Η Farah Nayeri, Πολιτική Συντάκτρια, The New York Times, “προκάλεσε” τον Jeffrey D. Sachs, Καθηγητής και και Διευθυντής του Κέντρου Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης να γίνει για λίγο ο Αριστοτέλης και να ασκήσει κριτική στην πολιτική των ΗΠΑ, και τον Henry Huiyao Wang, Ιδρυτής και Πρόεδρος, Center for China and Globalization, να γίνει ο Κομφούκιος και να κάνει το ίδιο για την πολιτική της Κίνας.
Η συζήτηση ήταν στο πλαίσιο του 12ου Αthens Democracy Forum που πραγματοποιείται στην Αθήνα από 1 έως 3 Οκτωβρίου 2024, από το Democracy & Culture Foundation σε συνεργασία με τους The New York Times.
Ο καθηγητής Sachs δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια τραγική μορφή δημοκρατίας, καθώς οι Αμερικανοί πολιτικοί στερούνται αρετής. Αναφέρθηκε στην πολιτική των ΗΠΑ ως “επιφανειακή”. Είπε ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να δημιουργηθεί μια ισχυρότερη μεσαία τάξη που να εμπλέκεται στη λήψη αποφάσεων και να αποβάλλει η κοινωνία την ιδέα ότι για να λειτουργήσει η δημοκρατία, πρέπει να υπάρχει “δημοκρατική ειρήνη”. Πολλοί σπουδαίοι δημαγωγοί και φιλόσοφοι υπήρξαν ηγέτες σε εποχές συγκρούσεων και πολέμου. Επιπλέον, είπε ότι οι ΗΠΑ είναι μια ολιγαρχία ατόμων με αμφιλεγόμενες ηθικές αρχές και ότι για να καταπολεμηθεί αυτό, είναι σημαντικό να κατανοήσουν οι πολιτικοί τι θέλει η κοινωνία. “Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τον εαυτό μας, δεν γνωρίζουμε τη δική μας κοινωνία”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στον πόλεμο στη Γάζα, είπε ότι είναι σαφώς ένας πόλεμος των ΗΠΑ, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν όπλα και χρηματοδότηση στην ισραηλινή κυβέρνηση.
Ο Henry Huiyao Wang, για χάρη της συζήτησης, έγινε Κομφούκιος και προσπάθησε να αναλύσει την Κίνα και τον τρόπο που κυβερνάται. Η Farah Nayeri τον προκάλεσε, λέγοντας ότι η Κίνα δεν είναι δημοκρατία, και τότε απάντησε ότι η Κίνα έχει ένα μοναδικό μοντέλο διακυβέρνησης, βασισμένο σε έναν συνδυασμό αξιοκρατίας και δημοκρατίας. Όπως εξήγησε, η εξουσία ασκείται από ανθρώπους που επιλέγονται με βάση τα προσόντα τους, μέσω εξετάσεων, και ότι συνεχώς πρέπει να αποδεικνύουν ότι αξίζουν να είναι στην εξουσία.
Επιπλέον, είπε ότι η αρετή του Κομφουκίου, να μην επιβάλλεις στους άλλους αυτό που δεν θέλεις να σου επιβληθεί, είναι μια αρετή που εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τους Κινέζους και τους πολιτικούς της χώρας του. Ανέφερε ότι η Κίνα επικρίνεται συνεχώς από άλλους, ιδιαίτερα από τη ανταγωνίστρια δύναμή της, τις Ηνωμένες Πολιτείες, και αυτό είναι μια πρόκληση για το έθνος να προσπαθεί είναι πάντα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό.