Στο γεγονός ότι η μετοχή της Profile τελεί υπό διαπραγμάτευση με πολύ πιο ελκυστικούς δείκτες αποτίμησης σε σύγκριση με τις εταιρείες του κλάδου στο εξωτερικό, καθώς και στο business plan του ομίλου για την περίοδο 2025-2028 που προβλέπει εντυπωσιακούς ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Profile Χαράλαμπος Στασινόπουλος στο πλαίσιο της χθεσινής παρουσίασης της εισηγμένης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Profile αναφέρθηκε στο ότι η μετοχή της αποτιμάται με δείκτη EV/EBITDA μόλις 9,1 (εκτιμόμενα μεγέθη 2025) και με EV/Sales 2,5, όταν οι αντίστοιχες τιμές για τις ανταγωνιστικές εταιρείες του εξωτερικού διαμορφώνονται στο 20,5 και στο 4,8.
«Πιστεύω ότι αυτή η μεγάλη διαφορά κάποια στιγμή θα διορθωθεί» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Χαράλαμπος Στασινόπουλος, συμπληρώνοντας πως: α) Η εμπορευσιμότητα του τίτλου είναι τέτοια που να επιτρέπει στα θεσμικά χαρτοφυλάκια να τοποθετούνται και αν επιθυμούν να ρευστοποιούν τη θέση τους και β) Η συμμετοχή των εγχώριων θεσμικών επενδυτών περιορίζεται σήμερα στο 8% (των ξένων βρίσκεται στο 19%) με αποτέλεσμα να «έχουν αφήσει λεφτά στο τραπέζι» (εννοεί πως δεν έχουν καρπωθεί πλήρως τα πολύ υψηλά κέρδη που σημείωσε η μετοχή κατά τα τελευταία χρόνια).
Επιπλέον, ο πρόεδρος της Profile ανακοίνωσε το business plan της περιόδου 2025-2028, το οποίο προβλέπει εντυπωσιακές αυξήσεις οικονομικών επιδόσεων. Ειδικότερα, σύμφωνα με τους στόχους του:
- Ο κύκλος εργασιών από τα 40 εκατ. ευρώ του 2024 θα εκτιναχθεί στα 130 εκατ. ευρώ. Αυτό θα γίνει τόσο μέσα από οργανική ανάπτυξη (κύκλος εργασιών γύρω στα 80-90 εκατ. το 2028, δηλαδή πάνω από +20% από χρόνο και χρόνο), όσο και λόγω προγραμματιζόμενων εξαγορών δύο ή τριών εταιρειών. Η εισηγμένη βρίσκεται ήδη σε σχετικές διαπραγματεύσεις (κύκλοι της αγοράς τις χαρακτηρίζουν ως προχωρημένες) με ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και αισιοδοξεί ότι θα προκύψουν αποτελέσματα μέσα στη χρονιά. Από τα 130 εκατ. ευρώ του 2028, εκτιμάται ότι το 60%-70% αυτών θα προέρχεται από ετησίως επαναλαμβανόμενα έσοδα.
- Το EBITDA από τα 10,3 εκατ. του 2024 θα διαμορφωθεί το 2028 στα 40 εκατ. ευρώ (περίπου θα τετραπλασιαστεί).
- Για να υλοποιηθούν όλα αυτά, θα απαιτηθούν επενδύσεις της τάξεως των εκατό εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 30-40 εκατ. θα προκύψουν από τις ελεύθερες ταμειακές ροές της εισηγμένης και τα υπόλοιπα από τραπεζικό δανεισμό (με βάση την τρέχουσα τιμή της μετοχής δεν εξετάζεται το σενάριο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου).
Ανοδική ζήτηση, συγκριτικά πλεονεκτήματα
Τόσο ο Χαράλαμπος Στασινόπουλος, όσο και ο διευθύνων σύμβουλος της Profile Ευάγγελος Αγγελίδης αναφέρθηκαν στις ιδιαίτερα θετικές προσδοκίες για την πορεία της ζήτησης στην παγκόσμια αγορά κατά τα επόμενα χρόνια, καθώς και σε μια σειρά από λόγους που είναι σε θέση να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού ομίλου έναντι των ξένων ανταγωνιστών του.
Ειδικότερα, η ζήτηση στον κλάδο αναμένεται να αυξηθεί κατά 12,9% φέτος (στα 37 δισ. δολάρια) και να ξεπεράσει τα 54 δισ. δολάρια το 2028, με την Profile να εκτιμά ότι στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα διευρύνει τα μερίδια αγοράς της.
«Μέσα σε ένα περιβάλλον όπου η διεθνής ζήτηση είναι ζωηρή, η Profile βελτιώνει κάθε χρόνο τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της, αποκτά περισσότερα references, αξιοποιεί τα δίκτυα των πελατών της και επεκτείνεται γεωγραφικά» δήλωσε η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας για να αναφερθεί ενδεικτικά, μεταξύ άλλων:
- Στο διεθνή οίκο Gartner που ενέταξε την Profile στις δέκα μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου (κάποιες εξ’ αυτών αντιμετωπίζουν θέματα αρνητικών αποτελεσμάτων) και στο πόσο το γεγονός αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάληψη νέων σημαντικών συμβολαίων.
- Στην επέκταση της Profile και στο κομμάτι της διαχείρισης χαρτοφυλακίου (treasury) μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, έχοντας π.χ. προχωρήσει σε σχετική συμφωνία με τη ΔΕΗ.
- Στη σημαντική αποδοχή που ήδη έχουν οι κινήσεις της Profile στο μέτωπο της τεχνητής νοημοσύνης, προσφέροντας στους πελάτες της πρακτικές λύσεις σε σημαντικές ανάγκες τους. Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης εργασιών στο συγκεκριμένο τομέα.
- Στην αλλαγή του μοντέλου τιμολόγησης, έτσι ώστε να μειώνεται σε πρώτη φάση το τίμημα, αλλά αντίθετα αυτό να αυξάνεται κατά την ολοκλήρωση του έργου και μετά από αυτή (επαναλαμβανόμενα έσοδα).
Το προαναφερθέν business plan δεν έχει συνεκτιμήσει το εξεταζόμενο σενάριο ενός νέου μεγάλου ευρωπαϊκού προγράμματος (ως συνέχεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) το οποίο θα περιλαμβάνει και σημαντικά projects στο μέτωπο της πληροφορικής.