26 C
Athens
August 12, 2022
Image default
WORLD

Handelsblatt: Μια νέα αφετηρία στην εμπορική πολιτική της ΕΕ – η Γερμανία καθιστά δυνατές νέες συμφωνίες

Σε αναζήτηση πρώτων υλών και νέων εταίρων, η ΕΕ δίνει νέα πνοή στην εμπορική της πολιτική, σύμφωνα με την Handelsblatt. Καθοριστικής σημασίας για αυτό είναι η απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο Βερολίνο την περασμένη Πέμπτη να τροποποιήσει και στη συνέχεια να επικυρώσει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Ceta με τον Καναδά.

“Η βιωσιμότητα γίνεται η βασική ουσία του παγκόσμιου εμπορίου”, δήλωσε ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας Robert Habeck (Πράσινοι) στην Handelsblatt. “Η Γερμανία τοποθετείται ως ισχυρή δύναμη εδώ και επανέρχεται στο παιχνίδι μετά από χρόνια αποκλεισμού”.

Οι υπογραφές για τη συνθήκη Ceta υπάρχουν εδώ και έξι χρόνια, αλλά επειδή η Γερμανία και ορισμένα άλλα κράτη της ΕΕ την εμπόδισαν, εξακολουθεί να ισχύει μόνο εν μέρει και προσωρινά. Τώρα ο δρόμος φαίνεται να είναι καθαρός.

Την Παρασκευή, η Επιτροπή της ΕΕ είχε επίσης να ανακοινώσει μια σημαντική ανακάλυψη: Ο Ενεργειακός Χάρτης, μια συνθήκη προστασίας των επενδύσεων μεταξύ 51 κρατών, πρόκειται να μεταρρυθμιστεί. Οι αλλαγές αποσκοπούν στο να εμποδίσουν τις εταιρείες να αναλάβουν δράση κατά των κανονισμών για την προστασία του κλίματος που μειώνουν τα κέρδη τους.

Οι τροποποιήσεις του Ceta και του Ενεργειακού Χάρτη πρόκειται να σηματοδοτήσουν ένα σημείο καμπής στην ευρωπαϊκή εμπορική πολιτική. Ο Bernd Lange (SPD), πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε: “Με αυτό αποδεικνύουμε ότι είμαστε και πάλι σε θέση να επικυρώσουμε εμπορικές συμφωνίες μεγάλης εμβέλειας”.

Η ώθηση για τη μείωση αυτή προήλθε επίσης από τα κράτη μέλη. Ο Χάμπεκ και άλλες 14 χώρες της ΕΕ είχαν αποστείλει πρόσφατα κοινή επιστολή στον αρμόδιο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβκις. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, οι εμπορικές συμφωνίες διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων.

Πρόσφατα, ορισμένες συμφωνίες απέτυχαν λόγω της αντίστασης του πληθυσμού και των εθνικών κυβερνήσεων. Φοβούνταν ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων θα υπονομεύονταν, τα περιβαλλοντικά πρότυπα θα μειώνονταν και οι νόμοι για την προστασία του κλίματος θα επιβραδύνονταν.

Η νέα εμπορική πολιτική θα πρέπει επομένως να είναι διαφορετική: θα πρέπει να μεταφέρει τα πρότυπα της ΕΕ στον κόσμο αντί να τα μειώνει. Οι νέες εμπορικές συμφωνίες θα πρέπει να ορίζουν ακόμη και κυρώσεις με τις οποίες η ΕΕ μπορεί να αντιδράσει εάν ο εμπορικός εταίρος δεν τηρήσει τις υποσχέσεις του. Αυτό ανακοίνωσε η Επιτροπή της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα.

“Είμαστε βέβαιοι ότι η γερμανική θέση, σύμφωνα με την οποία τα κριτήρια βιωσιμότητας, όπως η προστασία του κλίματος ή τα εργασιακά πρότυπα, πρέπει επίσης να μπορούν να επιβληθούν κυρώσεις στο μέλλον, θα βρει το δρόμο της στον αναπροσανατολισμό της ευρωπαϊκής εμπορικής πολιτικής”, δήλωσε ο αντικαγκελάριος Habeck.

