35.5 C
Athens
July 20, 2024
Image default
POLITICS

Hurriyet: «Έκπληξη με ελληνοτουρκική συνεργασία στον ΟΑΣΕ»

Για συνεργασία «έκπληξη» ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), κάνει λόγο δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας Hurriyet.

Η Hurriyet, αναφέρει ότι οι υποψηφιότητες έρχονται εν μέσω μιας εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, η οποία ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ  Ερντογάν και Μητσοτάκη στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον περασμένο Ιούλιο

«Οι δύο χώρες όρισαν από έναν κοινό υποψήφιο… Έκπληξη για την ελληνοτουρκική συνεργασία στον ΟΑΣΕ», αναφέρει χαρακτηριστικά στο πρωτοσέλιδό της, η εφημερίδα.

Το δημοσίευμα της Hurriyet

Όπως γράφει χαρακτηριστικά η Τουρκία και η Ελλάδα υπέδειξαν από κοινού υποψηφίους για δύο εξαιρετικά σημαντικές θέσεις στον ΟΑΣΕ, γεγονός που «σηματοδοτεί ένα ξεπάγωμα στις ιστορικά τεταμένες σχέσεις τους».

Όπως αναφέρει η Hurriyet, «σε επιστολή τους με ημερομηνία τέλη Μαΐου, λίγο πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων, οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ελλάδας, Χακάν Φιντάν και Γιώργος Γεραπετρίτης εξέφρασαν την υποστήριξη των χωρών τους για κοινούς υποψηφίους στον ΟΑΣΕ».

Τα δύο ονόματα για τις δύο σημαντικές θέσεις

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η επιστολή, έφτασε σε Τούρκους και Έλληνες αξιωματούχους στην έδρα του ΟΑΣΕ στη Βιέννη και περιέγραφε την υποψηφιότητα του Φεριντούν Σινίρλιογλου, πρώην αναπληρωτή υπουργού της Τουρκίας και μόνιμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ, για το ρόλο του γενικού γραμματέα του ΟΑΣΕ».

Συνάντηση του Φεριντούν Σινιρλίογλου με τον πρόεδρου του Ιρανικού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί (Πηγή: REUTERS/Azad lashkari)

Ο Σινιρλίογλου αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό πέντε άλλων υποψηφίων για τη θέση του γενικού γραμματέα στον 57μελή οργανισμό.

«Η επιστολή πρότεινε επίσης τη διπλωμάτη, Μάνια Τελαλιάν, πρώην διευθύντρια της νομικής υπηρεσίας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ως διευθύντρια του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ», προσθέτει.

Η θετική ατζέντα

Ακόμα η Hurriyet, αναφέρει ότι οι υποψηφιότητες έρχονται εν μέσω μιας εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, η οποία ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον περασμένο Ιούλιο.

Οι ηγέτες συμφώνησαν να «ανοίξουν μια νέα σελίδα» στις διμερείς σχέσεις, οδηγώντας σε αμοιβαίες επισκέψεις και την υπογραφή πολλών συμφωνιών συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

Ακόμα γίνεται λόγος για ακόμα ένα μέτρο προς την προσπάθεια βελτίωσης και εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων με την πρόσφατη υποστήριξη της Τουρκίας στην εκστρατεία της Ελλάδας για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό ότι ο Λόρδος Έλγιν είχε άδεια από την τότε διοίκηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για την αφαίρεση των αρχαιοτήτων.

Σε μια κίνηση που την οποία αξιωματούχοι από την Αθήνα χαρακτήρισαν ως μια «εξαιρετικά σημαντική» παραδοχή, η κορυφαία αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού κατά του λαθρεμπορίου, Ζεϊνέπ Μποζ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο Έλγιν είχε λάβει άδεια για να αφαιρέσει τα γλυπτά από το μνημείο.

«Η Τουρκία είναι η χώρα που θα είχε το αρχειακό έγγραφο που αφορά τα πράγματα που πωλήθηκαν νόμιμα εκείνη την εποχή. Οι ιστορικοί έχουν ψάξει εδώ και χρόνια τα οθωμανικά αρχεία και δεν μπόρεσαν να βρουν ένα ‘φιρμάνι’ που να αποδεικνύει ότι η πώληση ήταν νόμιμη, όπως υποστηρίζεται», δήλωσε ο Μποζ στο Associated Press.

Αντέδρασε η Κύπρος στην υποψηφιότητα Σινιρλίογλου

Ωστόσο, οι κοινές υποψηφιότητες έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, ιδιαίτερα στην Κύπρο, και όπως αναφέρει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

«Την ώρα που η τουρκική κατοχή του νησιού συνεχίζεται εδώ και 50 χρόνια, αυτή η κοινή αίτηση ενόχλησε την Κύπρο. Δεν τίθεται θέμα να στηρίξουμε τον Σινιρλίογλου» έγραψε η εφημερίδα.

«Εν τω μεταξύ, δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει δώσει εντολή στις πρεσβείες του να συνεργαστούν με τις αντίστοιχες τουρκικές για τη διοργάνωση εκδηλώσεων για την υποστήριξη των κοινών υποψηφιοτήτων», γράφει ακόμα η Hurriyet.

Η Μάλτα, η οποία ασκεί επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία του ΟΑΣΕ, θα συντάξει έκθεση βάσει διαβουλεύσεων με τα κράτη μέλη, καθορίζοντας τους διορισμούς στις θέσεις-κλειδιά έως τον Σεπτέμβριο.

Related posts

Όταν ο Χρήστος Παππάς πήγαινε στον τάφο του Μουσολίνι

banks

Κουτσούμπας: Στους αγώνες του λαού ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Βελόπουλος είναι απόντες ή απέναντι

banks

Νέες σχολικές εγκαταστάσεις στα Κύθηρα

banks

Ο Καλαματιανός στη θέση της παραιτηθείσας Λινού στον τομέα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ

banks

Νέοι χώροι πρασίνου σε Σεπόλια και Ριζούπολη

banks

Κασσελάκης για Τέμπη: Τσιμέντο και στις ευθύνες – Ο Μητσοτάκης στηρίζει σκανδαλωδώς τον Καραμανλή

banks