Fitch για Allwyn: Επιβεβαιώνει στο «BB» την αξιολόγηση με σταθερές προοπτικές

Τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Allwyn στο «BB», επιβεβαίωσε η Fitch Rating διατηρώντας τις προοπτικές σταθερές, παρά τις επιπτώσεις από την προσωρινή απαγόρευση των διαδικτυακών αθλητικών στοιχημάτων και των διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών στη Βραζιλία. Παράλληλα, ο οίκος επιβεβαίωσε στο «BB+» την αξιολόγηση των ανώτερων εξασφαλισμένων ομολογιακών τίτλων που έχουν εκδώσει θυγατρικές της Allwyn, με την αξιολόγηση ανάκτησης να παραμένει στο «RR3».

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Όπως επισημαίνει η Fitch, η Allwyn δεν έχει άμεση έκθεση στη βραζιλιάνικη αγορά, ωστόσο οι πιστωτικοί της δείκτες επηρεάζονται από τα μερίσματα που εισπράττει από την Kaizen Gaming, στην οποία κατέχει ποσοστό 36,75% και η οποία διαχειρίζεται το εμπορικό σήμα Betano. Ο οίκος εκτιμά ότι η απαγόρευση, η οποία επιβλήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου και μπορεί να διαρκέσει έως και 120 ημέρες, θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στους χρηματοοικονομικούς δείκτες της Allwyn κατά την περίοδο 2026-2027.

Σε περίπτωση που η απαγόρευση παραταθεί πέραν του 120ήμερου, επηρεάζοντας και την περίοδο 2027-2029, η Fitch εκτιμά ότι ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς EBITDAR θα μπορούσε να αυξηθεί στις 4,5 φορές, εξαντλώντας πλήρως το περιθώριο που διαθέτει η εταιρεία έναντι των ορίων μόχλευσης που έχει θέσει ο οίκος. Ωστόσο, ακόμη και σε αυτό το σενάριο, δεν αναμένεται υπέρβαση των ορίων που θα έθετε υπό αμφισβήτηση την αξιολόγηση, στοιχείο που στηρίζει τη διατήρηση των σταθερών προοπτικών.

Θετικές οι ταμειακές ροές

Η επιβεβαίωση της αξιολόγησης αντανακλά επίσης την εκτίμηση ότι οι ελεύθερες ταμειακές ροές της Allwyn πριν από τις διανομές μερισμάτων θα παραμείνουν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες και θετικές. Η συναλλαγή ανταλλαγής μετοχών με τον Οργανισμό Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ), η οποία ολοκληρώθηκε νωρίτερα φέτος, ενίσχυσε τις ενοποιημένες ταμειακές ροές του ομίλου, καθώς η Allwyn απέκτησε πλήρη ευχέρεια στη διαχείριση της διάθεσης των ταμειακών διαθεσίμων του ΟΠΑΠ.

Η Fitch εκτιμά ότι η Allwyn θα συνεχίσει να διανέμει μερίσματα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναγορών μετοχών και έκτακτων διανομών. Προειδοποιεί, ωστόσο, ότι εάν οι τελευταίες αποκτήσουν επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα και οδηγήσουν σε μόνιμη απόκλιση από τον στόχο καθαρού δανεισμού της εταιρείας, θα μπορούσαν να υποδηλώνουν πιο επιθετική χρηματοοικονομική πολιτική και να επηρεάσουν την αξιολόγηση. Στις προβλέψεις της δεν περιλαμβάνονται μεγάλες εξαγορές χρηματοδοτούμενες με νέο δανεισμό σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Καθοριστική για την πιστοληπτική αξιολόγηση παραμένει, σύμφωνα με τον οίκο, η συνέπεια της Allwyn στη χρηματοοικονομική πολιτική που έχει ανακοινώσει δημόσια. Σε αυτή περιλαμβάνεται στόχος ενοποιημένου καθαρού δανεισμού προς EBITDA στις 2,5 φορές, καθώς και ελάχιστο μέρισμα 1 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο αντιστοιχεί σε ετήσιες ταμειακές εκροές περίπου 760 εκατ. ευρώ από το 2027. Η Fitch σημειώνει ότι η συγκεκριμένη πολιτική θα μπορούσε να περιορίσει την αποκλιμάκωση του δανεισμού. Παράλληλα, η δυνατότητα των μετόχων να επιλέγουν τη λήψη μερίσματος σε μετοχές αντί μετρητών θα μπορούσε να περιορίσει τις ταμειακές εκροές, αν και το ενδεχόμενο αυτό δεν έχει ενσωματωθεί στο βασικό σενάριο του οίκου.