Αξιόπιστο αντί για φθηνό


Το υπόβαθρο είναι, αφενός, η πίεση από αριστερά κόμματα και ΜΚΟ και, αφετέρου, η ασφάλεια του εφοδιασμού: η Ευρώπη εξαρτάται σήμερα από τις πρώτες ύλες και το εργατικό δυναμικό χωρών όπως η Ρωσία και η Κίνα. Επομένως, στο μέλλον, οι πηγές ενέργειας και τα κρίσιμα ορυκτά θα πρέπει να προέρχονται από χώρες που είναι όσο το δυνατόν πιο δημοκρατικές και στις οποίες μπορεί κανείς να βασιστεί. Δεν πρόκειται πλέον πρωτίστως για το άνοιγμα χώρων παραγωγής και την παραγωγή φθηνών μπλουζών σε ασιατικά sweatshops.

“Πρέπει να έχουμε επίγνωση ότι δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε εταίρους που μπορούν δυνητικά να μας δημιουργήσουν προβλήματα, τουλάχιστον όχι σε εταίρους που μας απειλούν ανοιχτά – όπως η Ρωσία”, συνοψίζει τη νέα προσέγγιση ο Επίτροπος της ΕΕ Ντομπρόβσκις σε συνέντευξή του στην Handelsblatt.

Η Επιτροπή χρησιμοποιεί όρους όπως “nearshoring” και “friendshoring”. Σε αντίθεση με την επί μακρόν εφαρμοζόμενη “εξωχώρια μεταφορά”, οι έννοιες αυτές περιγράφουν τη μετεγκατάσταση των χώρων παραγωγής ή τουλάχιστον τη διασφάλιση των αλυσίδων εφοδιασμού με τη δημιουργία νέων εμπορικών συνεργασιών με ομοϊδεάτισσες χώρες. Το κριτήριο της αποδοτικότητας του κόστους συμπληρώνεται από την αξιοπιστία.

Η προσδοκία ότι τα αυταρχικά κράτη θα “ανοίξουν” πολιτικά με μεγαλύτερη οικονομική ολοκλήρωση με τη Δύση έχει διαψευστεί. Ο αρχηγός του κινεζικού κράτους Σι Τζινπίνγκ έχει εγκαθιδρύσει μια δικτατορία υψηλής τεχνολογίας και ακολουθεί μια συγκρουσιακή πορεία με τον δημοκρατικό κόσμο στην εξωτερική πολιτική. Η σχέση με την Κίνα είναι “πολύ περίπλοκη”, λέει ο Dombrovskis. Η χώρα είναι αντίπαλος και ανταγωνιστής της ΕΕ, αλλά και εταίρος, για παράδειγμα στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Κίνηση κριτικών


Ωστόσο, για να χρησιμοποιήσει την εμπορική πολιτική ως γεωπολιτικό εργαλείο στον ανταγωνισμό του νέου συστήματος, η Επιτροπή πρέπει να πείσει τους σκεπτικιστές του ελεύθερου εμπορίου που κινητοποιήθηκαν κατά των συμφωνιών με τον Καναδά ή τις νοτιοαμερικανικές χώρες της Mercosur τα τελευταία χρόνια.


Οι συμφωνίες για τη Ceta και τον Ενεργειακό Χάρτη μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για αυτό. Όσον αφορά τη Ceta, η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε ότι το κείμενο της συνθήκης μπορεί να παραμείνει αμετάβλητο. Ωστόσο, μια πρόσθετη δήλωση είναι να διασφαλιστεί ότι δεν γίνεται κατάχρηση της προστασίας των επενδύσεων στη Ceta.

Οι ρήτρες προστασίας των επενδύσεων προσφέρουν στις εταιρείες τη δυνατότητα να μηνύουν κράτη εάν θεωρούν ότι μειονεκτούν από νόμους ή αποφάσεις. Οι επενδυτές έχουν ήδη ασκήσει με επιτυχία αγωγή κατά της σταδιακής κατάργησης των πυρηνικών εγκαταστάσεων στη Γερμανία.

