15.3 C
Athens
April 1, 2023
Image default
WORLD

Handelsblatt: Η πτώχευση της SVB απειλεί και εταιρείες στη Γερμανία

Από τις 20:45 το βράδυ της Πέμπτης, τα πράγματα πήραν μπροστά, αναφέρει ένας ιδρυτής από το Βερολίνο: επενδυτές είχαν επικοινωνήσει μαζί του για να τον ρωτήσουν αν η νεοσύστατη επιχείρησή του είχε επενδύσει χρήματα στη Silicon Valley Bank. Εάν ναι, θα πρέπει να αποσύρει τα χρήματα “asap” – η συντομογραφία σημαίνει “το συντομότερο δυνατό”, σημειώνει η Handelsblatt.

Η SVB ήταν το σημαντικότερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για τις νέες εταιρείες τεχνολογίας στις ΗΠΑ. Αλλά η κατάρρευσή της την Παρασκευή είναι επίσης πιθανό να έχει άμεσες συνέπειες για τις γερμανικές νεοφυείς επιχειρήσεις και τους ιδρυτές τους. Το ενδιαφέρον εστιάζεται πιθανότατα και στο μέλλον της βρετανικής θυγατρικής της τράπεζας. Ενώ οι γερμανικές δραστηριότητες της τράπεζας λέγεται ότι ήταν μάλλον μικρής κλίμακας, ορισμένες γερμανικές νεοφυείς επιχειρήσεις είχαν πιθανώς καταθέσει χρήματα στην τράπεζα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η βρετανική θυγατρική της SVB είχε επίσης ήδη διακόψει τη λειτουργία της την Παρασκευή. Ορισμένες εταιρείες μπόρεσαν ακόμη να αποσύρουν τα χρήματά τους εγκαίρως. Ωστόσο, άλλες, όπως οι εταιρείες με συμβάσεις προθεσμιακών καταθέσεων, δεν τα κατάφεραν. Ως αποτέλεσμα, δεκάδες νέες βρετανικές εταιρείες είχαν απευθυνθεί στον υπουργό Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ και τον προειδοποίησαν ότι η χρεοκοπία της τράπεζας αποτελούσε υπαρξιακή απειλή για τις επιχειρήσεις τους.

Ακολούθησαν το Σάββατο δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία μια τράπεζα εκκαθάρισης ηλικίας μόλις δύο ετών, μεταξύ άλλων, εξέταζε το ενδεχόμενο διάσωσης του βρετανικού παρακλαδιού της SVB. “Ξέρω ότι πολλές γερμανικές εταιρείες το παρακολουθούν πολύ, πολύ στενά”, λέει ο ιδρυτής νεοφυούς επιχείρησης  του Βερολίνου, ο οποίος επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. Αναμένεται δήλωση από τον Χαντ την Κυριακή το πρωί.

Ο ιδρυτής της εν λόγω επιχείρησης του Βερολίνου αναφέρθηκε επίσης σε ένα έντυπο του βρετανικού Υπουργείου Οικονομικών και Οικονομικών Υποθέσεων μέσω του οποίου οι εταιρείες μπορούν να αναφέρουν πόσο μεγάλες είναι οι καταθέσεις τους στη βρετανική SVB, πόσα χρήματα χρειάζονται ανά μήνα και αν θα έχουν άλλους λογαριασμούς σε άλλες τράπεζες. Πολλοί Γερμανοί ιδρυτές θα χρησιμοποιούσαν αυτή τη μορφή.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές αν οι εταιρείες θα πάρουν πίσω όλα τα χρήματά τους και αν ναι, πότε. Στην Ευρώπη, η ασφάλιση καταθέσεων ισχύει για υπόλοιπα έως 100. 000 ευρώ. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό είναι πιθανό να είναι μόνο ένα κλάσμα των χρημάτων που έχουν κατατεθεί. Στην περίπτωση της SVB στις ΗΠΑ, όπου προστατεύονται καταθέσεις έως 250. 000 δολάρια, το 93% των καταθέσεων φέρεται να μην ήταν ασφαλισμένο.

Η γερμανική σκηνή νεοφυών επιχειρήσεων μάλλον δεν αντιμετωπίζει διαρθρωτική κρίση

Η κρίση της τράπεζας προέκυψε επειδή οι περισσότεροι πελάτες της είναι εταιρείες τεχνολογίας που θέλουν να αναπτυχθούν γρήγορα και έχουν μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες. Στη δύσκολη μακροοικονομική κατάσταση, πολλές από αυτές τις εταιρείες είχαν πρόσφατα ανακαλέσει τις καταθέσεις τους. Αυτό αποτέλεσε πρόβλημα για την τράπεζα επειδή είχε δανείσει τα περισσότερα χρήματα σε μακροπρόθεσμα ομόλογα που πρόσφατα έχασαν την αξία τους.

Ωστόσο, το γεγονός ότι η τράπεζα αποδέχτηκε ζημία δισεκατομμυρίων από την πώληση αυτών των ομολόγων και ήθελε να αντλήσει πρόσθετα χρήματα μέσω αύξησης κεφαλαίου θεωρήθηκε από την αγορά ως δραματικό σήμα συναγερμού. Ως εκ τούτου, γνωστοί αμερικανοί επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων είχαν καλέσει τις εταιρείες χαρτοφυλακίου τους να αποσύρουν τα χρήματά τους. Το bank run που προκλήθηκε και η επακόλουθη κατάρρευση της εταιρείας απειλούν τώρα μια σειρά από εταιρείες εκεί και συνεπώς και τους χρηματοδότες τους.

