28.2 C
Athens
May 21, 2024
Image default
BUSINESS

Jumbο: Πονοκέφαλος η Μέση Ανατολή για τα μεγέθη του 2024

Επιφυλάξεις για τις επιδόσεις του ομίλου, παρά τα θετικά μηνύματα του Μαρτίου της τρέχουσας χρονιάς, εξέφρασε η διοίκηση του ομίλου Jumbo κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ενημέρωσης των αναλυτών για τα πεπραγμένα της περασμένης χρήσης.

Ως γνωστόν το 2023, ο εμπορικός όμιλος της Jumbο ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ πωλήσεων, κατακτώντας πλέον την υψηλότερη θέση στο εγχώριο λιανεμπόριο (πλην των μεγάλων αλυσίδων τροφίμων), ενώ εμφάνισε εντυπωσιακή κερδοφορία και ταμειακά διαθέσιμα 370,4 εκατ. ευρώ.

Παρόλα αυτά ο επικεφαλής του ομίλου, Απόστολος Βακκάκης, διατήρησε τη συντηρητική πρόβλεψη για αύξηση πωλήσεων 8%-10%, εκτιμώντας πως πρέπει να αποτιμηθούν οι επιπτώσεις από τις εστίες πολέμου στη περιοχή.

«Θα ήμουν 51% σίγουρος για την αρχική πρόβλεψη, αν δεν είχε ξεσπάσει η νέα ένταση μεταξύ Ισραήλ- Ιράν», παράμετρο που πολλές φορές επικαλέστηκε κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη. Διατήρησε το δικαίωμα να επανατοθετηθεί μετά το Μάιο και την πασχαλινή περίοδο πωλήσεων, ωστόσο τοποθετήθηκε ως προς το μικτό περιθώριο κέρδους του ομίλου.

Ο κ. Βακκάκης σημείωσε πως έως πρότινος ο όμιλος θεωρούσε διατηρήσιμο το μικτό περιθώριο κέρδους πέριξ του 55%, καθώς «οι όποιες διαταραχές στο κόστος μεταφορών από το κλείσιμο του Σουέζ, αντισταθμίστηκε από εκπτώσεις των βασικών μας προμηθευτών». Αν ωστόσο η κατάσταση λάβει πιο μόνιμο χαρακτήρα, «οι σχετικές συμφωνίες δεν είναι διατηρήσιμες, οπότε θα επανασχεδιάσουμε τη στρατηγική μας».

Σε κάθε περίπτωση ο όμιλος εκτιμά πως το ποσοστό αύξησης των πωλήσεων θα προέλθει το 2024, κατά 50% από την αύξηση όγκου πωλήσεων, και κατά 50% από την προσθήκη νέων υπερ-καταστημάτων, αλλά και την ενεργοποίηση των παροπλισμένων καταστημάτων στη Θεσσαλία.

Ειδικότερα, ο όμιλος προϋπολογίζει επενδύσεις 65 εκατ. ευρώ το 2024 για τη δημιουργία υπερκαταστημάτων σε Λευκωσία, Τιμισοάρα, Βουκουρέστι, πέραν ενός νέου καταστήματος που τέθηκε σε λειτουργία στη Ρουμανία τον Απρίλιο. Η εταιρεία εκτιμά επίσης πως το κατάστημα της Καρδίτσας – μετά τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας Daniel θα τεθεί σε λειτουργία τις επόμενες ημέρες, ενώ αντιστοίχως το κατάστημα της Λάρισας θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο.

Ο Απ. Βακκάκης που διατηρεί συνεργασία franchise στο Ισραήλ, ανάφερε πως υπάρχει πρόθεση ανάπτυξης «εκ μέρους του συνεργάτη», υπογραμμίζοντας ωστόσο πως αυτό δεν επηρεάζει τη στρατηγική της Jumbo.

Πρόσθεσε δε «πως δεν έχουμε όρεξη για ανάπτυξη νέων τέτοιων συνεργασιών, ούτε ανοίγματος θυγατρικών σε μια ακόμη χώρα της περιφέρειας μας». Εκτίμησε δε πως υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης σε Ελλάδα, Κύπρο, Ρουμανία, Βουλγαρία.

Οι επενδύσεις σε τρίτους και η Trade Estates

Ο όμιλος Jumbο έχει μακρά παράδοση σε επενδύσεις διαθεσίμων σε τρίτους φορείς , και σ’ αυτό το πλαίσιο συνέχισε και το 2023 αποκτώντας μικρή θέση στην Trade Estates του ομίλου Φουρλή.

Ο κ. Βακκάκης έκανε λόγο για «ψήφο εμπιστοσύνης» σε ένα real estate projects, που κατά το παρελθόν έχει αξιολογήσει ως ορθή κίνηση «αντιστάθμισης κινδύνων» της λιανεμπορικής δραστηριότητας του επίσης λιανεμπορικού ομίλου. Είναι επίσης αξιοσημείωτο πως ο όμιλος Jumbo δεν έχει έως σήμερα την παραμικρή πρόθεση αποτίμησης του σημαντικού χαρτοφυλακίου ακινήτων του σε εύλογές αξίες.

Ο κ. Βακκάκης σημείωσε πως «εταιρείες αυτού του είδους δεν είναι ελκυστικές επί του παρόντος λόγω του γεγονότος ότι η απόδοσή τους είναι συνδεδεμένη με τα επιτόκια, αλλά μόλις αρχίσουν να ομαλοποιούνται οι συνθήκες με τα επιτόκια, τότε αυτές οι εταιρείες θα αποκτήσουν δυναμική».

Απέκλεισε δε το ενδεχόμενο άμεσης εμπορικής συνεργασίας με την ΑΕΕΑΠ για τη δημιουργία νέων καταστημάτων του ομίλου, δηλώνοντας πως πρόκειται για ακριβές αναπτύξεις που δεν ταιριάζουν με το μοντέλο της Jumbo.

Related posts

ABBank: Καθαρά κέρδη 14,4 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο

banks

Ναυπηγεία: Οι στόχοι της ΟΝΕΧ στις επισκευές πλοίων

banks

Επέκταση ρεκόρ στο διεθνές χαρτοφυλάκιο της Radisson Hotel Group το 2023

banks

Lavipharm: Αύξηση 58,9% στα προσαρμοσμένα EBITDA το 2023

banks

Δημιουργήθηκε λειτουργική σκουληκότρυπα σε κβαντικό υπολογιστή

banks

Noval Property: Στα 571 εκατ. ευρώ η εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου των ακινήτων

banks