Την ανάπτυξη ενός συγκροτήματος υψηλών απαιτήσεων που θα βάλει στη Λήμνο στον διεθνή χάρτη του τουρισμού πολυτελείας προβλέπει το project που προωθεί η οικογένεια Μπούμπουρα στο νησί το Βορείου Αιγαίου.
Η επένδυση των 171 εκατ. ευρώ βρίσκεται στο στάδιο της συγκέντρωσης των απαραίτητων αδειοδοτήσεων, με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αναρτά μόλις χθες σε δημόσια διαβούλευση τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ).
Στόχος του Limnos Resort όπως ονομάζεται το έργο είναι η τουριστική αξιοποίηση της έκτασης των 321 στρεμμάτων που βρίσκεται στη θέση Αγία Παρασκευή στο Ακρωτήριο Τηγάνι, στη Μύρινα της Λήμνου, και είναι ιδιοκτησίας της εταιρείας «Άκτιος Απόλλων ΙΚΕ», συμφερόντων της οικογένειας Μπούμπουρα, γνωστής από την επιχειρηματική της δραστηριότητα στην Ουκρανία.
Απώτερη επιδίωξη του ΕΠΣ αποτελεί η δημιουργία μιας πολυτελούς τουριστικής ανάπτυξης που θα προσφέρει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στο νησί της Λήμνου, θα τροφοδοτείται από την ταυτότητα και το δυναμικό του νησιού και θα είναι ικανή να το εδραιώσει σαν προορισμό στον διεθνή χώρο.
Οι τρεις ζώνες
Στην Περιοχή Επέμβασης του ΕΠΣ καθορίζονται δύο Πολεοδομικές Ενότητες και μία Ζώνη Ήπιας Ανάπτυξης, ενώ προτείνεται πολεοδόμηση με τη χρήση «Τουρισμός – Αναψυχή».
Ως εκ τούτου, στις τρεις ζώνες πολεοδόμησης, με χρήση «Τουρισμός – Αναψυχή» επιτρέπονται τουριστικά καταλύματα, κατοικίες, αθλητικές εγκαταστάσεις, συνεδριακά κέντρα, χώροι εστίασης, καζίνο, κατασκηνώσεις κ.λπ.
Στις συγκεκριμένες ζώνες, ο μέγιστος συντελεστής δόμησης ισούται με 0,4 και είναι χαμηλότερος από το μέγιστο επιτρεπόμενο 0,6, ενώ το μέγιστο ποσοστό κάλυψης ορίζεται στο 40%. Ως προς το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος, έχει προσδιοριστεί στα 10,75 μ. και κατά παρέκκλιση ορίζεται μέγιστο ύψος 12 μ. για το ξενοδοχείο.
Στη Ζώνη ήπιας ανάπτυξης, εμβαδού 7.359,48 τ.μ., ο συντελεστής δόμησης ισούται με 0,18, χαμηλότερος του 0,20 και το ποσοστό κάλυψης ορίζεται στο 10%. Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος είναι τα 6 μ. και δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη κατοικιών και τουριστικών καταλυμάτων, εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής και λοιπών τουριστικών επιχειρήσεων.
Τι προβλέπει το έργο
Βάσει του αρχικού σχεδιασμού, ο συνολικός αριθμός των κλινών των τουριστικών εγκαταστάσεων ανέρχεται σε 1.860. Ειδικότερα, προβλέπονται 1.020 για τις ξενοδοχειακές μονάδες και 840 για τις κατοικίες/βίλες.
Σύμφωνα με το masterplan, προβλέπεται η ανάπτυξη δύο ξενοδοχείων 5 αστέρων και ενός ξενοδοχείου 4 αστέρων, η πλειονότητα των δωματίων των οποίων θα είναι bungalows, καθώς και η κατασκευή 180 τουριστικών διαμερισμάτων και 30 πολυτελών βιλών.
Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η ανάπτυξη ενός μουσείου, χώρων εμπορίου και εστίασης, εκκλησία και χώροι αθλητισμού. Με στόχο, δε, τη δημιουργία μίας ολοκληρωμένης υψηλού επιπέδου τουριστικής/παραθεριστικής ανάπτυξης, το Limnos Resort θα περιλαμβάνει και τη δημιουργία τουριστικού λιμένα και συγκεκριμένα ενός καταφυγίου τουριστικών σκαφών 100 θέσεων ελλιμενισμού.
