HelleniQ Energy: Στα 16,5 ευρώ ανεβάζει την τιμή-στόχο της η Ambrosia Capital

Στα 16,50 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο της HELLENiQ ENERGY η Ambrosia Capital, από 10 ευρώ προηγουμένως, προσδίδοντας περιθώριο ανόδου 19% ή 27% συμπεριλαμβανομένης μερισματικής απόδοσης 8%.

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, ο όμιλος αξιοποιεί το ευνοϊκό περιβάλλον στη διύλιση, με επιπλέον στήριξη από τις δραστηριότητες εμπορίας, trading και ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ εκτιμά ότι η αγορά εξακολουθεί να υποτιμά τη διάρκεια της βελτίωσης των επιδόσεων.

Σύμφωνα με την Ambrosia Capital, η HELLENiQ ENERGY βρίσκεται στο «γλυκό σημείο» του τρέχοντος κύκλου. Οι ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικά διυλιστήρια έχουν οδηγήσει την ικανότητα διύλισης της Ρωσίας σε χαμηλό 24 ετών, ενώ ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή διαταράσσει παράλληλα τις ροές αργού και πετρελαϊκών προϊόντων.

Ως αποτέλεσμα, τα περιθώρια διύλισης έχουν εκτιναχθεί. Ωστόσο, η Ambrosia δεν θεωρεί ότι πρόκειται για ένα πρόσκαιρο φαινόμενο, αλλά για την αρχή μιας σταδιακής ομαλοποίησης, με το ευνοϊκό περιβάλλον να εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί πέρα από το άμεσο διάστημα. Όπως εξηγεί, η αποκατάσταση της χαμένης δυναμικότητας, είτε λόγω φυσικών ζημιών είτε λόγω αναντιστοιχιών στην προμήθεια και τη ζήτηση, απαιτεί χρόνο.

Η HELLENiQ ENERGY βρίσκεται, σύμφωνα με την Ambrosia Capital, σε καλή θέση για να αξιοποιήσει αυτή τη συγκυρία. Η προηγμένη και υψηλής πολυπλοκότητας βάση διύλισης που διαθέτει της επιτρέπει να προσαρμόζει την παραγωγή της προς τα προϊόντα που βρίσκονται σε μεγαλύτερη έλλειψη, ενώ η γεωγραφική της θέση στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται κοντά στις αγορές με ελλείψεις.

Ενδεικτικά, οι εξαγωγές diesel και καυσίμων αεροσκαφών αυξήθηκαν κατά 35% στο β΄ τρίμηνο, με κύριο προορισμό τις αγορές της ΕΕ σε κοντινή απόσταση.

Πλεονέκτημα αποτελεί και η προμήθεια αργού, καθώς μόλις περίπου 20% της πρώτης ύλης συνδέεται με τύπους αργού από τη Μέση Ανατολή. Αυτό περιορίζει τις δυσκολίες στις προμήθειες και επιτρέπει την πιο άμεση μεταφορά των ισχυρών διεθνών περιθωρίων στα πραγματικά περιθώρια της εταιρείας.

Η διοίκηση, σημειώνει η Ambrosia, αναφέρει ότι η τάση είναι ακόμη εντονότερη στο γ΄ τρίμηνο, με το μέσο περιθώριο διύλισης αναφοράς τον Ιούλιο να διαμορφώνεται στα 29,2 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το ευνοϊκό περιβάλλον θα μπορούσε να επεκταθεί και στο 2027.

