Ένα επενδυτικό κρεσέντο, ύψους 560 εκατ ευρώ, επίδοση από τις υψηλότερες που έχει κάνει ποτέ, χαρακτηρίζει φέτος τη πορεία της Motor Oil, του ομίλου Βαρδινογιάννη, που δρομολογεί το επόμενο μεγάλο βήμα στο τομέα του πράσινου υδρογόνου, κατασκευάζει μια σειρά από μεγάλα φωτοβολταικά και συνεχίζει να συζητά με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την ενδυνάμωση της θέσης τους στην αγορά ηλεκτρισμού, χωρίς ακόμη να έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση.
Αναλύοντας προχθές το φετινό πλάνο στους ξένους θεσμικούς μετά την ανακοίνωση των ετησίων αποτελεσμάτων του ομίλου, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Πέτρος Τζανετάκης στάθηκε στο breakdown των φετινών επενδύσεων, εκ των οποίων το 30% αφορά τα διυλιστήρια και το 50% το σκέλος power and gas, με κυρίαρχα τα νέα έργα της MORE.
Ανάμεσα σε αυτά, τα φωτοβολταϊκά της εταιρείας Unagi, (το 75% της οποίας ανήκει εδώ και μια διετία στη θυγατρική της Motor Oil), η οποία ελέγχει το πλειοψηφικό πακέτο ενός portfolio φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 1,8 GW, τα οποία θα αρχίσουν σταδιακά να μπαίνουν σε λειτουργία το 2026 και το 2027, ενισχύοντας περαιτέρω τη θέση του ομίλου στην «πράσινη» ελληνική αγορά.
«Ανταποκριθήκαμε στις δυσκολίες της περυσινής χρονιάς και αντιμετωπίζουμε το 2025 με εμπιστοσύνη και δύναμη», είπε ο κ. Τζανετάκης ξεχωρίζοντας τέσσερις από τις πολλές προκλήσεις του 2024. Τη πυρκαγιά στο νότιο τμήμα του διυλιστηρίου της εταιρείας στους Αγίους Θεοδώρους, τα χαμηλά περιθώρια διύλισης διεθνώς, την έξοδο της μετοχής από το δείκτη MSCI και το πλήγμα στη καθαρή κερδοφορία από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.
Ο αναπληρωτής CEO του ομίλου ερωτήθηκε και για το που βρίσκονται οι συζητήσεις Motor Oil – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, προκειμένου να ενδυναμώσουν τη θέση τους στην αγορά ηλεκτρισμού, κάτι που είχαν επιβεβαιώσει και οι δύο όμιλοι το Φεβρουάριο με αντίστοιχες ανακοινώσεις. «Μιλάμε μεταξύ μας, είναι συνετό να συζητάμε με άλλους παίκτες στην αγορά», περιορίστηκε να απαντήσει ο κ. Τζανετάκης για ένα θέμα που λίγους μήνες πριν είχε ενισχύσει τα σενάρια για ανακατατάξεις και για ένα νέο σκηνικό συγκέντρωσης στον χώρο της προμήθειας ρεύματος και αερίου.
Το τόνο φυσικά του επενδυτικού σχεδιασμού του ομίλου δίνει και η κινητικότητα γύρω από το πράσινο υδρογόνο, με μέρος από τα φετινά 560 εκατ. ευρώ να κατευθύνεται σε αυτόν ακριβώς το τομέα. Δηλαδή στον σχεδιασμό και την παραγγελία εξοπλισμού για την κατασκευή της νέας μονάδας ηλεκτρόλυσης για την παραγωγή υδρογόνου εντός των διυλιστηρίων της ΜΟΗ, που θα αποτελέσει την πρώτη μεγάλης κλίμακας παρόμοια εγκατάσταση στην Ελλάδα.
Κινητικότητα όμως υπάρχει και γύρω από το project «North-1» που αναπτύσσεται από την Ηellenic Hydrogen, μια κοινοπραξία της Motor Oil (με συμμετοχή 51%) και της ΔΕΗ (με συμμετοχή 49%) στο Αμύνταιο. Καθόλου τυχαίο ότι το έργο συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο αναβάθμισης του ρόλου της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία, αλλά και της ίδιας της περιοχής, όπως προκύπτει από το περιεχόμενο της παρουσίασης που έκανε τη Πέμπτη στο πρώην λιγνιτικό σταθμό της Καρδιάς, ο Πρόεδρος του ομίλου, Γιώργος Στάσσης.