Wednesday, April 30, 2025
13.4 C
Athens

Lucine Ovumyan (JTI): Η Ελλάδα χάνει 600 εκατ. το χρόνο από το παράνομο εμπόριο καπνικών

Με ισχυρή παρουσία για μια ακόμα χρονιά η JTI στο Delphi Forum X. Σε ένα Φόρουμ που φέρνει κοντά κορυφαίες προσωπικότητες από τους χώρους της πολιτικής, της οικονομίας, των επιχειρήσεων, του πνεύματος και της γνώσης, η JTI εκπροσωπήθηκε από την Lucine Ovumyan, Senior VP Corporate Affairs & Communications και μέλος της ανώτερης Διοίκησης της εταιρείας.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση της εταιρίας, η κυρία Ovumyan συμμετείχε σε δύο εξαιρετικά ενδιαφέροντα τραπέζια συζητήσεων, με θέματα αιχμής όχι μόνο για τον κλάδο και τη βιομηχανία, αλλά και για την Πολιτεία, την οικονομία και την κοινωνία.

Παράνομο εμπόριο και συνέργειες Πολιτείας και ιδιωτικού τομέα

Στην πρώτη θεματική συζήτηση, με τίτλο «Αντιμετωπίζοντας το παράνομο εμπόριο: Συνέργειες Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε κρίσιμους κλάδους», η κυρία Ovumyan τόνισε, ότι το παράνομο εμπόριο καπνικών συνιστά ένα σημαντικό διεθνές πρόβλημα, καθώς αντιπροσωπεύει το 11% του συνόλου του παγκόσμιου εμπορίου καπνικών. Ενώ η καταπολέμησή του θα μπορούσε να αυξήσει τα δημόσια έσοδα κατά σχεδόν 50 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση. Στην Ελλάδα, η απώλεια για τα κρατικά ταμεία υπολογίζεται σε περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Η Ελλάδα, όμως, αποτελεί και ένα διεθνές σημείο αναφοράς, όπως σημείωσε, αφού με τη συνέργεια της Πολιτείας, των αρμόδιων Αρχών και του κλάδου, από περίπου 30% το 2022, το ποσοστό της παράνομης αγοράς έχει μειωθεί κοντά στο 20% σήμερα.

Αναφερόμενη στις σχέσεις με την ελληνική Πολιτεία, εξήρε τόσο τη συνεργασία της JTI με την ΑΑΔΕ, με την οποία η JTI συνυπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας το 2023, όσο και τις συνέργειες με τη νεοσύστατη ΔΑΟΕ με σημαντικά μέχρι σήμερα αποτελέσματα. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, έκανε ειδική μνεία στην καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ενάντια στο παράνομο εμπόριο καπνικών, την οποία υλοποιεί αυτή την περίοδο η JTI σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, ως ένα επιτυχημένο παράδειγμα σύμπραξης Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Έξυπνη ρύθμιση και καινοτομία

Στη δεύτερη θεματική συζήτηση, με τίτλο «Έξυπνη ρύθμιση για την καινοτομία – Σε μια εποχή τεχνολογικών αλμάτων, πώς μπορούν οι οικονομίες να παραμείνουν ανταγωνιστικές;» η κυρία Ovumyan επισήμανε, ότι η ορθή ρύθμιση θέτει τα όρια, προστατεύει τις κοινωνίες και ευνοεί την καινοτομία, άρα, όπως είπε, η ρύθμιση χρειάζεται να διαμορφώνει το μέλλον, όχι να το «παγώνει».

Φέρνοντας το παράδειγμα του κλάδου προϊόντων καπνού και νικοτίνης, η κυρία Ovumyan υπογράμμισε, ότι η JTI επενδύει δισεκατομμύρια για τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων νέας γενιάς, που μπορούν δυνητικά να μειώσουν τους κινδύνους που συνδέονται με το παραδοσιακό κάπνισμα. Τονίζοντας ότι είναι κρίσιμο οι καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε αυτά, αλλά και οι εταιρείες να ενθαρρύνονται να επενδύουν για τη διαρκή βελτίωση και αναβάθμισή τους.

«Τα ρυθμιστικά πλαίσια χρειάζεται να επικαιροποιούνται», κατέληξε η κυρία Ovumyan, κάνοντας αναφορά στο μοντέλο της Ευέλικτης Ρύθμισης του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με το οποίο οι κανόνες πρέπει να εξελίσσονται όσο εξελίσσεται η επιστήμη και η τεχνολογία. «Και συνεπώς και στον κλάδο μας, τα καινοτόμα προϊόντα νικοτίνης πρέπει να ρυθμίζονται με τρόπο που να ενσωματώνει την επιστημονική εξέλιξη» υπογράμμισε.

Hot this week

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Την εικόνα μίας πρωτεύουσας που βρίσκεται στην τελευταία φάση μιας προεκλογικής περιόδου δίνει σήμερα το Παρίσι, όπου πραγματοποιούνται τρεις πολιτικές συγκεντρώσεις. Η πρώτη άρχισε στις 13.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από δύο κόμματα της αριστεράς, την Ανυπότακτη Γαλλία και τους Οικολόγους. Η δεύτερη άρχισε στις 16.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Τι συζήτησαν θεσμοί, ΤτΕ, τράπεζες και servicers στις συναντήσεις της Αθήνας

"Απόβαση" στην Αθήνα πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες κλιμάκια εκ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, τα οποία είχαν back to back συναντήσεις, τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όσο και με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, προκειμένου να ενημερωθούν… από πρώτο χέρι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Πέρα

Σκλαβενίτης: Εκτακτο bonus 300 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους

Bonus ύψους 300 ευρώ χορηγεί σε όλους τους υπαλλήλους της η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης,  όπως επιβεβαίωσαν πηγές κοντά στην αλυσίδα. Η παροχή καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, λόγω της καλής πορείας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.  To κόστος της έκτακτης παροχής εκτιμάται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.  

Related Articles

Popular Categories

READ MORE