MAGA Inc.: Το πολεμικό ταμείο αυξάνεται στα $404 εκατ. χωρίς προεκλογικές δαπάνες

Το πολιτικό ταμείο (super PAC) του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αυξήθηκε σε σχεδόν 404 εκατομμύρια δολάρια, αφού τον Ιούλιο έλαβε 3 εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές και έσοδα από τόκους, αλλά δεν δαπάνησε τίποτα εκείνον τον μήνα για να ενισχύσει τις προοπτικές των Ρεπουμπλικανών υποψηφίων στις ενδιάμεσες εκλογές.

Τα συνολικά διαθέσιμα μετρητά της MAGA Inc. — τα οποία έχουν συγκεντρωθεί από δωρεές δισεκατομμυριούχων, μεταξύ των οποίων η Μίριαμ Άντελσον, ιδιοκτήτρια της Las Vegas Sands Corp., ο Τζεφ Γιας, διαχειριστής κεφαλαίων ποσοτικών επενδύσεων, και ο επιχειρηματίας κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών Μαρκ Άντρισεν — είναι τα υψηλότερα μεταξύ των ομοσπονδιακών επιτροπών συγκέντρωσης χρημάτων, σύμφωνα με τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύθηκαν αργά την Πέμπτη από την Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή (FEC).

Τον περασμένο μήνα, οι οικονομίες του super PAC αυξήθηκαν χάρη σε δωρεά 1,4 εκατ. δολαρίων από θυγατρική εταιρεία της GEO Group Inc., που δραστηριοποιείται στη διαχείριση ιδιωτικών φυλακών, καθώς και 1 εκατ. δολαρίων από την παραγωγό ζάχαρης Florida Crystals Corp.. Οι καταθέσεις του σε τραπεζικό λογαριασμό της JPMorgan Chase & Co. απέφεραν επιπλέον 610.000 δολάρια σε τόκους, σύμφωνα με την υποβολή.

Η τελευταία οικονομική κατάσταση δείχνει επίσης ότι η MAGA Inc. δαπάνησε μόλις 132.000 δολάρια τον Ιούλιο, κυρίως για λειτουργικά έξοδα, επαγγελματίες συμμόρφωσης με τη νομοθεσία, συγκέντρωση χρημάτων και τραπεζικές χρεώσεις. Κατέβαλε περισσότερα από 24.000 δολάρια στο Trump National Golf Club κοντά στην Ουάσινγκτον για μια εκδήλωση συγκέντρωσης χρημάτων, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Με τις ενδιάμεσες εκλογές να απέχουν λιγότερο από 80 ημέρες και τις επιτροπές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να συγκεντρώνουν περισσότερα χρήματα από τις αντίστοιχες Δημοκρατικές, το τεράστιο απόθεμα μετρητών διαμορφώνεται σε ένα ισχυρό όπλο για την ενίσχυση Ρεπουμπλικανών βουλευτών σε ανταγωνιστικές εκλογικές αναμετρήσεις. Ωστόσο, μέχρι στιγμής η MAGA Inc. έχει δαπανήσει μόλις 2,3 εκατ. δολάρια, ή 0,6% των αποθεματικών της, για να επηρεάσει τις εκλογές υπέρ Ρεπουμπλικανών υποψηφίων στον τρέχοντα εκλογικό κύκλο.

Παρά το χάσμα στη συγκέντρωση χρημάτων, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Αμερικανοί είναι απογοητευμένοι από τη διαχείριση της οικονομίας και του πολέμου με το Ιράν από τον Τραμπ, με αποτέλεσμα οι Δημοκρατικοί να θεωρούνται φαβορί για να ανακτήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων τον Νοέμβριο. Για να ανακτήσουν τη Γερουσία, θα χρειάζονταν να κερδίσουν τέσσερις έδρες.

Ο Τραμπ δήλωσε σε συνέντευξή του στο Punchbowl News, η οποία δημοσιεύθηκε στις 7 Αυγούστου, ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα χρήματα της MAGA Inc. για να ενισχύσει τους Ρεπουμπλικανούς. Ωστόσο, στις 31 Ιουλίου, την τελευταία ημέρα που καλύπτει η υποβολή προς την FEC, δεν είχε ακόμη εγκρίνει σχέδιο για τη διάθεση των χρημάτων αυτών.

