Η LAMDA Development S.A. (ATHEX:LAMDA.AT), η μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων στην Ελλάδα παρουσίασε εξαιρετικές οικονομικές επιδόσεις για το Έτος 2024.
Τα βασικά σημεία έχουν ως εξής:
- Νέο ιστορικό ρεκόρ Retail EBITDA (4 Εμπορικά Κέντρα σε λειτουργία) προ αποτιμήσεων στα €88εκ, αυξημένα 9% έναντι του 2023
- Νέο ιστορικό ρεκόρ EBITDA για τις Μαρίνες στα €19εκ, αυξημένα 8% έναντι του 2023
- 50% αύξηση του EBITDA προ αποτιμήσεων για το Έργο Ελληνικού (The Ellinikon) στα €97εκ
- €589εκ συνολικές εισπράξεις από πωλήσεις ακινήτων για το Έργο Ελληνικού το 2024 αυξημένες 84% έναντι του 2023, με τις συνολικές εισπράξεις να ξεπερνούν τα €1,1 δις από την έναρξη του έργου μέχρι την 28.02.2025
- Περίπου €30εκ λογιστικό κέρδος προ φόρων από πωλήσεις ακινήτων σε τρίτους αναμένεται να αναγνωριστεί στα οικονομικά αποτελέσματα εντός του Α’ Εξαμήνου 2025
- Αύξηση €191εκ στα Ταμειακά Διαθέσιμα του Ομίλου στα €679εκ
- 48% αύξηση των Ενοποιημένων Πωλήσεων στα €66 εκατ.
Η ερταιρία εμφάνισε ενοποιημένα καθαρά κέρδη ύψους 46,3 εκατ. ευρώ, αυξημένα 71% σε ετήσια βάση.
Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα ο Διευθύνων Σύμβουλος της LAMDA Development, κ. Οδυσσέας Αθανασίου δήλωσε:
“Το 2024 ήταν ένας ακόμα επιτυχημένος χρόνος με νέα ρεκόρ κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς τομείς του Ομίλου. Το EBITDA από τα Εμπορικά μας Κέντρα καιτις Μαρίνες, ξεπερνάει πλέον τα €100εκ.
Το Έργο του Ελληνικού συνεχίζει τη δυναμική του εξέλιξη με τη ζήτηση για τις οικιστικές αναπτύξεις να ακολουθεί ανοδική πορεία, παράλληλα με τις τιμές πώλησης διαμερισμάτων, και τις εισπράξεις να έχουν πλέον ξεπεράσει το €1,1 δις. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η πρόοδος στην κατασκευή τόσο των οικιστικών έργων όσο και στα έργα υποδομών παρά τις αντίξοες συνθήκες στην κατασκευαστική αγορά και την ευρύτερη αγορά εργασίας.”
Επισκόπηση των αποτελεσμάτων
Τα 4 Εμπορικά Κέντρα σε λειτουργία σημείωσαν, για μια ακόμα χρονιά, νέο ιστορικό υψηλό Retail EBITDA στα €88,2εκ κυρίως λόγω της αύξησης των βασικών μισθωμάτων (αύξηση 8% έναντι του 2023) και της αύξησης των εσόδων στάθμευσης (αύξηση 14% έναντι του 2023). Τα αποτελέσματα υποστηρίχθηκαν από τη συνεχιζόμενη αύξηση της επισκεψιμότητας στα 25,6εκ, καθώς και την επίτευξη νέου ρεκόρ πωλήσεων καταστημάτων στα €865εκ (αύξηση 5% έναντι του 2023).
Αναφορικά με τις εμπορικές μισθώσεις στους δύο υπό ανάπτυξη προορισμούς λιανικού εμπορίου και ψυχαγωγίας στο Ελληνικό, μέχρι σήμερα έχουν συμφωνηθεί Heads of Terms (HoT) με μισθωτές για 63% της Συνολικής Μεικτής Εκμισθώσιμης Επιφάνειας (GLA) στο The Ellinikon Mall και 76% του GLA στη Riviera Galleria, σε υψηλότερες τιμές έναντι των Εμπορικών Κέντρων σε λειτουργία, γεγονός που αντικατοπτρίζει τόσο τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη μιας αγοράς με χαμηλή προσφορά καθώς και το ισχυρό ενδιαφέρον των εμπόρων για αυτές τις νέες αναπτύξεις.
Το Φεβρουάριο 2025, υπεγράφη τραπεζικό δάνειο ποσού €185εκ (περιλαμβανομένου ποσού €39εκ για τη χρηματοδότηση του ΦΠΑ) για τη χρηματοδότηση κατασκευής και την λειτουργία της Riviera Galleria. Στο σχήμα του κοινοπρακτικού τραπεζικού δανεισμού συμμετέχουν: «Τράπεζα Πειραιώς», «Τράπεζα Eurobank», «Alpha Bank» και «Attica Bank».
Παράλληλα συνεχίζονται οι εργασίες κατασκευής. Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι εργασίες σκυροδέτησης σε όλα τα κτίρια του συγκροτήματος Riviera Galleria ενώ στο The Ellinikon Mall έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι εκσκαφές με την υπόλοιπη εργολαβία να βρίσκεται υπό δημοπράτηση.
Η συνολική αξία χαρτοφυλακίου (GAV) του ομίλου LAMDA MALLS την 31.12.2024 ξεπέρασε τα €1,5 δις, με την αξία των 4 Εμπορικών Κέντρων σε λειτουργία να καταγράφει νέο ιστορικό ρεκόρ στα €1,2 δις.
Οι Μαρίνες επιβεβαίωσαν για μια ακόμα χρονιά τη σταθερά αυξητική πορεία των μεγεθών τους, επιτυγχάνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ το 2024 τόσο στα συνολικά έσοδα, τα οποία ανήλθαν στα €32,7εκ (αύξηση 12% έναντι του 2023) όσο και στα κέρδη EBITDA, τα οποία αυξήθηκαν 8% έναντι του 2023 στα €19,5εκ. Η εν λόγω σημαντική επίδοση αποδίδεται κυρίως στη σταθερή προτίμηση των πελατών στις δύο mega yacht Μαρίνες (οι οποίες καταγράφουν 100% πληρότητα στις μόνιμες θέσεις ελλιμενισμού) και στις ετήσιες συμβατικές αυξήσεις στα τέλη ελλιμενισμού. Τα υψηλότερα έσοδα από τα διερχόμενα σκάφη αναψυχής, λόγω της αύξησης των αφίξεων τουριστών στην Αθήνα, συνέβαλαν επίσης στη βελτιωμένη επίδοση των Μαρινών.
Επίσης, τον Οκτώβριο 2024 υπεγράφη η σύμβαση υπο-παραχώρησης για περίοδο 40 ετών του δικαιώματος κατασκευής, λειτουργίας, διαχείρισης, συντήρησης και εκμετάλλευσης της Μαρίνας Μεγάλων Σκαφών (Mega Yacht) στην Κέρκυρα. Η LAMDA MARINAS INVESTMENTS θα επενδύσει περισσότερα από €50εκ για την κατασκευή και την ανάπτυξη της μαρίνας, ενώ η συνολική αξία του τιμήματος που θα καταβληθεί στο ΤΑΙΠΕΔ σε βάθος 40 ετών ξεπερνά τα €89εκ. Με την επένδυση στη Μαρίνα Κέρκυρας η LAMDA ενισχύει τον ηγετικό της ρόλο στον κλάδο του θαλάσσιου τουρισμού.