Η «διαβολοβδομάδα» μπορεί να τελείωσε όμως τα δύσκολα για το Μαξίμου βρίσκονται μπροστά. Οι νέες αποκαλύψεις για την υπόθεση των Τεμπών, η παγίωση της αντίληψης περί συγκάλυψης, αλλά και η λαϊκή οργή που δεν σβήνει δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που αν προστεθεί στο πάγιο πρόβλημα της ακρίβειας που συνεχίζει να αποτελεί το μείζον ζήτημα για κάθε ελληνική οικογένεια, τότε εύκολα μπορεί κάποιος να καταλάβει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το κυβερνητικό επιτελείο καλούνται να λύσουν έναν γρίφο που μοιάζει άλυτος.
Η αναγκαία επανεκκίνηση
Η κυβέρνηση θέλει με κάθε τρόπο να αφήσει πίσω της την υπόθεση των Τεμπών, να ανοίξει την βεντάλια των ζητημάτων, να προτάξει ένα θετικό αφήγημα για το μέλλον και φυσικά να επαναφέρει το δίπολο μεταξύ σταθερής κυβέρνησης και ασταθούς αντιπολίτευσης. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο το αναγκαίο «restart» είναι θέμα λίγων ωρών με τον στοχευμένο ανασχηματισμό να είναι προ των πυλών και στόχο την αποτελεσματικότητα.
Τα μολύβια έχουν πάρει φωτιά και τα πιθανά σχήματα της νέας κυβέρνησης δίνουν και παίρνουν. Η ονοματολογία είναι έντονη ωστόσο τρία σενάρια μοιάζουν δεδομένα: η μετακίνηση του Κωστή Χατζηδάκη στο Μαξίμου, η επιστροφή στη κυβέρνηση του Σταύρου Παπασταύρου, και οι αλλαγές στα υπουργεία Μεταφορών και Δικαιοσύνης αντίστοιχα.
Ενδυνάμωση και απομάκρυνση
Με αυτό τον τρόπο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πετύχει πρώτον την ενδυνάμωση του Μαξίμου και δεύτερον την απομάκρυνση προσώπων που ταύτισαν το όνομα τους με την διαχείριση της υπόθεσης των Τεμπών.
Ο ανασχηματισμός δεν αναμένεται να έχει έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά. Θεωρείται άλλωστε πως η αναγκαία στροφή στα δεξιά έχει ήδη συντελεστεί ενώ ο «πάγκος» της κεντροαριστεράς έχει στερέψει. Έτσι, ο πρώτιστος στόχος του Μαξίμου μοιάζει να είναι η αποτελεσματικότητα σε μια εποχή που η κυβέρνηση ψάχνει άμεσες λύσεις.
Στόχος η συσπείρωση
Σε πρώτη φάση από το κυβερνών κόμμα θα επιχειρήσουν να συσπειρώσουν το κοινό που ψήφισε ΝΔ στις ευρωεκλογές το καλοκαίρι του 2024 και να αποφύγουν περαιτέρω διαρροές. Παράλληλα θα ενταθεί η επίθεση στην αντιπολίτευση, την οποία από την κυβέρνηση κατηγορούν πως επιχειρεί την εργαλειοποίηση της τραγωδίας.
Στη Νέα Δημοκρατία, που έχει αποδείξει πως διαβάζει τις δημοσκοπήσεις και κινείται με βάσει αυτές, έχουν χτυπήσει καμπανάκια (αν όχι καμπάνες), καθώς ορισμένα ευρήματα είναι άκρως ανησυχητικά. Πιο συγκεκριμένα:
-Πτώση των ποσοστών. Στην πρόθεση ψήφου σύμφωνα με την GPO η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 23,1 % ( -3,6% σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας), ενώ σύμφωνα με την MRB στο 20% (με την αναγωγή στο σύνολο πάει στο 26,7%). Η απόσταση από τον δεύτερο μπορεί να παραμένει κάτι παραπάνω από ασφαλής όμως με ποσοστά γύρω από το 20% οι σκέψεις περί αυτοδύναμης κυβέρνησης μετατρέπονται σε όνειρα θερινής νυκτός.
–Αίτημα για πρόωρες εκλογές. Σύμφωνα με την MRB το 57,5% των πολιτών τάσσονται υπέρ των πρόωρων εκλογών, σύμφωνα με την Prorata το 78% θέλει αλλαγή κυβέρνησης, ενώ η GPO δείχνει πως πάνω από τους μισούς Έλληνες θέλουν να έρθουν πριν το 2027 οι εθνικές κάλπες.
Ο πληγωμένος Μητσοτάκης
-Πληγωμένος ο Μητσοτάκης. Ένα μεγάλο πρόβλημα έρχεται από την δημοφιλία του πρωθυπουργού η οποία φαίνεται πως έχει «πληγωθεί» από τα Τέμπη. Στην GPO ο «κανένας» πέρασε τον Κυριάκο Μητσοτάκη (24,9 έναντι 36,7) ενώ στην MRB στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ο Κ. Μητσοτάκης λαμβάνει 20,8%, η Ζ. Κωνσταντοπούλου 8%, ο Ν. Ανδρουλάκης 7% και ο «Κανένας» 36.7%.
-Το ποσοστό των αναποφάσιστων παραμένει σε υψηλά επίπεδα και στο «γαλάζιο» στρατόπεδο αναγνωρίζουν πως είναι κρίσιμο να αυξηθούν τα ποσοστά συσπείρωσης. Να σημειωθεί εδώ πως σύμφωνα με την MRB το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου φτάνει το 25.2 %. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με την συγκεκριμένη μέτρηση από την Ν.Δ. προέρχεται το 9% των εισροών προς την Πλεύσης Ελευθερίας και το 10.8% προς την Ελληνική Λύση.
-Το αγκάθι της «συγκάλυψης». Περίπου 7/10 πολίτες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, βλέπουν συγκάλυψη στην τραγωδία των Τεμπών. Σύμφωνα με την GPO το 85% εκτιμά ότι «υπάρχει ευθύνη της κυβέρνησης» στο δυστύχημα των Τεμπών (μάλιστα το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 58,6% σε επίπεδο ψηφοφόρων της ΝΔ).