Οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν χθες αεροναυτικές περιπολίες στη Νότια Σινική Θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Διοίκησης του Νότιου Θεάτρου Επιχειρήσεων Τιαν Τσουνλί.
Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του ότι οι Φιλιππίνες έχουν προσελκύσει χώρες εκτός περιοχής για να οργανώσουν “κοινές περιπολίες”, με αποτέλεσμα “να αυξάνουν τους κινδύνους ασφαλείας”, φωτογραφίζοντας με τη συγκεκριμένη αναφορά τις κοινές θαλάσσιες ασκήσεις που πραγματοποίησαν Φιλιππίνες και ΗΠΑ στη Νότια Σινική Θάλασσα για έβδομη φορά νωρίτερα μέσα στον μήνα.
“Οι δυνάμεις της διοίκησης θεάτρου παραμένουν σε υψηλή επιφυλακή, διαφυλάσσοντας αποφασιστικά την εθνική κυριαρχία και τα θαλάσσια δικαιώματα της Κίνας”, είπε ο Τιαν Τσουνλί, προσθέτοντας ότι “όλες οι στρατιωτικές δραστηριότητες που επιδιώκουν να προκαλέσουν προβλήματα στη Νότια Σινική Θάλασσα ή να δημιουργήσουν σημεία ανάφλεξης βρίσκονται πλήρως υπό έλεγχο”.
Οι εντάσεις παραμένουν ισχυρές μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων σχετικά με εδαφικές διαφορές στη Νότια Σινική Θάλασσα, όπου διεξάγεται παγκόσμιο εμπόριο αξίας άνω των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη τη Νότια Σινική Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων που διεκδικούν το Μπρουνέι, η Ινδονησία, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες και το Βιετνάμ.
Το 2016, το Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης αποφάνθηκε ότι οι ισχυρισμοί της Κίνας δεν υποστηρίζονται από το διεθνές δίκαιο, απόφαση που το Πεκίνο απορρίπτει.