Monday, April 28, 2025
16.3 C
Athens

Morningstar DBRS: Αναβάθμισε τη Eurobank σε ΒΒΒ – Θετικό το outlook

Η Morningstar DBRS αναβάθμισε τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις της Eurobank, περιλαμβανόμενης της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης σε BBB από BBB (low), ενώ άλλαξε την τάση σε θετική (Positive) από σταθερή (Stable), προσθέτει ο οίκος.

Η Morningstar DBRS ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι αναβάθμισε την Εσωτερική Αξιολόγηση (Intrinsic Assessment – IA) της τράπεζας στο BBB από BBB (low), ενώ η αξιολόγηση για την υποστήριξη (Support Assessment) παραμένει στο SA3. 

Η αναβάθμιση στις αξιολογήσεις και η σταθερή τάση λαμβάνουν υπόψη ότι η Eurobank σταθερά ανακοινώνει βελτιωμένα επίπεδα κερδοφορίας, ενώ ενισχύει επίσης περαιτέρω το προφίλ ποιότητας ενεργητικού, αναφέρει ο οίκος.

Προσθέτει ότι αυτό της επέτρεψε να συνεχίσει να ενισχύει τα κεφάλαια της, διατηρώντας παράλληλα επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα, παρά την εξαγορά της Hellenic Bank (HB) στην Κύπρο

Σύμφωνα με τη Morningstar DBRS, η κερδοφορία της Eurobank θα συνεχίσει να βρίσκεται σε επαρκή επίπεδα στο προσεχές μέλλον, καθώς οι αρνητικές επιπτώσεις από τα χαμηλότερα επιτόκια και τα υψηλότερα λειτουργικά έξοδα θα μετριαστούν πιθανότατα από την αύξηση των δανείων, καθώς και από την υψηλότερη διαφοροποίηση των εσόδων, τη βελτιστοποίηση του κόστους και τις συνέργειες από την ενσωμάτωση της HB.

Παράλληλα, η Morningstar DBRS περιμένει ότι η Eurobank θα μπορέσει να διατηρήσει σε γενικές γραμμές σταθερό προφίλ ποιότητας ενεργητικού, καθώς οι νέες εισροές μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) θα πρέπει να αντισταθμιστούν σε γενικές γραμμές από την απομείωση του κινδύνου, την ισχυρή κάλυψη των NPE και την επέκταση του δανειακού χαρτοφυλακίου.

Ο οίκος εξακολουθεί να λαμβάνει υπόψη τη σταθερή θέση χρηματοδότησης και ρευστότητας της Eurobank, η οποία επωφελείται κυρίως από μια μεγάλη και σταθερή καταθετική βάση, η οποία είναι πλέον και γεωγραφικά πιο διαφοροποιημένη μετά την εξαγορά της HB. Παρ’ όλα αυτά, οι αξιολογήσεις της DBRS αντανακλούν επίσης τη μέτρια διαφοροποίηση του Ομίλου ως προς τις δραστηριότητες, το μείγμα εσόδων και τη δομή χρηματοδότησης, καθώς και το σημαντικό -αν και μειούμενο- επίπεδο αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTCs) που περιλαμβάνονται στην κεφαλαιακή του διάρθρωση.

Διαβάστε ακόμη:

Hot this week

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Την εικόνα μίας πρωτεύουσας που βρίσκεται στην τελευταία φάση μιας προεκλογικής περιόδου δίνει σήμερα το Παρίσι, όπου πραγματοποιούνται τρεις πολιτικές συγκεντρώσεις. Η πρώτη άρχισε στις 13.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από δύο κόμματα της αριστεράς, την Ανυπότακτη Γαλλία και τους Οικολόγους. Η δεύτερη άρχισε στις 16.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Τι συζήτησαν θεσμοί, ΤτΕ, τράπεζες και servicers στις συναντήσεις της Αθήνας

"Απόβαση" στην Αθήνα πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες κλιμάκια εκ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, τα οποία είχαν back to back συναντήσεις, τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όσο και με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, προκειμένου να ενημερωθούν… από πρώτο χέρι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Πέρα

Σκλαβενίτης: Εκτακτο bonus 300 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους

Bonus ύψους 300 ευρώ χορηγεί σε όλους τους υπαλλήλους της η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης,  όπως επιβεβαίωσαν πηγές κοντά στην αλυσίδα. Η παροχή καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, λόγω της καλής πορείας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.  To κόστος της έκτακτης παροχής εκτιμάται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.  

Related Articles

Popular Categories

READ MORE