Όπως δείχνουν τα πράγματα, η γερμανική σκηνή νεοφυών επιχειρήσεων φαίνεται να απειλείται λιγότερο από μια διαρθρωτική κρίση. Οι τοπικές εταιρείες και οι χρηματοδότες τους επωφελούνται από το γεγονός ότι λιγότερες νέες εταιρείες είχαν καταθέσει τα χρήματά τους στην SVB. Ήταν “τύχη της κλήρωσης” το γεγονός ότι η Silicon Valley Bank έκανε μόνο μια “πολύ ημιτελή” εκκίνηση στην αγορά της Γερμανίας, λέει ένας επενδυτής.

Ως εκ τούτου, μόνο λίγες εταιρείες επηρεάζονται στα χαρτοφυλάκια των χρηματοδοτών ή έχουν μόνο ένα μέρος των χρημάτων τους στην Silicon Valley Bank. Για μεμονωμένες εταιρείες, ωστόσο, η κατάσταση λέγεται ότι είναι αρκετά κρίσιμη.

Δεν είναι ακόμη σαφές πόσες γερμανικές εταιρείες συμμετέχουν και για πόσες είναι θέμα ύπαρξης- πολλοί επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων βρίσκονται επίσης ακόμη στη διαδικασία να αποκτήσουν μια γενική εικόνα προς το παρόν. Οι θιγόμενοι ήταν συγκρατημένοι σχετικά με την έκταση.

Άλλες εταιρείες απέφυγαν μια πιθανή κρίση ενεργώντας γρήγορα. Σύμφωνα με την εταιρεία, η νεοσύστατη ταξιδιωτική εταιρεία GetyourGuide με έδρα το Βερολίνο κατάφερε να αποσύρει τα χρήματά της από την τράπεζα επειδή ο οικονομικός διευθυντής Nils Chrestin ενήργησε γρήγορα.

Οι χρηματοδότες κινδύνου έχουν συμφέρον να διατηρήσουν την τράπεζα

Η τράπεζα ήταν δημοφιλής μεταξύ των ιδρυτών νεοφυών επιχειρήσεων, αφενός επειδή δάνειζε χρήματα και σε νέες, ζημιογόνες επιχειρήσεις που δύσκολα θα είχαν την ευκαιρία να πάρουν δάνεια από άλλες τράπεζες. Από την άλλη πλευρά, διοργάνωσε επίσης πολλές εκδηλώσεις όπου ιδρυτές και επενδυτές μπορούσαν να δικτυωθούν.

Επιπλέον, η τράπεζα λέγεται ότι συμμετείχε τακτικά σε κεφάλαια όταν ένας ιδρυτής πωλούσε την εταιρεία του ή έκανε νέες επενδύσεις από τα έσοδα. Κατά συνέπεια, πολλοί επιχειρηματίες είχαν επίσης τα χρήματά τους ιδιωτικά στην Silicon Valley Bank. Ορισμένοι φέρονται τώρα να έχουν ανησυχίες για περιουσιακά στοιχεία σε σημαντική κλίμακα.

Αφού οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων στις ΗΠΑ προκάλεσαν την κατάρρευση της Silicon Valley Bank εξ αρχής, άλλοι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων δήλωσαν ρητά το ενδιαφέρον τους για τη διατήρηση της τράπεζας το Σαββατοκύριακο.

Για παράδειγμα, οι εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων HV Capital, Cherry Ventures και Headline με έδρα το Βερολίνο, μεταξύ άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών ανταγωνιστών όπως η Accel και η Atomico, δήλωσαν ότι η SVB στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν “αξιόπιστος και πολύτιμος εταίρος σε όλο το οικοσύστημα καινοτομίας” και έπαιζε “κεντρικό ρόλο στην υποστήριξη και χρηματοδότηση των νεοφυών επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου”. Σε περίπτωση εξαγοράς και κεφαλαιοποίησης του βρετανικού παρακλαδιού, θα τους ενθαρρύνουμε να συνεχίσουν την τραπεζική σχέση με την εταιρεία χαρτοφυλακίου τους.

Αλλά η σημερινή κατάσταση αντιστοιχεί στο κλασικό δίλημμα του φυλακισμένου: κανείς δεν ξέρει αν δεν θα συμβουλεύσει τους μεμονωμένους ιδρυτές διαφορετικά. Και κανείς δεν θέλει να είναι ο ανόητος που καταλήγει με τα χρήματά του σε μια τράπεζα που δεν είναι σε θέση να πληρώσει.

Related posts

Target: Κέρδη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις στο τέταρτο τρίμηνο

banks

Ο Πούτιν δεν θα πραγματοποιήσει την παραδοσιακή συνέντευξη Τύπου στα τέλη της χρονιάς

banks

Γερμανία: Τεστ κορονοϊού για ταξιδιώτες από την Κίνα

banks

Επίτροπος Γιόχανσον: Απειλή σοβαρή όσο η τρομοκρατία το οργανωμένο έγκλημα

banks

Φον ντερ Λάϊεν: Θα στηρίζουμε την Ουκρανία για όσο χρειαστεί

banks

Βόρεια Κορέα: Νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου τις πρώτες ώρες της Πρωτοχρονιάς

banks