Το House Majority PAC, το βασικό super PAC που στηρίζει τους Δημοκρατικούς σε αμφίρροπες εκλογικές περιφέρειες σε ολόκληρη τη χώρα, συγκέντρωσε 28 εκατ. δολάρια και ολοκλήρωσε τον Ιούλιο με 115 εκατ. δολάρια στην τράπεζα. Μεταξύ των δωρητών που κατέβαλαν εξαψήφια ποσά ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της Netflix Inc., Ριντ Χέιστινγκς, ο managing partner της Bain Capital, Ντέιβιντ Γκρος, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Χάιμ Σάμπαν και η πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων Coinbase Inc..

Το House Majority Forward, ο μη κερδοσκοπικός βραχίονας του super PAC — ο οποίος δεν υποχρεούται να αποκαλύπτει τους δωρητές του — παρείχε το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων, με συνεισφορά 20 εκατ. δολαρίων.

Το αντίστοιχο super PAC της Γερουσίας, Senate Majority PAC, καθώς και τα δύο Ρεπουμπλικανικά super PAC που επικεντρώνονται στις εκλογές για το Κογκρέσο, υποβάλλουν οικονομικές αναφορές σε τριμηνιαία βάση και δεν υποχρεούνται να δημοσιοποιήσουν λεπτομερείς πληροφορίες για τους δωρητές και τα οικονομικά τους στοιχεία πριν από τις 15 Οκτωβρίου.

Οι επιτροπές του Δημοκρατικού Κόμματος ανέφεραν συνολικά 136 εκατ. δολάρια σε διαθέσιμα μετρητά στο τέλος Ιουλίου, δηλαδή περίπου τα μισά από τα 279 εκατ. δολάρια που διέθεταν συνολικά οι αντίστοιχες επιτροπές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Αυτό δίνει στο GOP ένα οικονομικό πλεονέκτημα που έχει αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη αξία μετά από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, η οποία κατάργησε τους επί μακρόν ισχύοντες περιορισμούς στο ποσό που μπορούσαν να δαπανούν τα κόμματα σε συντονισμό με τους υποψηφίους.

Οι συντονισμένες αγορές διαφημιστικού χρόνου δικαιούνται την ίδια χαμηλότερη τιμή ανά μονάδα που οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς υποχρεούνται να προσφέρουν στις προεκλογικές εκστρατείες, επιτρέποντας στους Ρεπουμπλικανούς να κατακλύσουν τα μέσα ενημέρωσης με διαφημίσεις στις αμφίρροπες εκλογικές αναμετρήσεις.

Το κόμμα που κατέχει τον Λευκό Οίκο έχει γενικά πλεονέκτημα στη συγκέντρωση χρημάτων και το 2026 δεν αποτελεί εξαίρεση. Ενισχυμένη από εξαψήφιες δωρεές της δισεκατομμυριούχου Νταϊάν Χέντρικς, του συνιδρυτή της Robinhood, Μπαϊτζού Μπατ, και του ιδρυτή της Hadrian Automation Inc., Κρις Πάουερ, η Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικανών (RNC) συγκέντρωσε 19 εκατ. δολάρια τον Ιούλιο και ολοκλήρωσε τον μήνα με 130 εκατ. δολάρια στην τράπεζα και χωρίς χρέος.

Η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών (DNC) συγκέντρωσε 9 εκατ. δολάρια και διέθετε 16 εκατ. δολάρια σε μετρητά, ενώ είχε 18 εκατ. δολάρια χρέος.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

ΗΠΑ: Τα διυλιστήρια αντιμέτωπα με πιέσεις στις εισαγωγές από τον μεγαλύτερο ξένο προμηθευτή πετρελαίου

Τα αμερικανικά διυλιστήρια αντιμετωπίζουν μια επικείμενη μείωση της προσφοράς από τον μεγαλύτερο ξένο προμηθευτή αργού πετρελαίου τους, σε μια περίοδο κατά την οποία χρειάζονται το πετρέλαιο περισσότερο από ποτέ. Ο Καναδάς προμηθεύει τις ΗΠΑ με περισσότερα από 4 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων παράγεται στην πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή

