29.6 C
Athens
September 27, 2024
Image default
MARKETS

H καλύτερη εβδομάδα των κινεζικών μετοχών από το 2008

H καλύτερη εβδομάδα των κινεζικών μετοχών από το 2008

Οι κινεζικές μετοχές διένυσαν την καλύτερη εβδομάδα τους από το 2008, αφού το Πεκίνο δρομολόγησε ένα πακέτο οικονομικών κινήτρων που περιλαμβάνει ένα ταμείο ύψους 114 δισ. δολαρίων για την τόνωση της χρηματιστηριακής αγοράς.

Ο δείκτης CSI 300 των εταιρειών που είναι εισηγμένες στη Σαγκάη και τη Σενζέν σημείωσε άνοδο 15,7% για την εβδομάδα, στην καλύτερη επίδοσή του από τον Νοέμβριο του 2008, όταν η Κίνα ανακοίνωσε παρόμοιο πακέτο τόνωσης της οικονομίας ως απάντηση στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Σύμφωνα με τους Financial Times, το ράλι, το οποίο έχει επίσης συμβάλει στην ενίσχυση των ευρωπαϊκών αγορών και των βιομηχανικών μετάλλων, έρχεται καθώς η ηγεσία της Κίνας σπεύδει να στηρίξει τις κεφαλαιαγορές της χώρας, να σταθεροποιήσει την κρίση στον τομέα των ακινήτων και να ενισχύσει την εγχώρια κατανάλωση, προκειμένου να επιτύχει τον στόχο της για οικονομική ανάπτυξη 5% για το έτος.

Την Τρίτη (24/9), η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας παρουσίασε μια δεξαμενή δανεισμού ύψους 800 δισ. ρουβλίων (114 δισ. δολαρίων) για τις κεφαλαιαγορές της χώρας, η οποία περιλαμβάνει κεφάλαια για δανεισμό σε εταιρείες για την επαναγορά των δικών τους μετοχών και για δανεισμό σε μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως οι ασφαλιστές, για την αγορά τοπικών μετοχών.

Ο δείκτης CSI 300 έκλεισε με άνοδο 4,5% την Παρασκευή, ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 3%, σημειώνοντας άνοδο άνω του 12% από την αρχή της εβδομάδας στην καλύτερη εβδομαδιαία άνοδο των τελευταίων τουλάχιστον δύο δεκαετιών.

Βρισκόμαστε σε μια κομβική στιγμή για την κινεζική οικονομία και την αγορά μετοχών της», δήλωσε ο Nicholas Yeo, επικεφαλής του τμήματος μετοχών Κίνας της Abrdn, ο οποίος ανέφερε ότι η πρόσφατη μείωση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα αποτελέσει επίσης σημαντική ώθηση.

«Οι παγκόσμιες συνθήκες χαλάρωσης είναι έτοιμες να ενισχύσουν την κατανάλωση, γεγονός που αποτελεί ευλογία για την Κίνα, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα στον κόσμο».

Οι ελπίδες για περισσότερα κίνητρα στην Κίνα βοήθησαν στην άνοδο των ευρωπαϊκών μετοχών. Ο περιφερειακός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε νέο υψηλό ρεκόρ την Παρασκευή (27/9), ωθούμενος υψηλότερα από τους ομίλους πολυτελείας που θα επωφεληθούν από την ενίσχυση των καταναλωτικών δαπανών στην Κίνα.

Το ράλι της Κίνας ακολούθησε τα κέρδη της Wall Street, αφού ο S&P 500 έκλεισε την Πέμπτη (26/9) σε υψηλό ρεκόρ για τρίτη φορά αυτή την εβδομάδα, με τις μετοχές να ανεβαίνουν εν όψει της έκθεσης για τον πληθωρισμό της Παρασκευής.

Οι κινεζικές αρχές περιόρισαν τον Αύγουστο τα ημερήσια στοιχεία για το βόρειο ρεύμα μέσω του προγράμματος Hong Kong Stock Connect που δείχνει τις ροές των ξένων επενδυτών σε μετοχές της ηπειρωτικής χώρας.

Ωστόσο, η Citi δήλωσε ότι οι τρεις τελευταίες ημέρες ήταν «η πιο πολυάσχολη περίοδος για την ομάδα πωλήσεων και συναλλαγών μετοχών της Citi στην περιοχή της Ασίας, με ροές ρεκόρ πελατών» σε μετοχές του Χονγκ Κονγκ και της ηπειρωτικής Κίνας.

