Wednesday, June 18, 2025
32 C
Athens

Maria Rita Galli: Οι υποδομές φυσικού αερίου διασφαλίζουν ότι έχουμε αξιόπιστη ενέργεια όταν δεν φυσάει και δεν έχει ήλιο

Τη σημασία των υποδομών στη διατήρηση της ευελιξίας και της ανθεκτικότητας του ενεργειακού συστήματος, καθώς αυξάνεται η διείσδυση των ΑΠΕ, υπογράμμισε η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, στην ομιλία της στο 22o Ετήσιo Συνέδριο της Gas Infrastructure Europe (GIE) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με περισσότερους από 300 συμμετέχοντες από ευρωπαϊκούς θεσμούς, εθνικές κυβερνήσεις, ενεργειακές εταιρείες και φορείς υποδομών.

“Δεν πρόκειται μόνο για φιλοδοξία, αλλά για αξιοπιστία. Οι υποδομές φυσικού αερίου διασφαλίζουν ότι έχουμε αξιόπιστη ενέργεια όταν δεν φυσάει και δεν έχει ήλιο”, σημείωσε, τονίζοντας ότι η ευρωπαϊκή μετάβαση οφείλει να ισορροπήσει την καινοτομία με τo προσιτό κόστος και το μακροπρόθεσμο όραμα με τον τεχνικό ρεαλισμό.

Στο συνέδριο ο Υφυπουργός Ενέργειας Νίκος Τσάφος, και ο Υφυπουργός Ενέργειας της Ρουμανίας, Cristian-Silviu Bușoi, ανέδειξαν τον αναβαθμισμένο ρόλο της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη στρατηγική ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ.

Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν:

-Οι προκλήσεις και προοπτικές της ενεργειακής ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Βαλτική. Το επίκεντρο ήταν οι διασυνοριακές διασυνδέσεις, η διαφοροποίηση των διαδρομών εφοδιασμού και ο ρόλος των υποδομών στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της περιοχής.

-Τα νέα πράσινα καύσιμα του μελλοντικού ενεργειακού συστήματος της Ευρώπης. Οι συμμετέχοντες συζήτησαν τη δυνατότητα διεύρυνσης της παραγωγής καθαρού υδρογόνου, την εμπορική ανάπτυξη της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) και τον σχεδιασμό βιώσιμων επενδυτικών έργων.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση:

Ο Μιχάλης Θωμαδάκης, Chief Strategy and Development Officer του ΔΕΣΦΑ, παρουσίασε το όραμα της εταιρείας για την ανάδειξη της Ελλάδας σε εξαγωγέα πράσινου υδρογόνου με ανταγωνιστικό κόστος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άμεση ενσωμάτωση της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας και σύσταση Εθνικών Διαχειριστών Υδρογόνου.

Η Κλεοπάτρα Αβραάμ, Διευθύντρια Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΔΕΣΦΑ, παρουσίασε το έργο της εταιρείας στον τομέα της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα ApolloCO₂, που έχει αναγνωριστεί ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος από την ΕΕ.

Ο Νικόλαος Κάτσης, Chief Asset Management Officer του ΔΕΣΦΑ, ανέφερε: “Οι υφιστάμενες υποδομές του ΔΕΣΦΑ είναι έτοιμες να ενσωματώσουν το βιομεθάνιο με ελάχιστες παρεμβάσεις, συμβάλλοντας άμεσα και οικονομικά στην αποανθρακοποίηση”, ενώ ανέλυσε το υπό διαβούλευση σχετικό νομοσχέδιο.

Hot this week

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Την εικόνα μίας πρωτεύουσας που βρίσκεται στην τελευταία φάση μιας προεκλογικής περιόδου δίνει σήμερα το Παρίσι, όπου πραγματοποιούνται τρεις πολιτικές συγκεντρώσεις. Η πρώτη άρχισε στις 13.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από δύο κόμματα της αριστεράς, την Ανυπότακτη Γαλλία και τους Οικολόγους. Η δεύτερη άρχισε στις 16.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Μητσοτάκης: Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους 12:15, Δευτέρα 21 Απριλίου 2025 πολιτική «Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους. Μαζί τους και κάθε πολίτης της Γης που

Κωνσταντοπούλου: Οι ανησυχίες του κ. Μητσοτάκη είναι για τις εκλογές – Αυτά που ανακοίνωσε έχουν τον χαρακτήρα των κλασικών παλαιοκομματικών προεκλογικών μέτρων «Ο κ. Μητσοτάκης, πριν από 15 χρόνια, δήλωνε ότι δεν έχει χρειαστεί ποτέ να ζήσει με 800 ευρώ και εύχεται να μην χρειαστεί. Ηγείται μιας κυβέρνησης και ενός κόμματος που χρωστάει 500 εκατομμύρια

Related Articles

Popular Categories

READ MORE