Τέλος οι εργασίες συντήρησης, μπροστά ο κύκλος

Τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου ήταν καλύτερα των προσδοκιών, με τα προσαρμοσμένα EBITDA να διαμορφώνονται στα 442 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 100% σε ετήσια βάση, και τα πραγματικά περιθώρια διύλισης στα 22,5 δολάρια ανά βαρέλι, στο υψηλότερο επίπεδο από το δ΄ τρίμηνο του 2022.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών στον Ασπρόπυργο και στον hydrocracker της Ελευσίνας, καθώς και επενδύσεων αποδοτικότητας άνω των 200 εκατ. ευρώ, η HELLENiQ ENERGY λειτουργεί πλέον με υψηλή διαθεσιμότητα και αξιοποίηση, εισερχόμενη στο δεύτερο εξάμηνο ουσιαστικά χωρίς επιβαρύνσεις από προγραμματισμένες εργασίες.

Η διοίκηση εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο μετάθεσης των εργασιών συντήρησης του διυλιστηρίου της Θεσσαλονίκης για το 2027, διατηρώντας έτσι πλήρη έκθεση στον τρέχοντα κύκλο. Εφόσον υλοποιηθεί, η κίνηση αυτή θα αφήσει το διυλιστήριο στην καλύτερη λειτουργική του κατάσταση κατά το ισχυρότερο σημείο του κύκλου.

Οι άλλες δραστηριότητες αποκτούν μεγαλύτερο βάρος

Πέρα από τη διύλιση, το ευρύτερο χαρτοφυλάκιο του ομίλου συνεισφέρει ολοένα περισσότερο. Τα περιθώρια στα πετροχημικά, τα οποία στηρίζονται και από τις συνεχιζόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Παράλληλα, η Power/Enerwave παρουσίασε σημαντική βελτίωση στην κερδοφορία της λιανικής, με τον όμιλο να βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης ισχύος 1,5 GW το 2028 και 2 GW το 2030.

Κατά την Ambrosia Capital, τα EBITDA εκτός διύλισης αποκτούν ολοένα περισσότερο διαρθρωτικό και όχι κυκλικό χαρακτήρα, γεγονός που δικαιολογεί υψηλότερο πολλαπλασιαστή αποτίμησης σε ολόκληρο τον κύκλο.

Στον τομέα της έρευνας και παραγωγής (E&P), η HELLENiQ ENERGY υπέγραψε συμφωνία με τη Chevron για συμμετοχή 70% στο Block 10 στην Ελλάδα, επεκτείνοντας τη συνεργασία των δύο εταιρειών σε πέντε υπεράκτια οικόπεδα εξερεύνησης. Πρόκειται, σύμφωνα με την Ambrosia, για ένα δικαίωμα προαίρεσης (call option) που η μετοχή δεν αποτυπώνει ακόμη στην αποτίμησή της.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Νέο ουκρανικό πλήγμα σε ρωσικό διυλιστήριο

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι έπληξαν στη διάρκεια της νύχτας το διυλιστήριο Taneko oil στην ομόσπονδη δημοκρατία του Ταταρστάν της Ρωσικής Ομοσπονδίας, προσθέτοντας ότι αναφέρθηκε φωτιά στις εγκαταστάσεις. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πόσο μπορεί η αγορά πετρελαίου να αντέξει έναν πόλεμο χωρίς ορατό τέλος με το Ιράν

Η αγορά πετρελαίου έχει αποδειχθεί πολύ πιο ανθεκτική από ό,τι περίμεναν πολλοί στην αρχή του πολέμου με το Ιράν. Παρά τις υψηλές τιμές καυσίμων και τις τεράστιες απώλειες στην παγκόσμια προσφορά, το πετρέλαιο εξακολουθεί σε μεγάλο βαθμό να φτάνει εκεί όπου χρειάζεται. Όμως, όπως επισημαίνει ανάλυση του CNN, το κρίσιμο ερώτημα πλέον δεν είναι μόνο

Οι Χούθι στο κατώφλι της “Πύλης των Δακρύων” στην Ερυθρά και ο Τραμπ μπροστά σε νέο δίλημμα

