Την επιτάχυνση των επενδύσεων στα πρώτα έργα παραγωγής πράσινου υδρογόνου στην Ελλάδα σηματοδοτεί η έγκριση από τη Κομισιόν επιδότησης ύψους 111,7 εκατ. ευρώ για τον όμιλο της Motor Oil.
Στην ανακοίνωση της Κομισιόν, σημειώνεται ότι η επιδότηση αφορά την επένδυση σε ηλεκτρολύτη ισχύος 50 MW, που θα δουλεύει με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και θα παράγει υδρογόνο με χρήση στις μεταφορές και σε άλλες βιομηχανικές εφαρμογές (π.χ. παραγωγή βιώσιμων καυσίμων).
Σύμφωνα με την Επιτροπή, το μέτρο θα συμβάλει στην ενίσχυση της προσπάθειας της Ελλάδας για απανθρακοποίηση των μεταφορών και της βιομηχανίας και θα βοηθήσει να πάρει μπροστά η αγορά υδρογόνου στη χώρα μας, η οποία βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο, με τα έργα της Motor Oil να αποτελούν τις πιο ώριμες αυτή τη στιγμή επενδύσεις.
Τα ποσά θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και προορίζονται για ένα από τα πολλά έργα του πλάνου που «τρέχει» ο όμιλος Βαρδινογιάννη, υπό την ονομασία «Blue Med», προκειμένου να δημιουργηθεί ένα καθετοποιημένο σύστημα στο υδρογόνο, από τη παραγωγή μέχρι τη προμήθεια.
Στο σκέλος της παραγωγής πράσινου υδρογόνου, βασικά έργα αυτής της αλυσίδας θα είναι μια μονάδα στα διυλιστήρια Κορίνθου και μια στο Αμύνταιο που αναπτύσσει η Ηellenic Hydrogen σε πρώην λιγνιτική εγκατάσταση στη Δ. Μακεδονία.
Το κοινοπρακτικό σχήμα της Hellenic Hydrogen, όπου συμμετέχουν κατά 51% η MOH και κατά 49% η ΔΕΗ, αναπτύσσει το έργο «North-1», το οποίο αφορά μονάδα ηλεκτρόλυσης 50-100 MW στο χώρο μιας παροπλισμένης λιγνιτικής μονάδας. Στόχος είναι η North-1 να αποτελέσει την πρώτη εμπορική μονάδα παραγωγής υδρογόνου από ΑΠΕ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με το ύψος της αρχικής επένδυσης να εκτιμάται στα 60-70 εκατ. ευρώ.
Σχετικά με το διυλιστήριο, η επένδυση αφορά την εγκατάσταση μονάδας παραγωγής υδρογόνου ισχύος 30 μεγαβάτ που θα ενσωματωθεί στις βιομηχανικές του λειτουργίες. Το έργο ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2023 και υλοποιείται μέσω κοινοπραξίας 10 εταίρων από πολλές διαφορετικές χώρες της ΕΕ και τη Μεγάλη Βρετανία, υπό τον συντονισμό της Motor Oil. Η ημερομηνία ολοκλήρωσης του τοποθετείται στα μέσα του 2028.
Και στις δύο περιπτώσεις θα παράγεται πράσινο υδρογόνο, δηλαδή η ενέργεια που θα καταναλώνεται για την ηλεκτρόλυση του νερού, θα έχει ως πρώτη ύλη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Τα παραπάνω εντάσσονται στο μεγάλης κλίμακας πλάνο «Blue Med» του ελληνικού ομίλου που αφορά την ανάπτυξη ενός βιομηχανικού οικοσυστήματος παραγωγής, μεταφοράς και διάθεσης πράσινου υδρογόνου μέσα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και σε συνεργασία με μια σειρά κοινοτικά προγράμματα, όπως τα EPHYRA (Horizon Europe – Clean Hydrogen Europe), TRIERES (Horizon Europe – Clean Hydrogen Europe), IRIS (European Innovation Fund), το REA και το REAH2 (Connecting Europe Facility – Transport).