«Η επένδυση θα συμπληρώσει την υφιστάμενη στην περιοχή τουριστική δραστηριότητα και θα συνδεθεί με επενδύσεις σε άλλα σημεία του νησιού, προσελκύοντας επισκέπτες οι οποίοι όμως δεν θα κινηθούν μόνο στα δυτικά ή στην παράκτια ζώνη αλλά θα εμπλακούν σε ένα δίκτυο δραστηριοτήτων στην ενδοχώρα που μπορεί να στήνεται σταδιακά.
Εξάλλου, βασικός στόχος του σχεδίου, είναι αφενός η συσχέτισή του με τους υπόλοιπους παραγωγικούς τομείς, αφετέρου η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και της πολιτιστικής ταυτότητας της Λήμνου. Με τον τρόπο αυτό, θα τονωθεί η οικονομία και η απασχόληση στην Π.Ε. Λήμνου, ενώ ταυτόχρονα το νησί θα αναδειχθεί σε πόλο έλξης τόσο για επισκέπτες όσο και για επενδυτές, κυρίως του τουριστικού τομέα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη ΣΜΠΕ.
H οικογένεια Μπούμπουρα
Η οικογένεια Μπούμπουρα, με καταγωγή από τη Λήμνο, είναι γνωστή από τη δραστηριοποίησή της στην Ουκρανία τα τελευταία 25 χρόνια. Το 1997 ο πατριάρχης της οικογένειας, Παντελής Μπούμπουρας, διαβλέποντας την προοπτική ανάπτυξης της περιοχής και τις αυξανόμενες ανάγκες για στέγαση, ίδρυσε στην Οδησσό την κατασκευαστική εταιρεία Gefest, η οποία κατάφερε να καταλάβει μία θέση μεταξύ των μεγαλύτερων κατασκευαστικών στην Ουκρανία.
Το χαρτοφυλάκιο έργων της εταιρείας, πρόεδρος της οποίας είναι ο Π. Μπούμπουρας και διευθύνων σύμβουλος ο γιος του, Βασίλης, περιλαμβάνει κατοικίες, νοσοκομεία, εμπορικά κέντρα, κτίρια γραφείων, εστιατόρια, εκπαιδευτικά ιδρύματα και πολυκατοικίες στο Κίεβο, στην Οδησσό, στη Γιάλτα, στη Σεβαστούπολη και στη Μαριούπολη.
Η εταιρεία διαθέτει τεχνική βάση παραγωγής και επεξεργασίας οικοδομικών υλικών και παράγει σκυρόδεμα υψηλής ποιότητας, παράθυρα, πόρτες αλουμινίου, διακοσμητικά στοιχεία προσόψεων και μεταλλικές κατασκευές.
Ο Π. Μπούμπουρας είναι γνωστός και με τις ιδιότητες του προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Επιχειρηματιών στην Ουκρανία και του Επίτιμου Προξένου της Ελλάδας στη χώρα, με αρμοδιότητα στις περιοχές της Χερσώνας και της Κριμαίας.
Τον περασμένο Μάρτιο, ο Λημνιός επιχειρηματίας χειροθετήθηκε Άρχοντας του Οικουμενικού Πατριαρχείου από τον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Όπως αναφέρεται, δε, στο site του Ιδρύματος Μπούμπουρα, ο Π. Μπούμπουρας έχει χρηματοδοτήσει κατά καιρούς εκδηλώσεις με στόχο τη στήριξη του ουκρανικού Ελληνισμού και την περαιτέρω προσέγγιση μεταξύ των λαών της Ουκρανίας και της Ελλάδας.
Ποιος είναι ο Παντελής Μπούμπουρας
Ο Π. Μπούμπουρας γεννήθηκε το 1955 στη Λήμνο, όπου πέρασε τα παιδικά και μαθητικά του χρόνια. Το 1970 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, η οποία, την εποχή εκείνη, γνώριζε τεράστια οικοδομική δραστηριότητα.
Εκεί ο Π. Μπούμπουρας άρχισε να εργάζεται ως απλός οικοδόμος, αποκτώντας τις πρώτες του εμπειρίες, ενώ παράλληλα φοίτησε σε Ανώτερη Τεχνική Σχολή απ’ όπου πήρε το πτυχίο του Ηλεκτρολόγου.
Το 1981 ίδρυσε δική του εταιρεία και αναλάμβανε την εκτέλεση ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων τόσο σε κατοικίες όσο και σε βιομηχανικές μονάδες. Την άνοιξη του 1997 αποδέχεται την πρόσκληση μιας εκ των μεγαλύτερων τότε ελληνικών τεχνικών εταιρειών, της «ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ», που δραστηριοποιείτο τότε στην Ουκρανία, να αναλάβει ως γενικός εργολάβος, ενώ στα τέλη του ίδιου έτους ίδρυσε την εταιρεία Gefest.