Στις ταμειακές ροές επιδρούν και οι πληρωμές για την ανανέωση της άδειας της ιταλικής λοταρίας Lottoitalia. Το μερίδιο της Allwyn, η οποία συμμετέχει με ποσοστό 32,5%, ανήλθε σε 725 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 465 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στην πληρωμή του 2026. Σε συνδυασμό με την καταβολή του 2025, οι σχετικές δαπάνες αναμένεται να οδηγήσουν σε αρνητικά περιθώρια ελεύθερων ταμειακών ροών το 2025 και το 2026. Από το 2027, ωστόσο, η Fitch εκτιμά ότι η εταιρεία θα μπορεί να επιτυγχάνει μηδενικά έως χαμηλά μονοψήφια περιθώρια ελεύθερων ταμειακών ροών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες πρόσθετες προαιρετικές εκροές, παρά τις σημαντικές διανομές μερισμάτων.

Η επέκταση στις ΗΠΑ

Θετικά αξιολογείται, παράλληλα, η διεύρυνση της παρουσίας της Allwyn στις ΗΠΑ μέσω της εξαγοράς του 62,3% της PrizePicks, εταιρείας που δραστηριοποιείται στα ημερήσια παιχνίδια αθλητικών προβλέψεων. Η συναλλαγή χρηματοδοτήθηκε με δανεισμό 1,54 δισ. δολαρίων, ενώ η ενοποίηση της δραστηριότητας, η οποία διαθέτει υψηλότερα περιθώρια κέρδους, ενισχύει το προφίλ μόχλευσης του ομίλου. Η εξαγορά διευρύνει επίσης την παρουσία της Allwyn στην αμερικανική αγορά και ενισχύει τη διαφοροποίηση των προϊόντων της και τη συμμετοχή των διαδικτυακών δραστηριοτήτων. Αντισταθμιστικά, αυξάνει την έκθεσή της σε ενδεχόμενες κανονιστικές και φορολογικές αλλαγές σε μια αγορά που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η Fitch επισημαίνει ακόμη ότι οι λοταρίες εξακολουθούν να αποτελούν βασικό πυλώνα της δραστηριότητας της Allwyn, συνεισφέροντας σχεδόν το 60% των καθαρών εσόδων από τυχερά παιχνίδια το 2025. Ο οίκος θεωρεί ότι ο συγκεκριμένος τομέας εμφανίζει μεγαλύτερη σταθερότητα και χαμηλότερους κανονιστικούς κινδύνους σε σχέση με το διαδικτυακό στοίχημα και τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια, αν και η αυξανόμενη έκθεση του ομίλου στο στοίχημα περιορίζει σταδιακά την εξάρτησή του από τις λοταρίες.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, η Fitch αναμένει ότι η επέκταση της Allwyn θα προέλθει κυρίως από νέες και πρόσφατες εξαγορές, καθώς και από την πλήρη ενοποίηση συμμετοχών στις οποίες ο όμιλος δεν κατείχε έως σήμερα το σύνολο των δικαιωμάτων. Οι προβλέψεις της περιλαμβάνουν εξαγορές ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ για το 2026, συμπεριλαμβανομένης της PrizePicks, και επιπλέον 150-200 εκατ. ευρώ ετησίως για την περίοδο 2027-2029, καθώς και πρόσθετες πληρωμές το 2029 που θα συνδέονται με τις επιδόσεις της PrizePicks.

Στη σύγκριση με τον ανταγωνισμό, η Fitch εκτιμά ότι η υψηλή συμμετοχή των εσόδων από λοταρίες διαφοροποιεί θετικά την Allwyn από άλλους ευρωπαϊκούς ομίλους τυχερών παιχνιδιών, καθώς προσφέρει μεγαλύτερη σταθερότητα και μικρότερη έκθεση σε κανονιστικούς κινδύνους. Το στοιχείο αυτό, σε συνδυασμό με το μεγαλύτερο μέγεθος του ομίλου έναντι άλλων εταιρειών της κατηγορίας «BB», υποστηρίζει υψηλότερη δανειοληπτική ικανότητα σε σχέση με τις Entain και Cirsa, οι οποίες αξιολογούνται επίσης στο «BB» με σταθερές προοπτικές.

Αντίθετα, η αξιολόγηση της Allwyn παραμένει χαμηλότερη από εκείνη της Flutter Entertainment, η οποία βρίσκεται στο «BBB-» με αρνητικές προοπτικές, λόγω του μικρότερου μεγέθους, της υψηλότερης μόχλευσης, του ασθενέστερου προφίλ ταμειακών ροών και της ελαφρώς χαμηλότερης γεωγραφικής διαφοροποίησης της Allwyn.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Αλβανία: Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στα Τίρανα

Κάλεσμα για νέα συγκέντρωση, σήμερα 10η ημέρα των κινητοποιήσεων, προκειμένου να εμποδίσουν τους βουλευτές να εισέλθουν στο κοινοβούλιο της Αλβανίας για την συνεδρίαση της Πέμπτης, απευθύνουν οι διαδηλωτές έξω από το κτήριο στις 10:00 τοπική ώρα. Ωστόσο, και για τρίτη ημέρα ο πρωθυπουργός Ράμα απευθύνει έκκληση για διάλογο προς τους διαδηλωτές. Εξω απο το γραφειο

