Το ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου που εισήγαγε η Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 λήγει την Παρασκευή (31/1), καθώς δεν τέθηκε ποτέ σε ισχύ.
Σύμφωνα με το Reuters, το ανώτατο όριο θα εφαρμοζόταν εάν οι τιμές του φυσικού αερίου εκτοξεύονταν σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα, ανταποκρινόμενο στην πολύμηνη εκτίναξη των τιμών ενέργειας που προκλήθηκε από τη διακοπή ροής του ρωσικού φυσικού αερίου.
Το ανώτατο όριο είχε σχεδιαστεί για να τεθεί σε εφαρμογή εάν οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έφταναν τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα – ένα επίπεδο στο οποίο η τιμή αναφοράς της ΕΕ δεν έχει φθάσει από τα βάθη της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη το 2022, όταν ξεπέρασε τα 300 ευρώ/MWh.
Σημειώνεται ότι το συμβόλαιο φυσικού αερίου του πρώτου μήνα αναφοράς στον ολλανδικό κόμβο TTF διαπραγματεύεται την Παρασκευή (31/1) άνω 52 ευρώ/MWh – το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2023, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ κάτω από τις τιμές κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης του 2022.
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αφήσει το ανώτατο όριο τιμών να λήξει σηματοδοτεί ότι τα χειρότερα της ενεργειακής κρίσης της Ευρώπης έχουν περάσει. Παρά τα ψυχρά κύματα του φετινού χειμώνα, οι αποθήκες φυσικού αερίου της ΕΕ είναι σχετικά γεμάτες και οι χώρες έχουν αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου εκτός Ρωσίας.
«Ευτυχώς, δεν βρεθήκαμε ποτέ ξανά σε κατάσταση στην οποία θα μπορούσαμε να διαπιστώσουμε αν το μέσο ήταν αποτελεσματικό ή όχι», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.
Το ανώτατο όριο είχε διχάσει τις απόψεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ και της βιομηχανίας, με τη Γερμανία να συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που ανησυχούσαν ότι θα διαταράξει τη λειτουργία των ενεργειακών αγορών ή θα παρεμποδίσει την ικανότητα της Ευρώπης να προσελκύσει προμήθειες φυσικού αερίου στις ανταγωνιστικές ως προς τις τιμές παγκόσμιες αγορές.
Παράλληλα, η βιομηχανική ένωση Eurogas δήλωσε ότι υποστηρίζει τη σταδιακή κατάργηση των μέτρων έκτακτης ανάγκης που θεσπίστηκαν κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.
«Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η πραγματική αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων και ενδέχεται να δημιουργήσουν στρεβλώσεις στην αγορά», δήλωσε ο επικεφαλής της Eurogas Andreas Guth.
Άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, ήθελαν η ΕΕ να διατηρήσει το ανώτατο όριο τιμών και να το επανασχεδιάσει ώστε να περιορίσει τις τιμές σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.