Sunday, February 15, 2026
18.3 C
Athens

Goldman Sachs: Η θέση των ελληνικών τράπεζων απέναντι στην διεθνή τραπεζική κρίση – Οι τιμές-στόχοι

Σε ερωτήσεις σχετικά με τα κεφάλαια, τη ρευστότητα και το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο των ελληνικών τραπεζών καθώς και των τραπεζών του συνόλου της περιοχής της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA) επιχειρεί να απαντήσει η Goldman Sachs, έπειτα από τις ανησυχίες που έχει προκαλέσει η πρόσφατη τραπεζική αναταραχή. Όπως καταλήγει, οι τράπεζες της περιοχής έχουν περιορισμένη έκθεση στην εξάρτηση από ΑΤ1 τίτλους, οι περισσότερες έχουν επαρκή κεφαλαιακά μαξιλάρια CET1 και η συνεισφορά του CET1 στο συνολικό τους κεφάλαιο κινείται στο 80%.

Σε ότι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, η Goldman διατηρεί τις συστάσεις της, δηλαδή σύσταση buy σε Alpha Bank, Πειραιώς και Εθνική και neutral σε Eurobank, καθώς και τις τιμές στόχους. Αυτές διαμορφώνονται στο 1,60 ευρώ  για την Alpha Bank, στα 2,20 ευρώ για την Πειραιώς, στα 5,40 ευρώ για την Εθνική και στο 1,40 ευρώ για την Eurobank.

Όπως σημειώνει η Goldman Sachs, οι ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν βελτιώσει σημαντικά τα επίπεδα συνολικού κεφαλαίου και του δείκτη CET1 το 2022, κατά μέσο όρο περίπου 1,8% σε ετήσια βάση. Ο δείκτης CET1 για τις Εθνική Τράπεζα / Eurobank / Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς ήταν στο 15,6%, 15,2%, 11,9% και 11,5% αντίστοιχα (έναντι ελάχιστων επιπέδων 9,4-9,5%), ενώ ο δείκτης Συνολικής Κεφαλαιακής Επάρκειας ήταν στο 16,8%, 18,2%, 16,1% και 16,4% στα τέλη του 2022.

Η συνεισφορά του CET1 στο Συνολικό Κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών ήταν περίπου 80% το 2022, με περιορισμένη εξάρτηση σε τίτλους AT1. Δύο ελληνικές τράπεζες, Alpha Bank και η Πειραιώς, είχαν τίτλους ΑΤ1 στην κεφαλαιακή τους δομή, οι οποίοι συνεισέφεραν κατά 7% και 12% αντίστοιχα στα συνολικά επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας.

Το guidance των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών υποδηλώνει βελτίωση της κεφαλαιακής επάρκειας της τάξης των 100-150 μ.β το 2023 και 250-350 μ.β έως το 2025, η οποία δεν βασίζεται σε νέα έκδοση AT1/Tier 2.

Ωστόσο, η Goldman Sachs επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες σχεδιάζουν να εκδώσουν περισσότερους τίτλους senior χρέους (Tier 2 και περισσότερα senior εργαλεία) οι οποίοι είναι επιλέξιμοι για τις απαιτήσεις MREL. Yπό το πρίσμα της πρόσφατης αστάθειας της αγοράς σχετικά με τις εκδόσεις junior χρέους (AT1s), όπως προσθέτει η αμερικάνικη τράπεζα, επηρεάστηκε επίσης η τιμολόγηση περισσότερων senior ομολόγων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την ανάλυση της G.S, οι αποδόσεις των senior preferred τίτλων των ελληνικών τραπεζών διευρύνθηκαν κατά περίπου 60 μονάδες βάσης τις τελευταίες δύο εβδομάδες (έναντι 160 μ. διεύρυνσης των αποδόσεων τω AT1).

Αυτό, όπως τονίζει η Goldman, μπορεί να συνεπάγεται υψηλότερο κόστος έκδοσης νέων ομολόγων (τουλάχιστον προσωρινά) σε σχέση με το επίπεδο των δύο τελευταίων εβδομάδων.

Goldman Sachs: Η θέση των ελληνικών τράπεζων απέναντι στην διεθνή τραπεζική κρίση - Οι τιμές-στόχοι

Αντίθετα, σημειώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες αναμένουν ότι μια αυξανόμενη πιθανότητα το ελληνικό δημόσιο χρέος να αποκτήσει αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας το β’ εξάμηνο του 2023 μπορεί να στηρίξει την τιμολόγηση των ομολόγων και επομένως να μειώσει το κόστος έκδοσης νέων ομολόγων.