Οι Χούθι έφτασαν στο νησί Περίμ, στην είσοδο της Ερυθράς Θάλασσας, αυξάνοντας τον κίνδυνο να αποκτήσουν τον έλεγχο ενός από τους σημαντικότερους θαλάσσιους διαύλους παγκοσμίως. Νέες πιέσεις στη Σαουδική Αραβία και δύσκολες αποφάσεις για τον Ντόναλντ Τραμπ. Μια ταχεία επίθεση των Χούθι στην Υεμένη, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν, φέρνει την οργάνωση σε θέση

Βρετανία: Πρωτοφανής χρηματοδότηση για το κόμμα του Φάρατζ – 72 εκατ. λίρες από δύο δισεκατομμυριούχους

Πρωτοφανής οικονομική ενίσχυση πήρε το κόμμα της μεταρρύθμισης του Νάιτζελ Φάρατζ, το οποίο μέσα σε δύο ημέρες εξασφάλισε συνολικά 72 εκατομμύρια λίρες από δύο δισεκατομμυριούχους. Πρόκειται για τον Μπεν Ντέλο, συνιδρυτή της πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων BitMEX, και τον επιχειρηματία Κρίστοφερ Χάρμπορν, παλαιό χρηματοδότη του πολιτικού χώρου του Φάρατζ. Καθένας προσέφερε 36 εκατομμύρια λίρες. Ο Φάρατζ δηλώνει

Ανδρουλάκης στη ΔΕΘ: Στόχος η πρωτιά του ΠΑΣΟΚ , καμία συνεργασία με τη ΝΔ – «Νοσηρή υπόθεση παρακράτους» το Predator

Με αιχμή την κοστολόγηση των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ και με σαφή διάθεση να απαντήσει στην κριτική για το δημοσιονομικό τους κόστος, ο Νίκος Ανδρουλάκης παρουσίασε τις βασικές οικονομικές και κοινωνικές παρεμβάσεις του κόμματός του, στο πλαίσιο της εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στη 90ή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Γαλακτοκομικά: Ρεκόρ εξαγωγών 2 δισ. ευρώ το 2026 – Η φέτα και η έκρηξη στο γιαούρτι

Περί τα 2 δισ. ευρώ θα μπουν στη διάρκεια του 2026 στα ταμεία των ελληνικών τυροκομικών και γαλακτοκομικών επιχειρήσεων – κάθε βαθμίδας και μεγέθους – μόνο από την εξαγωγική τους δραστηριότητα. Πρόκειται για πρωτοφανές γεγονός, μοναδικό στην ιστορία του κλάδου και οφείλεται αποκλειστικά στην τεράστια επιτυχία που σημειώνουν στις διεθνείς αγορές οι εξαγωγές των τυροκομικών

Η Ρωσία καταγγέλλει την Ουκρανία για επίθεση που έθεσε σε κίνδυνο τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Ο επικεφαλής της ρωσικής κρατικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία ότι επιτέθηκε σε βυτιοφόρα με ντίζελ σκοτώνοντας δύο Ρώσους στρατιώτες και θέτοντας εσκεμμένα σε κίνδυνο την ασφάλεια του ουκρανικού πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, ο οποίος ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις. Ο Αλεξέι Λιχατσόφ δήλωσε πως η επίθεση σημειώθηκε προχθές, Παρασκευή, και είχε επίσης

Τουρκία: Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Οζγκιούρ Οζέλ καταγγέλλει τους “προδότες” που μεταπηδούν στο κόμμα του Τ. Ερντογάν

Ο επικεφαλής του κυριότερου κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε χθες Σάββατο "προδότες" δεκάδες τοπικούς αιρετούς της παράταξής του, που μετακινήθηκαν τους τελευταίους μήνες στο κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το AKP, επιτρέποντας σε αυτό το τελευταίο να ανακτήσει τον έλεγχο πολλών δήμων με ιδιαίτερη σημασία. "Χάρισμά τους οι προδότες και οι πουλημένοι!", εξανέστη ο

Related Articles

Popular Categories