- 15.03
Οι ΗΠΑ διέκοψαν την ανταλλαγή πληροφοριών με την Ουκρανία σε μια κίνηση που θα μπορούσε να παρεμποδίσει σοβαρά την ικανότητα του ουκρανικού στρατού να στοχεύει ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα τους οποίους επικαλούνται οι Financial Times.
Η κίνηση ακολουθεί την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ τη Δευτέρα να αναστείλει τις παραδόσεις στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και έρχεται μετά από μια δραματική κατάρρευση των σχέσεων μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ και του Ουκρανού Βολόντιμιρ Ζελένσκι.
Η συνεργασία των υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ ήταν απαραίτητη για την ικανότητα της Ουκρανίας να εντοπίζει και να χτυπά ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους.
Τρεις αξιωματούχοι που γνωρίζουν την απόφαση επιβεβαίωσαν ότι η Ουάσιγκτον είχε παγώσει τα κανάλια πληροφοριών με το Κίεβο.
Ενώ οι ΗΠΑ τυπικά εμποδίζουν επίσης τους συμμάχους τους από το να μοιράζονται πληροφορίες των ΗΠΑ με την Ουκρανία, δύο αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι χώρες-αποδέκτες που διατηρούν προσωπικό εντός της Ουκρανίας είναι πιθανό να συνεχίσουν να διαβιβάζουν σχετικές πληροφορίες στο Κίεβο. Αυτό ωστόσο δεν θα ισχύει για τις ευαίσθητες στον χρόνο και υψηλής αξίας πληροφορίες που είναι απαραίτητες, όπως αυτές που απαιτούνται για την Ουκρανία για να πραγματοποιήσει χτυπήματα ακριβείας σε κινητούς ρωσικούς στόχους.
Η απόφαση των ΗΠΑ να απαγορεύσουν στους συμμάχους τους να διαβιβάζουν πληροφορίες στην Ουκρανία αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την Daily Mail.
Μετά τη σύγκρουση του Οβάλ Γραφείου μεταξύ Ζελένσκι και Τραμπ, οι σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Κιέβου επιδεινώθηκαν πριν από τα πρόσφατα σημάδια επιδιόρθωσης.
Την Τρίτη ο Ζελένσκι έκανε επίδειξη μεταμέλειας, λέγοντας ότι η έντονη συνάντηση μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ήταν “λυπηρή” και η Ουκρανία ήταν “έτοιμη να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό”.
Σε επιστολή του ανέφερε επίσης ότι ήταν έτοιμος να υπογράψει μια συμφωνία με τον Τραμπ που θα έδινε στις ΗΠΑ δικαιώματα να επωφεληθούν από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Ουκρανίας “ανά πάσα στιγμή”.
Στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης στο Κογκρέσο των ΗΠΑ το βράδυ της Τρίτης, ο Τραμπ – ο οποίος στο παρελθόν είχε αποκαλέσει τον δημοκρατικά εκλεγμένο Ζελένσκι “δικτάτορα” – είπε ότι εκτιμά τα λόγια του Ουκρανού ηγέτη.
Διάψευση από πλευράς Ουκρανού αξιωματούχου
Οι ουκρανικές αρχές εξακολουθούν να λαμβάνουν πληροφορίες από τις ΗΠΑ, δήλωσε αξιωματούχος στο Κίεβο, αντικρούοντας το ρεπορτάζ των FT.
Οι υπηρεσίες κατασκοπείας της Ουκρανίας δεν έχουν δει τέτοια στάση, δήλωσε ο αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Οι αντικρουόμενες πληροφορίες προσθέτουν στην αβεβαιότητα σχετικά με την απότομη απομάκρυνση του Τραμπ από την σύμμαχό του εν καιρώ πολέμου, καθώς συνεχίζει τις συνομιλίες με τη Ρωσία.