δωσ

Η Goldman επίσης τονίζει πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν υγιή επίπεδα ρευστότητας, με τον δείκτη κάλυψης να κινείται πολύ πάνω του 100% και στο 198% σε μέσο όρο. Ειδικότερα, για την Alpha Bank διαμορφώνεται στο 167%%, για την Πειραιώς στο 201%, για την Eurobank στο 173% και για την Εθνική στο 249%. Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις είναι πολύ χαμηλότερα του 100% και στο 67% σε μέσο όρο, ενώ ο καθαρός δείκτης σταθερής χρηματοδότησης είναι επίσης πολύ στιχηρό, πολύ πάνω του 100% και στο 132% σε μέσο όρο.

ηφτ

Hot this week

WSJ: Το μεγάλο χρήμα σήμερα πάει στο κεφάλαιο, όχι στην εργασία

Η εικόνα είναι εντυπωσιακή και αποκαλυπτική. Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, η IBM, η «μηχανή που έχτισε τον καπιταλισμό», ήταν η πολυτιμότερη εταιρεία της Αμερικής, από τις πιο κερδοφόρες και κορυφαίος εργοδότης με σχεδόν 400.000 εργαζομένους. Σήμερα, η Nvidia αξίζει πολλαπλάσια, είναι ασύγκριτα πιο κερδοφόρα από την IBM – αλλά απασχολεί περίπου το 1/10

Τέλος τα social media για τους εφήβους – Έρχεται νομοθετική ρύθμιση εντός Φεβρουαρίου

«Τείχη προστασίας» στην απειλή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης υψώνουν ημέρα με την ημέρα όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και θέτουν πλέον ανοιχτά ζήτημα απαγόρευσής τους για τους ανηλίκους, ανοίγοντας «πόλεμο» με δημοφιλείς πλατφόρμες, όπως το Instagram και το Facebook της Meta, το Snapchat, το «X» του Έλον Μασκ και το TikTok. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται

Η Βενεζουέλα στέλνει το πρώτο φορτίο αργού στο Ισραήλ μετά το 2020

Η Βενεζουέλα στέλνει το πρώτο φορτίο αργού πετρελαίου προς το Ισραήλ εδώ και χρόνια, καθώς οι εξαγωγές της λατινοαμερικανικής χώρας ανοίγουν μετά τη σύλληψη του προέδρου της, Νικολάς Μαδούρο. Το φορτίο μεταφέρεται προς τον όμιλο Bazan Group, τον μεγαλύτερο επεξεργαστή αργού πετρελαίου της μεσογειακής χώρας, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τη συμφωνία και ζήτησαν να

ΕΛΣΤΑΤ: Με θετικό πρόσημο η βιομηχανική παραγωγή το 2025 – Ο κλάδος με τη μεγαλύτερη άνοδο

Σε θετική τροχιά κινήθηκε η εγχώρια βιομηχανική παραγωγή το 2025, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Συγκεκριμένα, ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2025, παρουσίασε αύξηση 2,3%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2024. Με θετικό πρόσημο έκλεισε και

Η Goldman Sachs αλλάζει “top picks” στις τράπεζες: Aναβάθμιση Eurobank, υποβάθμιση Εθνικής

H Goldman Sachs αλλάζει τη σειρά προτίμησης στις ελληνικές...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ποιοι θα συνοδεύσουν τον Πρωθυπουργό στην Άγκυρα – Οι προσδοκίες από τη συνάντηση με τον Ερντογάν

Με συνοδεία 8 υπουργών θα ταξιδέψει την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2026 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Άγκυρα για τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τη διεξαγωγή του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας. Όπως έγινε γνωστό στην αποστολή για την Άγκυρα θα βρίσκονται: ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup

UniCredit – Ορσέλ: Στρατηγική συνεργασία με την Alpha Bank και όχι εξαγορά

Η συνεργασία της UniCredit με την Alpha Bank εξελίσσεται καλύτερα από τις αρχικές προσδοκίες, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σχέδιο για άμεση πλήρη εξαγορά, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ιταλικού ομίλου Αντρέα Ορσέλ κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2025 και την ανάλυση του νέου στρατηγικού πλάνου της τράπεζας. Σε conference call με

Στο Μαξίμου οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων – Τι ζητούν από τον Κ. Μητσοτάκη

Τις πόρτες του Μαξίμου θα περάσει σήμερα το μεσημέρι αντιπροσωπεία κτηνοτρόφων, με στόχο να εξασφαλίσει δεσμεύσεις από τον πρωθυπουργό για άμεσες και εφαρμόσιμες λύσεις για την θωράκιση της επόμενης μέρας του κλάδου. Προσδοκία είναι η συνάντηση να λειτουργήσει ως δείκτης της κυβερνητικής προτεραιότητας απέναντι στην ελληνική κτηνοτροφία και της ικανότητας συνεννόησης με τους παραγωγούς. Το σημερινό «ραντεβού», που ακολουθεί προηγούμενες

Related Articles

Popular Categories

READ MORE

Translate »