Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Λονδίνου έβαλε τέλος στη διαμάχη μεταξύ της JPMorgan και του Χάρη Καρώνη, ανοίγοντας το ενδεχόμενο πώλησης της επιχείρησης.
Η τράπεζα της Wall Street και ο Χάρης Καρώνης είχαν υποβάλει νομικές αξιώσεις ο ένας εναντίον του άλλου τον Φεβρουάριο σχετικά με την κοινή ιδιοκτησία τους στη Viva Wallet, τη δημοφιλή πλατφόρμα πληρωμών που χρησιμοποιείται από επιχειρήσεις στη Νότια Ευρώπη.
Την Πέμπτη, η δικαστής Clare Moulder έδωσε την ετυμηγορία της για τη διαμάχη. Αποδέχτηκε μέρη των επιχειρημάτων των δύο πλευρών, καθορίζοντας τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αποτιμηθεί η Viva και η ικανότητά της να επεκταθεί σε νέες αγορές.
Η απόφαση τερματίζει τον τελευταίο νομικό πονοκέφαλο για την JP Morgan που συνδέεται με τη στρατηγική της τα τελευταία χρόνια για επενδύσεις σε εταιρείες fintech υψηλής ανάπτυξης, σημειώνουν οι Financial Times.
Σε ανακοίνωσή της, η JPMorgan ανέφερε: «Το δικαστήριο παρείχε τώρα ένα κρίσιμο βήμα για να προχωρήσουμε με δίκαιες και διαφανείς αποτιμήσεις – οι οποίες θα μπορούσαν να επιτρέψουν η Viva να πουληθεί σύντομα, προτού “μαλακώσει” περαιτέρω η αγορά εξαγορών και συγχωνεύσεων fintech».
Ο Καρώνης, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Viva, ο οποίος μέσω της WRL είναι ο κύριος μέτοχος της επιχείρησης, δήλωσε: «Είμαι ενθουσιασμένος που η Viva θα εκτιμηθεί πλέον σωστά με βάση τη στρατηγική ανάπτυξής της στις ΗΠΑ, αντανακλώντας την δίκαιη αγορά της αξία».
Η υπόθεση σχετίζεται με την επένδυση 800 εκατ. ευρώ της JP Morgan στη Viva πριν από δύο χρόνια, η οποία της έδωσε μερίδιο 48,5% στην επιχείρηση. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, εάν η αξία του Viva ήταν κάτω των 5 δισ. ευρώ έως τον Ιούνιο του 2025, η JP Morgan θα μπορούσε να αναλάβει τον έλεγχό της.
Οι δικηγόροι του Καρώνη υποστήριξαν ότι η JPMorgan προσπαθούσε να μειώσει την αποτίμηση της Viva εμποδίζοντας την είσοδό της στις ΗΠΑ και νέες ευρωπαϊκές αγορές, με την αγωγή που κατατέθηκε τον Φεβρουάριο. Σε ξεχωριστή αξίωση κατά του Καρώνη, η JPMorgan ισχυρίστηκε ότι ο επιχειρηματίας είχε κάνει κινήσεις για να «περιορίσει ή να παρακάμψει τα συμβατικά και νόμιμα δικαιώματά μας ως επενδυτής».
Από την ίδρυσή της το 2000, η Viva έχει γίνει ένας από τους μεγαλύτερους fintechs στη νότια Ευρώπη, προσφέροντας υπηρεσίες πληρωμών σε 24 χώρες. Το 2020 απέκτησε τραπεζική άδεια μετά την αγορά της ελληνικής ψηφιακής τράπεζας Praxia.
Η δικαστική διαμάχη μεταξύ της JPMorgan και του Καρώνη είναι η τελευταία διαμάχη που είχε η τράπεζα με τον ιδρυτή επιχείρησης στην οποία έχει επενδύσει. Πέρυσι, μήνυσε τον Charlie Javice, ιδρυτή της Frank, μιας φοιτητικής χρηματοοικονομικής πλατφόρμας που η τράπεζα είχε αγοράσει για 175 εκατομμύρια δολάρια το 2021, ισχυριζόμενη ότι είχε διογκώσει τον αριθμό των χρηστών της.