Σε φουλ ρυθμούς επιστρέφει η κυβέρνηση – Υπουργικό τη Δευτέρα με Ταμείο Ανάκαμψης και ΔΕΘ στην ατζέντα

της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σηματοδοτεί το τέλος του καλοκαιρινού διαλείμματος για την κυβέρνηση, καθώς όλα τα κυβερνητικά στελέχη επιστρέφουν πλέον στην Αθήνα. Δύο είναι τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν άμεσα: 1. Το κλείσιμο του Ταμείου Ανάκαμψης, με τη σχετική προθεσμία να εκπνέει στο τέλος

Κρασί: Αντέχουν στις κρίσεις τα ελληνικά οινοποιεία – Τρεις επιχειρήσεις δείχνουν το δρόμο

Παρά την κρίση βιωσιμότητας που περνάει ο ελληνικός αμπελώνας την τελευταία διετία λόγω μειωμένης παραγωγής και κλίματος, το ελληνικό κρασί και ο οινοποιητικός κλάδος αντέχουν. Θετικό σημάδι αποτελεί η βελτιωμένη παραγωγή για το ελληνικό κρασί κατά την αμπελοοινική περίοδο 2025/2026, η οποία έφτασε στα 1.645.266 εκατόλιτρα (hl) και ήταν αυξημένη κατά 15% συγκριτικά με την

Χώρες της Μέσης Ανατολής καταδικάζουν τα ισραηλινά σχέδια εποικισμού και απορρίπτουν το σχέδιο “E1” στη Δυτική Όχθη

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, της Αιγύπτου, της Ινδονησίας, της Ιορδανίας, του Πακιστάν, του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων καταδίκασαν τις πολιτικές εποικισμού του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη και δήλωσαν ότι απορρίπτουν κατηγορηματικά το οικιστικό σχέδιο με την ονομασία "E1" στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. "Οι υπουργοί καλούν σε άμεση δράση για

Κροατία: ‘Υποπτος για την έκρηξη στον αγωγό Nord Stream τέθηκε υπό κράτηση εν αναμονή της απόφασης για έκδοσή του στη Γερμανία

Ένας Ουκρανός που φέρεται να εμπλέκεται στις εκρήξεις που σημειώθηκαν το 2022 στους αγωγούς μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου Nord Stream έχει τεθεί υπό προσωρινή κράτηση στην Κροατία εν αναμονή της απόφασης για έκδοσή του στη Γερμανία, δήλωσαν σήμερα δικαστικοί αξιωματούχοι. Ο ύποπτος --επαγγελματίας δύτης σύμφωνα με Γερμανούς εισαγγελείς που τον αναφέρουν μόνο ως Βλαντίμιρ Ζ.-- συνελήφθη

Reuters: Ο ρόλος του αγωγού πετρελαίου Keystone XL στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Καναδά

Μια ανάρτηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία δήλωσε ότι ο αγωγός πετρελαίου Keystone XL "μπορεί να ξυπνήσει από τον τάφο", προσέλκυσε την προσοχή αυτή την εβδομάδα, εν μέσω των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Καναδά. Ακολουθεί μια ματιά στην ιστορία του συγκεκριμένου έργου, το οποίο θα διέσχιζε περιοχές του Καναδά και

Νετανιάχου κατά Ερντογάν: “Αντισημίτης δικτάτορας που ασκεί κατοχή στη μισή Κύπρο”

Νέα κλιμάκωση στις σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας, με το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες μετά την τουρκική κίνηση για την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης σε βάρος του Ισραηλινού πρωθυπουργού. Η νέα αντιπαράθεση εκτυλίσσεται ενώ οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν

Μέλη του ΝΑΤΟ συζητούν επιλογές για τα Στενά του Ορμούζ χωρίς εμπλοκή της Συμμαχίας

Ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ συγκάλεσε μέσω τηλεδιάσκεψης συνάντηση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να διευκολύνει πιθανές συνεισφορές για την υποστήριξη της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ, δήλωσε εκπρόσωπός του στο Reuters, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν αποτελεί αποστολή του ΝΑΤΟ. "Το Supreme Headquarters Allied Powers Europe (SHAPE) φιλοξένησε την Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2026

Related Articles

Popular Categories