Nokia: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα κέρδη του γ’ τριμήνου

Ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών τα κέρδη της Nokia Oyj για το γ' τρίμηνο καθώς η αυξανόμενη ζήτηση για εξοπλισμό δικτύωσης κέντρων δεδομένων (data centers) ενισχύεται από την άνοδο των επενδύσεων σε υποδομές τεχνητής νοημοσύνης, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.  Ειδικότερα, τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 605 εκατ. ευρώ (680 εκατ. δολάρια) όπως ανακοίνωσε την

Γαλλία: Η αστυνομία απαγορεύει τις διαδηλώσεις σε κεντρικά σημεία του Παρισιού την Πέμπτη

Η αστυνομία του Παρισιού απαγόρευσε τις διαμαρτυρίες και τις διαδηλώσεις σε ορισμένες περιοχές της πόλης την Πέμπτη, μεταξύ των οποίων γύρω από το προεδρικό μέγαρο, κατά μήκος της λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων και κοντά σε άλλα τουριστικά αξιοθέατα, επικαλούμενη τον κίνδυνο εκδήλωσης βίας. Η αστυνομική διεύθυνση εξέδωσε την απαγόρευση με διάταγμα που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπό

Αυστραλία: Ομαδική αγωγή κατά της Meta για τον φερόμενο ως εθιστικό σχεδιασμό της που βλάπτει τα παιδιά και τους εφήβους

Η Meta και οι πλατφόρμες της, Instagram και Facebook, βρίσκονται αντιμέτωπες με ομαδική αγωγή στην Αυστραλία για τον φερόμενο ως εθιστικό σχεδιασμό τους, ο οποίος, όπως αναφέρεται στην αγωγή, δημιουργεί επιβλαβή εξάρτηση για τα παιδιά. Η αγωγή κατατέθηκε στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο--το δεύτερο ανώτερο της χώρας-- από οκτώ άτομα που ζητούν αποζημίωση έπειτα από έκθεση σε

Νότια Κορέα: Παροτρύνει τη Βόρεια Κορέα για διεξαγωγή συνομιλιών πρόληψης οποιασδήποτε τυχαίας στρατιωτικής εμπλοκής

Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας παρότρυνε σήμερα την Βόρεια Κορέα να συζητήσει μέτρα αποκλιμάκωσης της έντασης στα σύνορα δρώντας προληπτικά σε οποιαδήποτε τυχαία στρατιωτική εμπλοκή. Η Βόρεια Κορέα έκοψε την στρατιωτική τηλεφωνική γραμμή με τη Νότια Κορέα, αφού διακήρυξε ότι δεν θα επιζητήσει πλέον διάλογο ή ένωση με τη χώρα που αποκάλεσε "εχθρό”.

Ευρώπη: Ποιος θα καθίσει στο τραπέζι με τον Πούτιν για την ειρήνη στην Ουκρανία;

Υπάρχει αυξανόμενη συνειδητοποίηση μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ότι ενδέχεται σύντομα να χρειαστεί να προτείνουν κάποιον που θα αναλάβει να αντιμετωπίσει τον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν σε απευθείας συνομιλίες για μια συμφωνία ειρήνης στην Ουκρανία. Το βασικό πρόβλημα είναι να αποφασιστεί ποιος θα αναλάβει μια τόσο επικίνδυνη αποστολή. Το ζήτημα έγινε πιο επείγον αυτή την εβδομάδα

Γεωργιάδης στον ΣΚΑΪ για το βίντεο με την ΟΝΝΕΔ: Θα μου κάνει εμένα μαθήματα ο Τσίπρας των μολότοφ;

Για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο με το «και α και ου και ΔΑΠ ΝΔΦΚ» από τη συνάντησή του με μέλη της ΟΝΝΕΔ στα Ιωάννινα μίλησε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας παράλληλα την κριτική που δέχθηκε από τον Λάκη Λαζόπουλο για τις επισκέψεις του σε νοσοκομεία και

Γαλλία: Εντείνεται η ανησυχία για το νέο γύρο διαδηλώσεων το Σαββατοκύριακο – Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Παρίσι

Η Γαλλία προετοιμάζεται για νέο γύρο διαδηλώσεων το προσεχές Σαββατοκύριακο, μετά τα βίαια επεισόδια που ακολούθησαν τις μαζικές κινητοποιήσεις για την ενίσχυση της δημόσιας παιδείας. Οι αρχές διατηρούν σε ισχύ δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Παρίσι και σε μεγάλες γαλλικές πόλεις, κινητοποιώντας ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, με ενισχύσεις από τον στρατό, υπό τον φόβο επανάληψης των συγκρούσεων

Related Articles

Popular Categories