ερντογάν χθες στο Σότσι εξήρε τον ρόλο της Τουρκίας στην Ευρώπη. “Πρέπει να ευγνωμονείτε την Τουρκία για το αέριο απο τον Τούρκστριμ” είπε χραρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ρωσίας.

Μετά την συναντηση δεν έγινε κοινή συνέντευξη τύπου. Αλλά μετά απο τέσσερις ώρες συνομιλιών ο Τύπος ενημερώθηκε ότι ο Ερντογάν βρισκόταν καθοδόν προς το αεροδρόμιο κι ότι εκδόθηκε ενα κοινό ανακοινωθέν οκτώ άρθρων.

Λίγο μετά, πηγές του Κρεμλίνου ανακοίνωναν ότι η πληρωμή του ρωσικού φυσικού αερίου θα γινεται μερικώς με ρούβλία και από την Τουρκία.

Στο επίκεντρο και ο πυρηνικός σταθμός στο Άκουγιου

Ο Ταγίπ Ερντογάν, πέρα από το θέμα της επιχείρησης που επιθυμεί να κάνει στην Συρία, έθεσε ξεκάθαρα και το πρόβλημα που προέκυψε στην έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου του πυρηνικού αντιδραστήρα του Άκουγιου.

Πλέον δεν πρόκειται μόνο για ένα συμβολικό έργο που επιθυμεί να ολοκληρωθεί πριν από τις εκλογές, αλλά για στρατηγική ανάγκη για μια πιο ανεξάρτητη Τουρκία στον ενεργειακό τομέα. Όμως οι τουρκικές εταιρίες που συμμετέχουν έχουν αποσυρθεί λόγω διαφωνιών με την Ρωσική ανάδοχο και το έργο έχει σταματήσει.

Τα έξι από τα οκτώ άρθρα αφορούν  πάντως συνεργασία στον οικονομικό τομέα. Η Ρωσία επιθυμεί να χρησιμοποιεί ως διέξοδο από τις κυρώσεις την Τουρκία.Φυσικά με το αζημίωτο.

Στενότερη συνεργασία “κατά τρομοκρατικών οργανώσεων”

Πάντως στο θέμα της επιχείρησης που θέλει συμφωνα με πληροφορίες να ξεκινήσει ο Ερντογάν στις 20 Αυγούστου στην Συρία, προς το Μούνμπιτς, η αναφορά στην ανακοίνωση είναι “στενότερη συνεργασία κατα όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων με στόχο την σταθερότητα στην περιοχή”.

Στα οκτώ σημεία που αποτελούν το κοινό ανακοινωθέν  έχει συμπεριληφθεί και η Λιβύη, όπου είναι γνωστή η διάσταση απόψεων Τουρκίας Ρωσίας για τον Χαφτάρ.

Οι εξελίξεις τις επόμενες εβδομάδες θα επιβεβαιώσουν τα συμπεράσματα που προκύπουν από το κοινό ανακοινωθέν μετά την συναντηση Ερντογάν Πούτιν στο Σότσι.

Related posts

Ουκρανία: Η Meta Platforms περιόρισε για λίγο την ανάρτηση περιεχομένου που σχετίζεται με το θάνατο αμάχων στην πόλη Μπούτσα

banks

Νέα εθνική αργία στις ΗΠΑ με υπογραφή Μπάιντεν – Στις 19 Ιουνίου θα τιμάται η ημέρα κατάργησης της δουλείας

banks

Πολωνία: Η Βαρσοβία συζητάει με Λιθουανία και Λετονία το ενδεχόμενο σύγκλισης του Βορειοτλαντικού Συμβουλίου για τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορά της

banks

Η Ελλάδα πρότυπο στην ψηφιοποίηση του συστήματος Υγείας σύμφωνα με τον υπ. Δικαιοσύνης της Γερμανίας

banks

Ιταλία: Αυστηρά μέτρα ενόψει Πρωτοχρονιάς

banks

Λιζ Τρας: Η αναγνώριση των Ντόνετσκ-Λούχανσκ σηματοδοτεί περαιτέρω επίθεση στην Ουκρανία

banks