Ο Habeck εξήγησε ότι η συμφωνία Ceta περιέχει ασαφείς νομικούς όρους όπως “έμμεση απαλλοτρίωση” ή “αθέμιτη μεταχείριση”, τους οποίους η κυβέρνηση θέλει τώρα να επιλύσει. Το “φανάρι” θέλει να είναι δυνατή η διεκδίκηση προστασίας των επενδύσεων μόνο σε περιπτώσεις άμεσης απαλλοτρίωσης και διακρίσεων, δηλαδή σε σαφώς καθορισμένες περιπτώσεις.

Το FDP βλέπει αυτό ως μια ώθηση πάνω στην οποία μπορεί να βασιστεί. Η ευρωβουλευτής του FDP Svenja Hahn λέει ότι ο στόχος πρέπει να είναι “η σύναψη μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τον σημαντικότερο διεθνή εταίρο μας, τις ΗΠΑ”. Το Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας (ΣΕΤ) με τις ΗΠΑ, το οποίο ιδρύθηκε πέρυσι, είναι μόνο η αρχή.

Όπως και η Ceta, η αποτυχημένη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ TTIP επικρίθηκε κυρίως για την εκτεταμένη προστασία των επενδύσεων. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Christian Lindner (FDP) είχε ήδη προτείνει μια νέα έκδοση της TTIP, αλλά ο Habeck την απέρριψε.

Ο περιορισμός των δικαιωμάτων των εταιρειών να υποβάλλουν αγωγές θα μπορούσε να προχωρήσει ακόμη περισσότερο. Η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Anna Cavazzini βρήκε πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο για το ψήφισμά της, σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει να περιοριστούν σημαντικά τα δικαιώματα των εταιρειών να υποβάλλουν αγωγές σε εμπορικές συμφωνίες. “Στην αρχή γελοιοποιηθήκαμε επειδή επικρίνουμε τις εμπορικές συμφωνίες”, λέει ο Cavazzini. “Σήμερα, γίνεται πολύ πιο κριτική συζήτηση για την παγκοσμιοποίηση”.

Η νέα προσέγγιση της εμπορικής πολιτικής συμπίπτει με τις ιδέες της γερμανικής κυβέρνησης. Κατά τη διάρκεια της συμφωνίας Ceta, η κυβέρνηση συμφώνησε επίσης σε μια γενική στρατηγική με τις εμπορικές συμφωνίες.

Μια ανάγνωση του εγγράφου στρατηγικής καθιστά σαφή τον συμβιβασμό μεταξύ του SPD, των Πρασίνων και του FDP: Ναι στο ελεύθερο εμπόριο για να καταστεί δυνατή η διαφοροποίηση, αλλά μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Πάνω απ’ όλα, το εμπόριο θα πρέπει να εντατικοποιηθεί με χώρες με τις οποίες η Γερμανία μοιράζεται “θεμελιώδεις αξίες της φιλελεύθερης δημοκρατίας”, αναφέρει η στρατηγική. Τα κριτήρια βιωσιμότητας της ΕΕ και η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα πρέπει να ενσωματωθούν σε όλες τις εμπορικές συμφωνίες.

“Η συμφωνία των κοινοβουλευτικών ομάδων για τα βασικά δεδομένα της μελλοντικής εμπορικής πολιτικής έρχεται ακριβώς την κατάλληλη στιγμή”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Χάμπεκ. Δήλωσε ευτυχής που “η μείωση των εκπομπών θα αποτελεί πλέον μέρος κάθε συμφωνίας”.

