Το 2025 αναμένεται να είναι μια κομβική χρονιά για τις ελληνικές τράπεζες λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων που δημιουργούν ευκαιρίες για επέκταση και στρατηγικές συγχωνεύσεων και εξαγορών (M&A). Οι κύριοι λόγοι και προβλεπόμενες εξελίξεις:
- Ολοκλήρωση Μεταρρυθμίσεων και Σταθεροποίηση:
Μετά την κρίση χρέους και τις ανακεφαλαιοποιήσεις, οι τράπεζες έχουν μειώσει σημαντικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) και ενισχύσει τα κεφαλαιακά τους αποθέματα. Μέχρι το 2025, αναμένεται να έχουν αποκατασταθεί πλήρως, επιτρέποντας στρατηγικές ανάπτυξης αντί για απλή επιβίωση. - Πολιτικές ΕΕ και Τραπεζική Ένωση:
Οι ευρωπαϊκές πολιτικές (π.χ. Banking Union) και η εποπτεία της ECB μπορεί να ευνοήσουν συγχωνεύσεις, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών τραπεζών εντός της Ευρωζώνης. - Στρατηγική Επέκταση σε Νέες Αγορές:
Οι τράπεζες ενδέχεται να επεκταθούν σε γειτονικές αγορές (Βαλκάνια, ΝΑ Ευρώπη) όπου έχουν ιστορική παρουσία, μέσω εξαγορών ή συνεργασιών, ενισχύοντας τη διεθνή τους δικτύωση. - Τεχνολογική Μετασχηματισμός:
Η επένδυση σε ψηφιακές λύσεις και fintech (μέσω M&A) θα ενισχύσει την καινοτομία, βελτιώνοντας την προσφορά υπηρεσιών και την εμπειρία πελατών. - Αποκρατικοποίηση και Εμπλοκή Ιδιωτικού Τομέα:
Το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (HFSF) μπορεί να μειώσει τη συμμετοχή του σε τράπεζες, ανοίγοντας το δρόμο για ιδιωτικές επενδύσεις και συγχωνεύσεις. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αναδιάρθρωση του κλάδου. - Οικονομική Ανάκαμψη και Εμπιστοσύνη:
Η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας και η πιστωτική αναβάθμιση προσελκύουν ξένους επενδυτές, διευκολύνοντας διασυνοριακές συμφωνίες M&A. - Συνέργειες και Μείωση Κόστους:
Οι συγχωνεύσεις θα επιτρέψουν συνέργειες (π.χ. μείωση λειτουργικών δαπανών, βελτιστοποίηση δικτύου υποκαταστημάτων), ενισχύοντας την κερδοφορία.
Χθες η Alpha Bank που έχει στο διοικητικό της τιμόνι τον Βασίλη Ψάλτη ανακοίνωσε τη συμφωνία εξαγοράς της Flexfin. Η οποία είναι η πρώτη εταιρεία χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech) στον χώρο του factoring στην Ελλάδα και την Κύπρο, με εξειδίκευση στην παροχή ρευστότητας σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αξιοποιώντας την πρωτοπόρο ψηφιακή της πλατφόρμα.
Καθώς τα επιτόκια υποχωρούν με συνέπεια να χαμηλώνει ο πήχης των εσόδων από τόκους, οι τράπεζες κινούνται προς την κατεύθυνση των εξαγορών, θέλοντας να αποκομίσουν οφέλη από προμήθειες, όπως επίσης και από την αύξηση των δραστηριοτήτων τους.
Τα ηχηρά της διαπιστευτήρια στον τομέα αυτό τα έχει ήδη δώσει η Eurobank, που με τον Φωκίωνα Καραβία στη θέση του CEO, προχώρησε στην εξαγορά της Ελληνικής τράπεζας στην Κύπρο. Και κατά τα φαινόμενα αναζητά και άλλες ιδέες, που θα συμβάλλουν και στην περαιτέρω επέκτασή της.
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τους άλλους δύο CEOs της Εθνικής και της τράπεζας Πειραιώς, Παύλο Μυλωνά και Χρήστο Μεγάλου.