Το Χρηματιστήριο της Σαγκάης έβγαλε ανακοίνωση την Παρασκευή προειδοποιώντας τους επενδυτές για «ασυνήθιστα» αργές ταχύτητες συναλλαγών ως αποτέλεσμα της φρενήρους πρωινής διαπραγμάτευσης, δήλωσαν δύο άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση.

«Δεν μπορούμε να το απορρίψουμε αυτό ως την ίδια παλιά πολιτική», δήλωσε ο Winnie Wu, στρατηγικός αναλυτής μετοχών στην Bank of America. «Είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση ενθαρρύνει τις επενδύσεις με μόχλευση στο χρηματιστήριο. Ένα ράλι με ρευστότητα και μόχλευση θα πρέπει να έχει ακόμη σημαντικά περιθώρια».

Ο David Chao, στρατηγικός αναλυτής της παγκόσμιας αγοράς στην Invesco, δήλωσε ότι το ράλι των κινεζικών μετοχών θα μπορούσε να διατηρηθεί. «Οι αγορές της Κίνας έχουν να κάνουν με τη δυναμική και βλέπω ορισμένους παραλληλισμούς μεταξύ του υπάρχοντος ράλι και εκείνου του ράλι του 2014-15», όταν ο δείκτης της Σαγκάης αυξήθηκε περίπου 150% μεταξύ Ιουνίου 2014 και Ιουνίου 2015, αλλά στη συνέχεια κατέρρευσε.

Τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας αυτή την εβδομάδα ώθησαν τις περισσότερες τιμές των εμπορευμάτων σε υψηλότερα επίπεδα, με αξιοσημείωτη εξαίρεση το πετρέλαιο, το οποίο μετριάστηκε από την είδηση ότι η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται να αυξήσει την παραγωγή.

Ειδικότερα, τα βιομηχανικά μέταλλα, όπως ο χαλκός, το αλουμίνιο και ο ψευδάργυρος, των οποίων η Κίνα είναι μεγάλος καταναλωτής λόγω του τεράστιου μεταποιητικού της τομέα, έχουν εκτιναχθεί, βασιζόμενα σε ένα ράλι που ξεκίνησε στις αρχές του μήνα.

Ο χαλκός, ο οποίος χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό στα τελικά στάδια των κατασκευών για ηλεκτρικές καλωδιώσεις, έχει κερδίσει περισσότερο από 5% από την Τρίτη για να ξεπεράσει το όριο των 10.000 δολαρίων ανά τόνο και να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών.

Για το σιδηρομετάλλευμα, ένα συστατικό της χαλυβουργίας, τα μέτρα τόνωσης βοήθησαν να προκληθεί ανάκαμψη μετά από διολίσθηση της τιμής του σε χαμηλό διετίας που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αδύναμη κατανάλωση χάλυβα.

«Σε ένα εμπόρευμα όπου οι προσδοκίες ήταν αρνητικές, όπως το σιδηρομετάλλευμα, αυτό σηματοδοτεί μια σαφή στροφή», δήλωσε ο Colin Hamilton, στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων στην BMO. «Το βλέπουμε αυτό ως μια ξεκάθαρη συναλλαγή αναθέρμανσης, αλλά το ερώτημα θα είναι αν είναι αρκετό για να τονώσει το αδύναμο καταναλωτικό κλίμα».

#Κίνα #ΚΕΡΔΗ_ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #Λαϊκή_Τράπεζα_Κίνας #Μέτρα_τόνωσης

Related posts

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές αναμένοντας τον πληθωρισμό

banks

Μικτά πρόσημα στη Wall Street εν αναμονή περισσότερων ανακοινώσεων αποτελεσμάτων

banks

Απωλειών συνέχεια στη Wall Street- Σε υψηλό 16ετίας τα ομόλογα

banks

Σε νέο ιστορικό υψηλό ο Nikkei-«Φλερτάρει» με τις 42.000 μονάδες

banks

Wall Street-Dow Jones: Δεν συγκράτησε το milestone των 40.000 μονάδων

banks

Wall Street: Σημαντικά κέρδη για τους δείκτες-«Οδηγός» οι Big Tech

banks