Οι υπάλληλοι στο γερμανικό Υπ. Οικονομίας σχεδιάζουν όρους για τις εγγυήσεις


Στο ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομίας υπάρχει σχέδιο για την προσαρμογή αυτής της αυτοεικόνας όχι μόνο στις εμπορικές συμφωνίες, αλλά και στο εξωτερικό εμπόριο γενικότερα. Οι κρατικές εγγυήσεις, όπως οι εγγυήσεις Hermes και άλλες εξαγωγικές πιστώσεις, πρέπει να προσανατολιστούν στην προστασία του κλίματος. Αυτό προκύπτει από εσωτερικό έγγραφο του Υπουργείου Οικονομίας σχετικά με τις σχεδιαζόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες, το οποίο είναι στη διάθεση της Handelsblatt. Κάνει λόγο για “αναπροσανατολισμό των μέσων προώθησης των εξαγωγών προς την κατεύθυνση της απαλλαγής της οικονομίας από τις ανθρακούχες εκπομπές”.

Η επιτυχία της νέας εμπορικής πολιτικής θα μπορούσε να φανεί ήδη από το φθινόπωρο. Εάν οι Βραζιλιάνοι ψηφίσουν κατά του ακροδεξιού προέδρου τους Jair Bolsonaro στις εκλογές της 2ας Οκτωβρίου, οι Ευρωπαίοι θα βγάλουν και πάλι από το συρτάρι τη συμφωνία με τα λατινοαμερικανικά κράτη της Mercosur.

Η συμφωνία θα δημιουργήσει μια από τις μεγαλύτερες ζώνες ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο με περίπου 800 εκατομμύρια καταναλωτές και τεράστια αποθέματα πρώτων υλών. Παρόλο που έχει διαπραγματευτεί, έχει μπλοκαριστεί στην ΕΕ, επειδή ο Μπολσονάρου δεν έχει αποθαρρυνθεί μέχρι στιγμής από το να επιτρέψει την αποψίλωση των τροπικών δασών του Αμαζονίου.


Η συμφωνία συνασπισμού του SPD, των Πρασίνων και του FDP εξακολουθεί να περιέχει τον συμβιβασμό ότι θέλει να επικυρώσει κατ’ αρχήν τη συμφωνία Mercosur. Πρώτα, όμως, θα πρέπει να συναφθούν “συμπληρωματικές συμφωνίες για την προστασία και τη διατήρηση των υφιστάμενων δασικών περιοχών”.

Οι Πράσινοι δεν το θεωρούν αυτό δεδομένο, αλλά το FDP χτυπάει το τύμπανο για περισσότερη ταχύτητα. Αν ο ανεξάρτητος επικεφαλής σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Lindner κάνει ό,τι θέλει, η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να διστάσει καν μέχρι τον Οκτώβριο. “Δεν θα περίμενα τις εκλογές”, δήλωσε ο οικονομολόγος Lars Feld στην Handelsblatt. “Δεν μπορούμε να επιβάλλουμε όλα τα πολιτικά μας πρότυπα σε άλλα κράτη”.

Ο εκπρόσωπος οικονομικής πολιτικής του FDP, Reinhard Houben, έχει παρόμοια άποψη. “Στην τεταμένη γεωπολιτική κατάσταση, δεν έχουμε την πολυτέλεια να καθυστερούμε τις χώρες-εταίρους μας, ιδίως όταν πρόκειται για ελεύθερο εμπόριο”.

Η Mercosur θα αποτελέσει έτσι τη δοκιμασία για το κατά πόσον η νέα προσέγγιση της εμπορικής πολιτικής από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο μπορεί να λειτουργήσει παρά ή ειδικά στη γεωπολιτική κρίση.

Related posts

Κρεμλίνο:Τεράστια αντίθεση ανάμεσα στην υστερία των δυτικών ΜΜΕ και στη φύση των διαπραγματεύσεων

banks

Γερμανία: Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προωθεί τη “γέφυρα σιτηρών” από την Ουκρανία

banks

Η Ιταλία ζητεί από τη Χιλή την έκδοση τριών πρώην στρατιωτικών που κρίθηκαν ένοχοι για δολοφονίες στο πλαίσιο της Επιχείρησης Κόνδωρ

banks

Ο πάπας Φραγκίσκος προσφέρθηκε να διαμεσολαβήσει προσωπικά μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

banks

Ιαπωνία και Καναδάς ανακοινώνουν κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας

banks

Ινδία-κορονοϊός: 107.474 κρούσματα νέα κρούσματα και 865 θάνατοι

banks