Στην πρώτη περίπτωση η Εθνική έχει αποκτήσει το 15% της Epsilon Net , με την οποία «τρέχει» η στρατηγική συνεργασία για τη διεύρυνση των εργασιών της τράπεζας στον τομέα fintech και την επέκταση των ψηφιακών καναλιών διανομής για όλα τα προϊόντα της. Μάλιστα όπως έχει ακουστεί η τράπεζα θα μπορούσε υπο όρους και προϋποθέσεις να ενδιαφερθεί για την επαναγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Στην περίπτωση της Πειραιώς έχει θέσει τις βάσεις για να βγει στην αγορά η νέα και αμιγώς ψηφιακή τράπεζα Snappi, στην οποία έχει τον πλειοψηφικό μετοχικό έλεγχο έχοντας εισφέρει περίπου 30 εκατ. ευρώ.
Οι δυνητικοί στόχοι επιχειρηματικής επέκτασης
Για τους τραπεζίτες η διαχείρηση της πλεονάζουσας ρευστότητας, έχει οδηγήσει στην αναζήτηση ευκαιριών είτε εντός, είτε και εκτός των ελληνικών συνόρων. Αρχής γενομένης από εταιρείες asset management , αλλά και άλλων περιπτώσεων εξαγορών που θα μπορούσαν να αποτελούν δυνητικούς στόχους για την επιχειρηματική τους επέκταση.
Τις τελευταίες μέρες στο επίκεντρο των πυκνών συζητήσεων που γίνονται στην αγορά βρίσκεται η Πειραιώς, με τους περισσότερους να επιζητούν να ανιχνεύσουν το τι μπορεί να ετοιμάζει ο Χρήστος Μεγάλου. Ο οποίος φέρεται να έχει πυκνώσει τις επαφές του με τα διεθνή επενδυτικά στρατηγεία, με τα οποία άλλωστε έχει έναν μακροχρόνιο δίαυλο επικοινωνίας. Χωρίς όμως αυτό να παραπέμπει σε κάποια …ορατή κίνηση για την τράπεζα, που έχει ως ισχυρότερο μέτοχο με ποσοστό 18,62% τον Aμερικανό μεγαλοεπενδυτή Τζόν Πόλσον. Του οποίου οι τρέχουσες υπεραξίες υπολογίζονται σε πάνω από 350 εκατ. ευρώ, με τον ίδιο να υποστηρίζει σε δικούς του ανθρώπους ότι η τράπεζα έχει ακόμη πολύ μέλλον μπροστά της.
Τα κέρδη για τις τραπεζικές μετοχές
Η Eurobank η οποία ηγείται των κεφαλαιοποιήσεων έχει άνοδο 8,97% από την αρχή του 2025, κερδίζει 39,78% το τελευταίο 12μηνο και είναι 104% πάνω, σε χρονικό ορίζοντα διετίας.
Η μετοχή της Εθνικής καταγράφει άνοδο 9,66% μέσα στο 2025, βρίσκεται 22,81% πάνω, σε διάστημα έτους και 94,7% πιο ψηλά από εκεί όπου ήταν στις 27 Ιανουαρίου του 2013.
Για την Alpha Bank τα εφετινά κέρδη της μετοχής είναι 10,39%, ενώ σε ετήσια και διετή βάση ενισχύεται κατά 12,44% και 48,75% αντίστοιχα.
Στην τράπεζα βρίσκεται ως στρατηγικός εταίρος η Ιταλική UniCredit ποσοστό 9,61%, ενώ στο 9,9% φέρεται να φτάσει η επενδυτική συμμετοχή του Χένρι Χόλτερμαν (της Reggeborgh). O αναμένει το fit & proper, προκειμένου να ανεβάσει το ποσοστό του πάνω από το 10%. Το πόσο πιο ψηλά θα πάει, μένει να διακριβωθεί εν τοις πράγμασι.
Σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες δείχνουν πιο έτοιμες από ποτέ, για διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο πεδίο των εξαγορών. Στην παρούσα φάση έχουν μπει «στο τραπέζι»« και συζητούνται διάφορες ενδιαφέρουσες περιπτώσεις ,που έρχονται ως φυσική συνέπεια των σχεδίων για την επέκτασή τους.