Σε ένα περιβάλλον παγκόσμιας φορολογικής μεταρρύθμισης, το ανανεωμένο Transfer Pricing Symposium της EY Ελλάδος, που διοργανώθηκε στις 23 Ιανουαρίου, προσέφερε μια πλατφόρμα ουσιαστικού διαλόγου για τις ενδοομιλικές συναλλαγές και τη διεθνή φορολογική συμμόρφωση. Η εκδήλωση συγκέντρωσε κορυφαίους ειδικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και εστίασε στις τελευταίες εξελίξεις και προκλήσεις, παρέχοντας πολύτιμη τεχνογνωσία και καθοδήγηση για τις επιχειρήσεις σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο φορολογικό τοπίο.
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, την εκδήλωση «άνοιξαν» ο κ. Σπύρος Καμινάρης, Εταίρος και Επικεφαλής του τμήματος Φορολογικών Υπηρεσιών της EY Ελλάδος, και ο κ. Χρήστος Κουρουνιώτης, Εταίρος στο τμήμα Φορολογικών Υπηρεσιών, Επικεφαλής των Υπηρεσιών Ενδοομιλικών Συναλλαγών της EY Ελλάδος, και Επικεφαλής των Υπηρεσιών Ενδοομιλικών Συναλλαγών της EY στην περιοχή της Κεντρικής, Ανατολικής, Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας (CESA), καλωσορίζοντας το κοινό και θέτοντας το πλαίσιο της συζήτησης.
Εξελίξεις στη φορολογία ενδοομιλικών συναλλαγών
Η πρώτη ενότητα της εκδήλωσης, με τη συμμετοχή του κ. Ronald van den Brekel, Partner, Global Transfer Pricing Market και Innovation Leader της EY, του κ. Noel A. Maher, Tax Policy Adviser στον ΟΟΣΑ, και του κ. Χρήστου Μπούρκουλα, Εταίρου στο τμήμα Φορολογικών Υπηρεσιών της EY Ελλάδος, επικεντρώθηκε στις εξελίξεις που διαμορφώνουν το παγκόσμιο τοπίο στις ενδοομιλικές συναλλαγές και τον φορολογικό έλεγχο αυτών, στα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πολυεθνικές, καθώς και στις παγκόσμιες τάσεις, όπως οι επιπτώσεις από το πρόγραμμα BEPS 2.0 του ΟΟΣΑ, και την φορολογία της απομακρυσμένης εργασίας. Ειδική μνεία έγινε στο Διεθνές Πρόγραμμα Συμμόρφωσης και Βεβαιότητας (ICAP) του ΟΟΣΑ, για τη συντονισμένη αξιολόγηση φορολογικών κινδύνων των πολυεθνικών επιχειρήσεων από τις φορολογικές αρχές, καθώς και στη διαδικασία των Advance Pricing Agreements (APAs) και των Mutual Agreement Procedures (MAPs), που παρέχουν στις επιχειρήσεις την απαραίτητη ασφάλεια για τη συμμόρφωση στις διεθνείς απαιτήσεις. Παράλληλα, αναλύθηκαν πρακτικές για την προετοιμασία των επιχειρήσεων για ελέγχους ενδοομιλικών συναλλαγών από τις φορολογικές αρχές και την κατάρτιση φακέλου τεκμηρίωσης.
Στο πλαίσιο της ελληνικής φορολογικής πραγματικότητας, εξετάστηκαν οι προκλήσεις, που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις κατά τους σχετικούς φορολογικούς ελέγχους. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν στις πρακτικές των ελληνικών φορολογικών αρχών, εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στη σημασία της εναρμόνισης των φακέλων τεκμηρίωσης με την πραγματική υπόσταση των εταιρειών κάθε ομίλου.
BEPS 2.0: Η νέα εποχή της διεθνούς φορολογικής στρατηγικής
Η δεύτερη ενότητα, ανέδειξε τα θεμελιώδη ζητήματα των Πυλώνων 1 και 2 (Pillars 1 & 2) του προγράμματος BEPS 2.0 του ΟΟΣΑ, που καθορίζουν τις νέες προκλήσεις και ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις στο παγκόσμιο φορολογικό περιβάλλον. Ο κ. Κουρουνιώτης, συντόνισε τη σχετική συζήτηση με τον κ. Ronald van den Brekel και τον κ. Noel A. Maher, κατά την οποία επισημάνθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τη μεταρρύθμιση του διεθνούς φορολογικού συστήματος, με έμφαση στις επιπτώσεις του Amount B του Pillar 1 στo λειτουργικό μοντέλο διανομέων, καθώς και στις προκλήσεις από την εφαρμογή του ελάχιστου παγκόσμιου φόρου (GloBE Model Rules) υπό το Pillar 2.
Οι συμμετέχοντες εξέτασαν τις προκλήσεις της συμμόρφωσης και της διαχείρισης δεδομένων, που απορρέουν από τη Δημόσια Αναφορά ανά Χώρα (Public CbCR), επισημαίνοντας τη δυσκολία διασφάλισης της ποιότητας των δεδομένων, και τη σημασία μιας διεθνούς προσέγγισης και εναρμόνισης. Ταυτόχρονα, η συζήτηση επεκτάθηκε και στον κανόνα Subject to Tax Rule (STTR), ο οποίος λειτουργεί ως πρόσθετη δικλείδα ασφάλειας στο πλαίσιο του Pillar 2 και αναφορικά με πληρωμές σε εταιρείες που βρίσκονται σε δικαιοδοσίες με φορολογικό συντελεστή μικρότερο του 9%. Η ενότητα ολοκληρώθηκε με αναφορές στις εξελίξεις στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ, καθώς και σε εργαλεία και στρατηγικές, που μπορούν να υιοθετηθούν για να διασφαλιστεί μεγαλύτερη διαφάνεια και συμμόρφωση, και η προετοιμασία για τις αλλαγές που αναμένονται στο άμεσο μέλλον.
Η τεχνητή νοημοσύνη στη φορολογία
Η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη (AI) πρωταγωνίστησαν στην τελευταία ενότητα της εκδήλωσης, αναδεικνύοντας τον ρόλο τους ως καταλύτες για τη μελλοντική φορολογική στρατηγική. Η κυρία Ελίνα Χρονοπούλου, Εταίρος στο τμήμα Φορολογικών Υπηρεσιών της EY Ελλάδος και ο κ. Κουρουνιώτης, παρουσίασαν ένα πρακτικό οδηγό για τον εντοπισμό των ευκαιριών ψηφιοποίησης και την προτεραιοποίηση των διαθεσίμων λύσεων (από την αυτοματοποίηση δεδομένων έως τη χρήση εργαλείων ανάλυσης κινδύνου), ώστε οι επιχειρήσεις να ανταποκρίνονται στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην AI, η οποία όχι μόνο υποστηρίζει την επεξεργασία και αξιοποίηση μεγάλου όγκου δεδομένων, αλλά προσφέρει και προσαρμοσμένες λύσεις, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες κάθε επιχείρησης. Με τη βοήθεια των τεχνολογικών εργαλείων, οι επιχειρήσεις μπορούν να δημιουργήσουν πιο αποδοτικές φορολογικές λειτουργίες, να ενισχύσουν τη διαφάνεια, και να εναρμονιστούν με τα διεθνή πρότυπα και απαιτήσεις, αποκομίζοντας στρατηγικά πλεονεκτήματα.