Πραγματοποιήθηκε, τελικά, χθες η επαναληπτική έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας Folli Follie, καθώς οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας -οικογένεια Κουτσολιούτσου- κατέθεσαν τις μετοχές τους που εξασφάλιζαν την απαρτία (21,5%) και άρα τη διεξαγωγή της διαδικασίας, κίνηση στην οποία δεν είχαν προβεί την 5η Φεβρουαρίου παρά το γεγονός του ότι οι ίδιοι είχαν προκαλέσει τη σύγκληση της, θέτοντας και τα θέματα της ατζέντας.
Οι βασικοί μέτοχοι εκπροσωπήθηκαν στη Γ.Σ. από πρώην εργαζόμενη στον όμιλο Folli Follie, την άλλοτε υπεύθυνη επενδυτικών σχέσεων, Μανταλένα Κασιδιαροπούλου, και όχι από νομικό ή οικονομικό σύμβουλο.
Η κα Κασιδιαροπούλου πέρα από τη θητεία της στην προ σκανδάλου εποχή, παρέμεινε μάλιστα εργαζόμενη σ’αυτήν έως και τον Ιούνιο του 2023, όταν ήδη η διοίκηση ασκούνταν από το διορισμένο Δ.Σ. και η συμφωνία εξυγίανσης της εταιρείας με τους ομολογιούχους πιστωτές είχε επικυρωθεί από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών (Νοέμβριος 2022).
Πέραν των παραπάνω οι βασικοί μέτοχοι καταψήφισαν και πάλι την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων χρήσης του 2019, οι οποίες συντάχθηκαν και ελέγχθηκαν από την PwC, επικαλούμενοι -δια στόματος της εκπροσώπου τους- πως δεν υπήρξε μέριμνα διόρθωσης των στοιχείων αρνητικής γνώμης από τη νυν διοίκηση.
Τόσο ο πρόεδρος της εταιρείας Γ. Σάμιος, όσο και η νομική σύμβουλος της εταιρείας κα Μπάγια διευκρίνισαν πως κατά το χρόνο σύνταξης του ισολογισμού δεν μπορούσαν να ανακτηθούν στοιχεία, καθώς το κουβάρι των θυγατρικών στην Ασία είχε τεθεί σε εκκαθάριση, ενώ σειρά άλλων στοιχείων δεν μπόρεσαν να διασταυρωθούν.
Ο κ. Σάμιος δε υπογράμμισε πως οι οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2019 είχαν και προηγουμένως καταψηφισθεί από τους βασικούς μετόχους της εταιρείας, παρά το γεγονός του ότι το Δ.Σ. εκείνης της περιόδου αποτελούνταν από μέλη που εμμέσως ήλεγχε η οικογένεια.
Επί της ουσίας, η παραπάνω καταψήφιση εμποδίζει σταθερά τη σύνταξη και έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων χρήσης 2020, 2021,2022 και 2023 για την «παλαιά Folli Follie» και ως εκ τούτου το θέμα συζήτησης (που έθεσε και πάλι η οικογένεια των μετόχων) για τις εν λόγω χρήσης δεν συζητήθηκε.
Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα καθαίρεσης και απομάκρυνσης της σημερινής διορισμένης διοίκησης της εταιρείας, με επιχείρημα τη χρονική λήξη της θητείας της, τόσο ο κ. Σάμιος όσο και η κ. Μπάγια διευκρίνισαν πως η θητεία του Δ.Σ. είναι νόμιμη και εκτείνεται έως την ολοκλήρωση (ή ματαίωση) της συμφωνίας εξυγίανσης.
Σημειώνεται πως από το Νοέμβριο του 2023, οπότε και ιδρύθηκε η νέα Folli Follie Opsco – με τη σύμφωνη γνώμη των ομολογιούχων πιστωτών της – το Δ.Σ. είναι άμισθο. Υπενθυμίζεται πως η οικογένεια Κουτσολιούτσου είχε καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με αίτημα την αλλαγή διοίκησης, η οποία συζητήθηκε και απορρίφθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών, διατηρώντας ωστόσο δικάσιμο για την κύρια συζήτηση του αιτήματος στις 10 Μαρτίου 2025.
Η εκπρόσωπος της οικογένειας καταψήφισε επίσης την επανεκλογή της PwC ως ορκωτού ελεγκτή της εταιρείας, αντιπροτείνοντας ως Ορκωτό Ελεγκτή τον Δημήτριο Μπερναδάκη.
Η εξυγίανση
Πέρα από τις παρατηρήσεις της εκπροσώπου της οικογένειας για τις οικονομικές καταστάσεις της FF Group, η εικόνα της οποίας κατέρρευσε εδώ και χρόνια από το βούλευμα Δραγάτση έως το πόρισμα της PwC , αλλά και τη συζήτηση για τη νομιμότητα των μελών του Δ.Σ. (σ.σ. διορίστηκαν μετά από αίτημα της Ε.Κ. με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου), η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως στην πορεία της εξυγίανσης.
Η διοίκηση της εταιρείας επανέλαβε πως αυτή ουσιωδώς εμποδίζεται από τη δέσμευση ακινήτων και λογαριασμών από την Αρχή Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος.
Ως γνωστόν η εξυγίανση της Folli Follie, η οποία επικυρώθηκε πριν από 3,5 χρόνια, βασίστηκε στην αξιοποίηση ακινήτων και περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, αξίας 33 εκατ. ευρώ (μερίσματα και ακίνητα με όρους αποτίμησης 2022) προκειμένου να ανακτηθεί μέρος των κεφαλαίων των ομολογιούχων της Folli Follie.
Υπενθυμίζεται πως τα ομόλογα με εκδότη την FF ήταν ύψους 430 εκατ. ευρώ, ωστόσο η απαίτηση των ομολογιούχων εξαϋλώθηκε από το «κούρεμα» και τη σχετική συμφωνία εξυγίανσης. Τα assets ωστόσο παραμένουν δεσμευμένα από την Αρχή Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος, καθώς με παρέμβαση εισαγγελέα του Αρείου Πάγου υπήρξε αναίρεση του βουλεύματος που επέτρεπε την αποδέσμευση. Η υπόθεση αναμένεται να συζητηθεί στο Εφετείο, όπου αίτηση έχει καταθέσει ασφαλώς η διοίκηση της Folli Follie και της Opsco Folli Follie αλλά και κόντρα έφεση για τη μη αποδέσμευση η οικογένεια Κουτσολιούτσου στις 9 Απριλίου 2024.
Στο απευκταίο σενάριο μη αποδέσμευσης των ακινήτων οι ομολογιούχοι πιστωτές έχουν δικαίωμα απόσυρσης, που ασφαλώς θα οδηγήσει σε πτώχευση και λύση της Opsco.
Οι ερωτήσεις της εκπροσώπου της οικογένειας συνεχίστηκαν για τετελεσμένα γεγονότα όπως η πώληση του ακινήτου του πρώην Μινιόν (κάνοντας λόγω για τίμημα χαμηλότερο του αναμενομένου, χωρίς ωστόσο χειροπιαστές αποδείξεις) και για την πώληση της θυγατρικής Planaco κάτω από την αποτίμηση της. Ως γνωστόν η μεν πώληση του ακινήτου έγινε με διαγωνισμό και επέτρεψε την παροχή ενδιάμεσης χρηματοδότησης για την επιβίωση της εταιρείας, ενώ η Planaco στα βιβλία της εταιρείας σύμφωνα με τη διοίκηση είχε μηδενική αποτίμηση.